Ritva, 81, on hyvinvointialan grand old lady – ”Ei ole aikaa heittäytyä eläkepäiville”

Vaikka kunnioitettavat ikävuodet sen mahdollistaisivat, niin Ritva Loppi ei edes harkitse eläkepäiviä. – Vielä ei ole oikea aika eikä aikaakaan heittäytyä vapaaherrattaren rooliin, Ritva paljastaa hymyillen.

Vaikka kunnioitettavat ikävuodet sen mahdollistaisivat, niin Ritva Loppi ei edes harkitse eläkepäiviä. – Vielä ei ole oikea aika eikä aikaakaan heittäytyä vapaaherrattaren rooliin, Ritva paljastaa hymyillen. (Kuva Anne Anttila)

Ritva Loppi on luotsannut matalan kynnyksen mutta korkean palvelun luontaiskeskustaan jo 33 vuoden ajan.

TERVEYS Ritvan Yrtin ystävällisen omistajan tuntevat Raahessa kaikki. Koskaan ei ole niin kiire, etteikö Ritva Loppi, 81, ehtisi puhutella ja kysellä kuulumiset. Ritvalla riittää aikaa myös kuunnella, tukea ja olla läsnä ihmisten erilaisessa arjessa.

– Koen olevani hyvin onnekas ja jopa etuoikeutettu, että saan olla mukana ihmisten elämässä. Kolmeen vuosikymmeneen mahtuu paljon kohtaamisia, niin iloisia kuin surullisiakin. Välillä Leelian lepotuolissa itketään ja välillä nauretaan, mutta sitähän se arki on. Elämä on ennalta arvaamaton seikkailu, jota kenenkään ei tulisi taivaltaa yksin, Ritva tuumii.

Ritva luonnehtii myös omaa elämäänsä seikkailuksi, jota ovat värittäneet arjen eri sävyt, kirkkaimmasta sinne kaikkein tummimpaan.

– Olen ollut lapsesta saakka utelias elämälle. Myöskään rohkeuden puutteesta ei voi moittia, sillä olin juuri täyttänyt kymmenen, kun vastaanotin ensimmäisen työpestini lapsenlikkana. Tehtävä oli mieluinen, vaikka kaitsettavat olivat lähes saman ikäisiä.

Ritva sanoo aloittaneensa työnteon jo kymmenvuotiaana. – Isäni kuolema oli kauhea menetys ja vaikutti luonnollisesti myös perheeni talouteen. Jokainen markka tuli suureen tarpeeseen.
Ritva sanoo aloittaneensa työnteon jo kymmenvuotiaana. – Isäni kuolema oli kauhea menetys ja vaikutti luonnollisesti myös perheeni talouteen. Jokainen markka tuli suureen tarpeeseen. (Kuva Anne Anttila)

”Halu tehdä työtä on tärkein”

Ritvan mukaan nuoruus ei haitannut sen ajan työnantajia.

– Päinvastoin. Ei siinä syntymävuotta kyselty, kun kyläkaupan tiskin taakse haettiin vikkeläkinttuista aputyttöä. Ikävuosia tärkeämpi oli vain halu tehdä työtä. Muut tarvittavat taidot opittiin siinä sivussa.

Lapsenvahtina työuransa aloittanut Ritva hankki työkokemusta myös elokuvateatterin karkkikioskin myyjänä.

– Voi että! Se oli varsinainen pikkutytön unelmavirka, sillä rahapalkan päälle sain nauttia myös pienistä karkkibonuksista. Se oli muutenkin hienoa ja opettavaista aikaa. Näin jälkeenpäin ajateltuna, nuoruusvuodet tiskin takana olivat paras yliopisto yrittäjyyteen.

Alkuperäiseksi raahelaiseksi tunnustautuva Ritva sanoo olevansa kiitollinen juuristaan. Vaikka elämä on kuljettanut myös muualla, niin kaupunki on pysynyt aina sydämen kotina.

– Merellä ja mukavilla ihmisillä on suuri vaikutus viihtyvyyteen, Ritva kiteyttää tyytyväisenä.

Vahvan sidoksensa Raaheen on tuonut myös Luontaiskeskus Ritvan Yrtti, jonka syntysanat lausuttiin vuonna 1985.

– Kaikki sai alkunsa kiinnostuksesta luontaistuotteisiin. Hankin alan kannukset vieraan töistä, mutta perheeni kannustamana innostuin perustamaan kuitenkin oman yrityksen.

Ritvan järjestämien Terveys- ja hyvinvointimessujen vakiokasvoihin lukeutuvat myös Pirkko Mannola sekä tyylikonsultti Leena Sarvi.
Ritvan järjestämien Terveys- ja hyvinvointimessujen vakiokasvoihin lukeutuvat myös Pirkko Mannola sekä tyylikonsultti Leena Sarvi. (Kuva Anne Anttila)

”Hyvinvointi lähtee asenteesta”

Luontaistuoteneuvojaksi kouluttautunut kahden pojan äiti on kiistatta suomalaisen luontaistuotealan suuri vaikuttaja ja tiennäyttäjä.

– Matka on vaatinut paljon työtä ja samalla myös vahvaa uskoa omiin tekemisiinsä. Vaihtoehtoinen hoitomuoto on kokenut 30 vuodessa valtavia muutoksia, niin suhtautumisessa kuin uskottavuudessakin.

Sitkeä työ on kantanut kuitenkin toivottua hedelmää.

– Kun hyvinvointi lähtee ihmisten omasta asenteesta, voimme tukea sitä heidän omilla ehdoillaan. Lisäksi on ollut hienoa huomata, että myös miehet ovat kiinnostuneita omasta voinnistaan.

Kunnioitettavista ikävuosistaan huolimatta Ritva on edelleen tuttu näky yrityksensä tiskin takana.

– Mutta tykkään minä irtiotoistakin. Rakastan pieniä seikkailuja, kuten matkailua, teatteriretkiä ja mukavia illanistujaisia. Viihdyn töissä, mutta viihdyn myös vapaalla. Hyvinvointialan yrittäjänä tiedän, kuinka tärkeää on ottaa aikaa myös itselle. Kun nukkuu riittävästi, syö terveellisesti ja liikkuu sopivasti, niin elämä maistuu oikein mukavalle, Ritva toteaa.

Ritva Loppi tunnetaan lisäksi yrittäjänä, jolla riittää rohkeutta pistää tarvittaessa myös oma persoonansa peliin. Hyvänä esimerkkinä ovat suuren suosion saavuttaneet Terveys- ja hyvinvointimessut, jonka keulakuvina ovat olleet muun muassa Pirkko Mannola, Leena Sarvi sekä Anne Pohtamo.

– Kyseiset leidit ovat erinomainen esimerkki siitä, että hyvinvointi on kokonaisvaltaista elämänhallintaa.

Kommentoi Facebookissa