Ruotsin pääministerin ensimmäinen vierailu ulkomaille – ”Suomi ja Ruotsi ovat läheisempiä kuin koskaan”

Pääministeri Sanna Marin ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson korostavat maiden yhteistyön merkitystä. (Kuva Lauri Heikkinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Myös pääministeri Sanna Marin teki ensimmäisen ulkomaan vierailunsa Ruotsiin.

PÄÄMINISTERIT Pääministeri Sanna Marin ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson tapasivat Helsingissä 28. lokakuuta. Pääministerien keskusteluissa esillä olivat maiden kahdenväliset suhteet ja tuleva Nato-jäsenyys, Ukrainan tukeminen sen puolustautuessa Venäjän hyökkäystä vastaan sekä muut ajankohtaiset EU-asiat.

Kyseessä oli Ruotsin uuden oikeistohallituksen pääministerin Ulf Kristerssonin ensimmäinen kahdenvälinen ulkomaan vierailu pääministerinä. Myös pääministeri Marin teki ensimmäisen ulkomaan vierailunsa Ruotsiin.

Pääministerien keskusteluissa painottui myös Suomen ja Ruotsin läheinen ja tiivis suhde, jonka merkitys korostuu erityisesti vallitsevana kriisiaikana. Konkreettisia yhteistyön vahvistamisen sektoreita ovat muun muassa huoltovarmuuden kehittäminen sekä hybridiuhkien vastainen työ.

Pääministerit totesivat, että Suomen ja Ruotsin eteneminen Naton jäseniksi yhtä aikaa on molempien maiden ja myös Naton etu.

– Suomi ja Ruotsi ovat tänä päivänä läheisempiä kuin koskaan käytännössä kaikilla osa-alueilla. Yhteinen tiemme Natoon on historiallinen esimerkki suhteidemme läheisyydestä, pääministeri Sanna Marin sanoo.

Keskusteluissa oli esillä kansainvälisen yhteisön vahvan tuen jatkamisen tärkeys Ukrainalle. Ukraina puolustautuu YK:n peruskirjan periaatteiden mukaisesti Venäjän hyökkäyssotaa vastaan. Venäjän disinformaatio ja pyrkimys eskaloida sotaa edelleen on vastuutonta ja huolestuttavaa.

Pääministerit vaihtoivat näkemyksiä suurvaltasuhteista ja Kiinan roolista jatkona viime viikon Eurooppa-neuvostossa käydyille keskusteluille. Esille nousivat myös uusien teknologioiden merkitys sekä suomalaisen ja ruotsalaisen liike-elämän vahvuudet verkkoteknologioissa. Lisäksi pääministerit keskustelivat Ruotsin tulevasta EU-puheenjohtajuudesta.

Pääministeri Kristersson tapasi vierailunsa aikana myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön.

Lue myös: Mika Aaltola on noussut presidenttikyselyn suosikiksi – suurimmilta puolueilta puuttuu kovin kärkinimi

Kommentoi Facebookissa