Päivän sitaatti: ”Ei tehrä tästä ny numeroo.”

Tampereella tietysti ollaan, ja sen jälkeen lausahdus on levinnyt ympäri Suomen.

Tampereella tietysti ollaan, ja sen jälkeen lausahdus on levinnyt ympäri Suomen. (Kuva Laura Vanzo/ Visit Tampere)

Vaatimattomuus kaunistaa, mutta kyllä tässä nyt hieman ylpeäkin sopii olla.

SITAATTI Päivän sitaattimme kuulostaa peritamperelaiselta, sellaiselta, kuin ilveslegenda Raimo Raipe Helminen vain voisi harkiten lausua.

Kiekkotietäjät vielä muistavat, mitä Raipe tuumi vietyään itseltään Wayne Gretzkyltä nuorten MM-kisojen piste-ennätyksen:

”En mää nyt tuota ennätystä kovin kummana pidä. Ei se kumminkaan kauaa kestä. Kyllä niitä tulee ensi vuonna, meinaan ihmemiehiä, jotka napsii taululle paremmat numerot.”

Ja niin sen taisi myöhemmin joku Peter Forsberg viedä, ruotsalainen, tietenkin.

Sitaattimme kuulostaa vanhalta ja perinteiseltä, mutta ensimmäinen kirjallinen jälki löytyy vasta vuodelta 2003 Sinikka Nopolan samannimisestä kirjasta. Kirjassa leskeä harmittaa, kun hautaustoimiston miehet eivät tiedä, minkälainen ihminen hänen miesvainajansa oikein oli.

”Ei tehrä tästä ny numeroo, mutta tossa virmassa hän oli myyntipäällikkönä.”

Tampereella tietysti ollaan. Sen jälkeen Nopolan nostama lausahdus on levinnyt ympäri Suomen.

Numero tarkoittaa ohjelmanumeroa, ei tehdä tästä nyt mitään suurta ohjelmanumeroa esitykseen. Sanonta on häveliäs ja tekovaatimatonkin, oikeasti lausuja on hieman ylpeä siitä, mitä seuraavaksi tulee sanomaan.

Vaatimattomuus kaunistaa, ulkomailla ei kuitenkaan aina ymmärretä, että suomalaiset eivät ole ensimmäisinä vaatimassa erityiskohtelua. Tiedättehän sen yleisimmän vastauksen, kun vierailulla tarjoudutaan keittämään kahvia.

– Ei mun takia tarvi. Mutta jos ittekin juot.

Kommentoi Facebookissa