Ruotsalainen start-up Uniti esittelee uuden sähköautonsa – kevyt miniauto milleniaaleille

Hintatavoitteeksi on kerrottu 20 000 euroa, mikä ei ole kovin pieni summa miniautosta, mutta kohtuullinen sähköautosta.

Hintatavoitteeksi on kerrottu 20 000 euroa, mikä ei ole kovin pieni summa miniautosta, mutta kohtuullinen sähköautosta. (Kuva Uniti)

Yli tuhannelta sijoittajalta saatiin joukkorahoituskampanjassa yli 20 miljoonaa euroa.

AUTOT Sähköautobuumin alulle laittanut Tesla ja suurin osa muistakin tämänhetkisistä sähköautoista ovat sen verran arvokkaita, että ne jäävät tavallisten ostajien ulottumattomiin. Markkinoille on kuitenkin tulossa myös edullisempia sähköautoja, joiden taustalla vaikuttaa aivan uusia nimiä perinteisten autonvalmistajien ulkopuolelta.

Yksi näistä tulokkaista on ruotsalainen start-up Uniti, joka on kerännyt joukkorahoitusta itse kehittämäänsä sähköautoa varten. Firman perusti australialaissyntyinen Lewis Home vuonna 2016. Unitin tavoitteena oli tehdä kevyt sähköauto millenniaaleille, ja joukkorahoituskampanja oli melkoinen menestys. Se rikkoi kuulemma ennätyksiä, ja niinpä yli 1 000 sijoittajalta saatiin raavittua kasaan yli 20 miljoonaa euroa lyhyessä ajassa.

Tämän jälkeen Uniti teki yhteistyösopimuksen elektroniikkajätti Siemensin kanssa, joten projektiin saatiin hyvin kokenut kumppani.

Tällä hetkellä ruotsalaistulokkaalla on jo 915 varausta pienestä sähköautostaan, joka tehdään hiilikuidusta ja biokomposiittimateriaaleista. Varustepuolen erikoisuuksiin kuuluvat täysin sähköinen ohjaus ja lisättyä todellisuutta hyödyntävä tuulilasin heijastusnäyttö, joka on isompi kuin perinteiset ratkaisut.

Unitin saa joko kaksi- tai nelipaikkaisena, ja sähköiseksi toimintasäteeksi kerrotaan tasan 300 kilometriä.
Unitin saa joko kaksi- tai nelipaikkaisena, ja sähköiseksi toimintasäteeksi kerrotaan tasan 300 kilometriä. (Kuva Uniti)

Unitin sähköuutuus kuuluu miniautojen sarjaan, ja painokin on todellista minitasoa. Vain 450 kilon massa on nimittäin melkoinen suoritus yhä painavammaksi muuttuneiden nykyautojen joukossa.

Unitin tulokasta saa kuitenkin joko kaksi- tai nelipaikkaisena, ja sähköiseksi toimintasäteeksi kerrotaan tasan 300 kilometriä. Jos kyseessä on todellisten olosuhteiden mukainen toimintamatka, se on kelpo tasoa isojen autonvalmistajien sähkömenopelien joukossa. Hintatavoitteeksi on kerrottu puolestaan 20 000 euroa, mikä ei ole kovin pieni summa miniautosta. Sähköautoista puhuttaessa se kuulostaa kuitenkin kohtuulliselta, koska tätä halvemmalla markkinoilta ei irtoa juuri mitään muuta täyssähköautoa.

Uutuus paljastetaan suurelle yleisölle 7. joulukuuta Unitin upouudella tehtaalla Ruotsin Landskronassa. Samalla kutsuvieraille esitellään myös itse tuotantolaitosta, joka sijaitsee Etelä-Ruotsissa lähellä Malmöä ja Lundia. Sähköautomekkana tunnettu Kööpenhaminakaan ei ole kaukana, joten sijainti on mietitty tarkkaan.

Unitin perustaja ja toimitusjohtaja Lewis Home kertoi, että Landskrona on ihanteellinen paikka sähköautojen valmistamiseen ja kokoonpanoon. Kaupungilla on kuulemma suuret suunnitelmat nousta uuden teknologian keskukseksi alueella, mitä Unitin tehdas tukee hyvin.

Vaikka auto esitellään jo muutaman viikon päästä, sitä ei päästä valmistamaan aivan heti. Suurin osa ensi vuodesta menee nimittäin tuotannon suunnitteluun ja prototyyppivaiheen arviointiin. Ensimmäisten asiakkaiden pitäisi saada ruotsalainen minisähköauto alleen alkuvuodesta 2019.

Kommentoi Facebookissa