Risto Räppääjän sekä Heinähatun ja Vilttitossun tekijä on poissa – Sinikka Nopola menehtyi vaikeaan sairauteen

Sinikka Nopolan elämäntyö käsittää noin 80 kirjaa, näytelmiä ja elokuvakäsikirjoituksia, pakinoita, esseitä, kuunnelmia ja musikaaleja.

Sinikka Nopolan elämäntyö käsittää noin 80 kirjaa, näytelmiä ja elokuvakäsikirjoituksia, pakinoita, esseitä, kuunnelmia ja musikaaleja. (Kuva WSOY)

Sinikka Nopolan merkitys suomalaiselle kulttuurille ja kirjallisuudelle on suuri.

KIRJAILIJA Rakastettu ja palkittu kirjailija Sinikka Nopola kuoli vaikeaan sairauteen keskiviikkona 13.1.2021 Helsingissä. Hän oli 67-vuotias, syntynyt 26. marraskuuta 1953 Helsingissä, ja viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Tampereella. Aikuisiän Helsingissä asunut Nopola mökkeili koko elämänsä Vesilahden Narvassa, jossa hän kirjoitti myös ison osan tuotannostaan.

Sinikka Nopola aloitti työuransa toimittajana Helsingin Sanomissa ja siirtyi vapaaksi kirjailijaksi ja journalistiksi vuonna 1985. Hänen ominaislaatunsa kirjoittajana ilmeni jo vuonna 1987 ilmestyneessä esikoisteoksessa Teepussit. Novellikokoelma on täynnä erilaisten ihmisten kohtaamisia ja kommunikaation nyrjähdyksiä.

Nopolan monipuolista ja mittavaa tuotantoaan leimaa tarkkanäköisyys ja huumori. Hän ymmärsi suomalaista luonteenlaatua ja hulluutta hellyydellä. Ei tehrä tästä ny numeroo, mutta Nopolan hämäläistarinat Eilasta ja Rampesta ovat oiva esimerkki. Kielellinen nerokkuus hämmästytti yhä uudestaan: se taipui hetkessä proosasta elokuvakäsikirjoituksiin ja riimirunoista lauluihin.

Sinikka Nopolan merkitys suomalaiselle kulttuurille ja kirjallisuudelle on suuri. Erityisesti hänen yhdessä sisarensa Tiina Nopolan kanssa vuodesta 1989 kirjoittamansa suositut lastenromaanisarjat ovat tuoneet suomalaiseen lastenkulttuuriin jotain kestävää ja pysyvää. Heinähattu ja Vilttitossu sekä Risto Räppääjä -sarjat koskettavat vuosikymmenestä toiseen yhä uusia lukijasukupolvia ja sytyttävät rakkauden lukemiseen.

Sinikka Nopolan laaja ja vaikuttava elämäntyö käsittää noin 80 kirjaa, lukuisia näytelmiä ja elokuvakäsikirjoituksia, pakinoita, esseitä, kuunnelmia ja musikaaleja. Nopolan energia, idearikkaus ja aktiivinen työvire säilyivät loppuun saakka. Sinikka Nopolan menehtymisen on vahvistanut hänen kustantajansa Tammi.

Lue myös: Päivän sitaatti: ”Ei tehrä tästä ny numeroo.”

Kommentoi Facebookissa