Runoilija Aila Meriluoto on kuollut – muistetaan myös myrskyisästä liitosta Lauri Viidan kanssa

Aila Meriluoto on palkittu muun muassa kolme kertaa Valtion kirjallisuuspalkinnolla ja hän on saanut myös Pro Finlandia -mitalin.

Aila Meriluoto on palkittu muun muassa kolme kertaa Valtion kirjallisuuspalkinnolla ja hän on saanut myös Pro Finlandia -mitalin. (Kuva AOP)

Aila Meriluodon monipolvinen kirjailijaura kesti yli 70 vuotta.

KIRJAILIJA Runoilija, kirjailija ja suomentaja Aila Meriluoto on kuollut 95-vuotiaana maanantaina. Asiasta kertoi STT:lle hänen tyttärensä.

Opettajavanhempien lapsi Aila Meriluoto syntyi 10. tammikuuta 1924 Pieksämäellä. Hänen ensimmäinen teoksensa, kriitikoiden kiittämä Lasimaalaus julkaistiin vuonna 1946, kun Meriluoto oli 22-vuotias. Kaksi vuotta myöhemmin hän solmi avioliiton Lauri Viidan kanssa.

Liittoa on kuvattu myrskyisäksi, ja siitä on dramatisoitu sekä näytelmä Putoavia enkeleitä että samanniminen elokuva. Pariskunta sai neljä lasta ja Viita sairastui 1950-luvulla skitsofreniaan, liitto kesti kahdeksan vuotta.

Lauri Viita ei ollut kirjailija, hän oli luonnonmullistus”, Meriluoto kuvasi miestään myöhemmin kirjoittamassaan elämäkerrassa.

Meriluoto on palkittu muun muassa kolme kertaa Valtion kirjallisuuspalkinnolla ja hän on saanut myös Pro Finlandia -mitalin.

Lue myös: Teatterineuvos Kyllikki Forssell on kuollut – menehtyi kotonaan vaikean sairauden uuvuttamana

Kommentoi Facebookissa