Ruotsalainen lääkäri otti harvinaisia värikuvia talvisodasta – ”Olin aina kameran takana”

Pommituksen aiheuttama tulipalo Savonlinnassa helmikuussa 1940 osoitteessa Koulukatu 15.

Pommituksen aiheuttama tulipalo Savonlinnassa helmikuussa 1940 osoitteessa Koulukatu 15. (Kuva Carl-Erik Groth)

Talvisodan värikuvat -valokuvanäyttely avautuu Savonlinnassa joulupäivänä.

VALOKUVANÄYTTELY Ruotsalainen Carl-Erik Groth valokuvasi 80 vuoden takaista talvisota-ajan Savonlinnaa ja sen ympäristöä käyttämällä kamerassaan tuohon aikaan erittäin harvinaista värifilmiä. Groth toimi ruotsalaisen sairaalan lääkärinä Savonlinnassa talvella 1939–40, ja kuvasi muun muassa sairaalaympäristöä.

Savonlinnan maakuntamuseon valokuvanäyttelyt avautuvat joulupäivänä Saimaan luonto- ja museokeskuksessa Savonlinnan Nälkälinnanmäellä. Talvisodan värikuvat -näyttelyn kuvausaiheita ovat muun muassa 29. helmikuuta 1940 tulessa ollut Olavintorin varren puutaloalue, pommista täysosuman saanut Savonlinnan tuomiokirkko sekä vapaaehtoiset lääkärit ja sairaanhoitajat haavoittuneita sotilaita hoitamassa.

– Minusta ei ole kuvaa talvisodan ajalta. Olin aina kameran takana, tiedetään Carl-Erik Grothin sanoneen.

Yhdessä kuvassa sentään vilahtaa valokuvaajan varjo. Osa kuvista on Suomen Punaisen ristin kokoelmasta, ja ne tulivat Savonlinnaan tohtori Eero Kestilän järjestämän Savonlinnan sotasairaalan 40-vuotisjuhlan yhteydessä vuonna 1980.

Toinen osa on peräisin Ruotsin valtionarkistosta, jossa kuvat ovat Ruotsin Punaisen ristin talletuksena. Jälkimmäiset löydettiin vasta kesällä 2009. Kinofilmikoon kuvat – 24 x 36 mm – on restauroitu ja värikorjattu alkuperäisen näköisiksi 80 x 110 cm:n kokoisiksi uusiovedoksiksi.

Esillä on parikymmentä värivalokuvavedosta. Lisäksi näyttelyyn rakennetut interiöörit esittelevät kotirintaman varustautumista evakuointeihin ja väestönsuojeluun sekä yhteydenpitoa kodin ja rintaman välillä. Näyttelyssä pääsee myös katselemaan mustavalkokuvista koottua kuvaesitystä.

Osa näyttelyn mustavalkokuvista on saatu yksityisten savonlinnalaisten kotialbumeista, ja kuvat on digitoitu nimenomaan tätä näyttelyä varten. Talvisodan aikaisia tapahtumia Savonlinnassa esitellään varsinaisen päänäyttelyn lisäksi kahdessa ikkunanäyttelyssä. Puistokatu 5:n ikkunoista voi tutustua paikalliseen sotasairaalatoimintaan. Kauppatorin entisen taksiaseman ikkunat puolestaan näyttävät evakkojen oloja vaneritehtaalla maaliskuussa 1940.

Savonlinnan maakuntamuseon toisessa avautuvassa näyttelyssä, Veera Konstin Tarinoita syvästä idästä, osa 1 kerrotaan, millaista on elää Savonlinnassa nuorena aikuisena työn, rakkauden tai perhesuhteiden vuoksi. Samalla se käsittelee aikuistumista, itäsuomalaisuutta, paluumuuttoa sekä vaihtoehtoisia tapoja elää.

  • Talvisodan värikuvat 25.12.2019–19.4.2020

Lue myös: Mittavassa Kansa sodassa -näyttelyssä kotirintama kerää, uhraa ja taistelee

Kommentoi Facebookissa