Runeberg-palkinto Marjo Niemelle – voittajaromaani kertoo lapsen läheisyyden tarpeesta

Kirjailija ja dramaturgi Marjo Niemi voitti Runeberg-palkinnon teoksellaan, joka kertoo äidin ja lapsen välisestä suhteesta.

Kirjailija ja dramaturgi Marjo Niemi voitti Runeberg-palkinnon teoksellaan, joka kertoo äidin ja lapsen välisestä suhteesta. (Kuva Niina Vatanen)

Kaikkien menetysten äiti -teos nivoo taitavasti yhteen kielen ja aiheen.

RUNEBERG-PALKINTO Runeberg-palkinto on tänään myönnetty kirjailija ja dramaturgi Marjo Niemelle romaanista Kaikkien menetysten äiti, kustantaja on Teos. Romaani on vimmainen puheenvuoro äidin ja lapsen välisestä suhteesta ja siihen liittyvästä syyllisyydestä ja häpeästä. Porvoossa palkitun voittajan valitsi raati, johon kuuluivat kirjallisuustoimittaja Pia Ingström, kriitikko Mervi Kantokorpi ja kirjailija Marja-Leena Tiainen.

Raati totesi perusteluissaan, että Marjo Niemen käsissä moninäyttämöinen, rinnakkaisissa maailmoissa etenevä tarina on suurta kirjallisuutta. Etäännytykset kasvattavat romaanin tulkintapintaa upeasti, kaikki lähisuhteittemme esitykselliset elementit nousevat kerronnasta taitavasti tyylitellyn puhekielisen monologin voimalla. Musta huumori ja niin kutsutut kipeät ironiat ovat romaanin elämännäyttämön tyylilajeja, jotka kuljettavat naishahmoa kohti puhdistavaa itseymmärrystä.

Esikoisromaaninsa Juostu maa Marjo Niemi julkaisi vuonna 2004 ja sai siitä Tiiliskivi-palkinnon, nyt Runebergin voittanut teos Kaikkien menetysten äiti on hänen viides romaaninsa.

Ehdolla tämän vuoden Runeberg-kisassa olivat myös Johanna Holmström: Själarnas ö, Förlaget M, suom. Sielujen saari, Otava (romaani), Anu Kaaja: Leda, Teos (romaani), Olavi Koistinen: Mies joka laski miljardiin, Kosmos (novelleja), Juha Kulmala: Ränttätänttä, Savukeidas (runoja), Rosa Liksom: Everstinna, Like (romaani), Miki Liukkonen: O, WSOY (romaani) ja Asko Sahlberg: Amandan maailmat, Like (romaani).

Runeberg-palkinnon myöntävät Porvoon kaupunki, sanomalehti Uusimaa, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen Arvostelijain Liitto ja Finlands Svenska Författareförening ja se on perustettu vuonna 1986. Palkinto on luotu tukemaan laatukirjallisuutta, mutta myös antamaan uusia aineksia kirjalliseen keskusteluun ja virkistämään Runebergin päivän viettoa. Palkintosumma on 10 000 euroa.

Junior-palkinto voittoisalle saturomaanille

Myös Runeberg Junior -kirjallisuuspalkinnon saaja julkistettiin tänään ja voittaja on Karin Erlandsson teoksellaan Pärlfiskaren, jonka on Tuula Kojo suomentanut nimellä Helmenkalastaja (Kustantamo S&S). Kirjan on kuvittanut Tuuli Toivola. Kunniamaininnan sai Jukka-Pekka Palviaisen teos Allu ja salainen ihailija (WSOY), jonka on kuvittanut Christel Rönns.

Helmenkalastaja voitti Schildts & Söderströmin lastenromaanikilpailun vuonna 2016 ja se ilmestyi viime vuonna samaan aikaan sekä ruotsiksi että suomeksi. Helmenkalastaja on ensimmäinen osa neljän kirjan sarjassa, joka kertoo myyttisen helmen, Silmäterän, etsinnästä.

Voittajan valitsi porvoolaisista päiväkotiryhmistä ja ensimmäisen ja toisen luokan oppilaista koostuva 165 jäseninen lapsiraati. Raadin mukaan Helmenkalastaja on klassinen ja jännittävä fantasiakertomus taianomaisesta mutta todentuntuisesta maailmasta. Se on kirja kaipuusta, ystävyydestä ja siitä, mikä elämässä on tärkeää.

Runeberg Junior -palkinto on Porvoon kaupungin ja KSF Media / Sanomalehti Östnylandin yhteinen 10 000 euron suuruinen lastenkirjallisuuspalkinto. Palkinnon tarkoitus on edistää lasten lukuintoa ja se myönnetään suomen- tai ruotsinkieliselle lastenkirjalle, jonka kohderyhmänä ovat 6–9 -vuotiaat lapset.

Kommentoi Facebookissa