Robinin ura tärkeässä murrosvaiheessa

Robin sai luvan versioida Yö-klassikon "Rakkaus on lumivalkoinen", mutta kalliiksi se tuli.

Robin sai luvan versioida Yö-klassikon "Rakkaus on lumivalkoinen", mutta kalliiksi se tuli. (Kuva Olav Stubberud)

Tänään julkaistu uusi single on jälleen askel oikeaan suuntaan.

MUSIIKKI Tammikuu 2010. Kanadalainen teinipoika laulaa beibistä. Kappaleen ovat tuottaneet urbaanin musiikin hittitehtailijat The-Dream ja Tricky Stewart, jotka ovat loihtineet menestyssinglejä Beyoncén, Whitney Houstonin sekä Mariah Careyn kaltaisille R&B:n megatähdille.

Kuukautta myöhemmin ilmestyy video, jolla hemmotellun oloinen Justin Bieber heiluu yhdessä räppäri Ludacrisin kanssa. Sen jälkeen suosiota ei voi pysäyttää. Bieberin ensimmäinen single Baby tulee myymään peräti kaksitoistakertaista platinaa ja tekee kanadalaisesta popparista nopeasti yhden maailman suosituimmista sooloartisteista.

Samana vuonna Aikakoneen riveistä tuttu musiikkituottaja Maki Kolehmainen bongaa Robinin. Hänet esitellään Hannu Sormuselle ja kiinnitetään Universal Musicille. Lähes päivälleen kaksi vuotta Justin Bieberin esikoissinglen julkaisusta, ilmestyy Robinin ensimmäinen single Frontside Ollie.

Ristiriitaisesta vastaanotosta huolimatta biisi sinkoaa 13-vuotiaan turkulaispojan Suomen seuratuimpien sooloartistien terävimpään kärkeen. Frontside Ollien myötä myös debyyttialbumi Koodi tulee myymään Suomen mittakaavassa huikeat yli 130 000 kopiota.

Teineistä on kasvanut aikuisia

Tätä kirjoittaessa molemmat ovat aikuisia ihmisiä, joiden nykyinen materiaali eroaa radikaalisti heidän uraansa leimanneista debyyttihiteistä.

22-vuotias Justin Bieber vieraili syyskuussa toistamiseen Suomessa, tällä kertaa varttuneemmiltakin musaniiloilta hyväksynnän saaneen Purpose-albumin tiimoilta. Lyriikoiltaan aiempaa kypsemmälle ja soundiltaan trendikkäälle levylle on päätynyt tuotantoa myös suomalaiselta Nico Hartikaiselta.

Elokuussa 18 vuotta täyttänyt Robin on puolestaan siirtymässä kaikille sallituilta kiertueilta tekemään täysi-ikäisille tarkoitettuja keikkoja. Tänään käynnistyy seitsemän kaupunkia käsittävä Kaupungit haltuun -kiertue, jonka aikana hän esiintyy sekä ikärajattomalle että K18-yleisölle.

Paperilennokki muuttaa kaiken

Robinin vertaaminen Justin Bieberiin on kyseisen artistin kohdalla varmasti yksi kuluneimmista lähestymiskulmista ikinä. Heillä kun on mielettömästä lahjakkuudesta, teininä aloitetusta urasta ja huippusuosiosta huolimatta runsaasti eroja.

Esimerkkeinä: siinä missä Justin Bieber on käyttänyt viime vuodet musiikin lisäksi sekoiluun ja yhteentörmäyksiin virkavallan kanssa, omaa kiltin pojan imagoaan kipuillen, Robinin pää on pysynyt ihailtavan hienosti kasassa. Ja kun Bieberin ensisinglellä oli mukana urbaanin musiikin tähtikaartia, Robinin esikoisella oli Maki Kolehmaisen, Jimi Pääkallon sekä Sana Mustosen kaltainen dream team.

Onkin vaadittu aikaa, että Robinin ympärille on saatu modernimman soundi- ja tekstipuolen ammattilaisia. Vuonna 2014 ilmestyneellä pitkäsoitolla 16 kuultiin jo esimerkiksi DJPP:n, Jarkko Ehnqvistin, Kasmirin sekä Jurekin työjälkeä.

Levyn ehdoton kohokohta oli hidastempoinen, sopivan siirappinen R&B-raita Paperilennokki, jonka kuultuani nostin kädet ilmaan voiton merkiksi. Robinin aiemmat poppirenkutukset eivät onnistuneet juuri koskettamaan tai tanssittamaan millään tasolla, mutta Paperilennokki kolahti kovaa. Tässä olisi Robinin tulevaisuus!

Kotimaisen R&B:n uusi prinssi?

Ja tänään, alkavan kiertueen kunniaksi, on julkaistu Robinin ensimmäinen single täysi-ikäisenä. Jotain aitoo on tehty yhdessä Kaiku Songs -kustantamon Jurekin ja Henna Sarriolan kanssa.

Uusi kappale ei ole Paperilennokin kaltainen täysosuma, se ottaa muutenkin vaikutteensa enemmän elektronisen musiikin puolelta kuin perinteisestä rnb:sta. Biisillä annetaan kuitenkin tilaa myös Robinin pehmeälle tulkinnalle ja se on lyriikoiltaan jotain muuta kuin mitäänsanomattomat, muka-huolettomat pop-huudatukset.

Robin on uransa murrosvaiheessa. Mikäli uusi materiaali jatkaa samaa linjaa, saattaa artisti voittaa puolelleen uutta, varttuneempaa yleisöä. Ja entistä uskottavamman imagon. Monet musadiggarit, allekirjoittanut mukaan lukien, toivovat Robinin loikkaavan kokonaan R&B:n puolelle.

Se ei vaikuttaisi pelkästään Robinin, vaan myös kokonaisen, Suomessa hyvin vähälle arvostukselle jääneen tyylisuuntauksen suosioon. Vaikka nuorella miehellä riittää esimerkiksi festarikeikkaa jo tälläkin hetkellä raikkaan puoleisesti, avaisi lopullinen musiikillinen irtiotto myös uusia ovia.

Kommentoi Facebookissa