Mika Aaltola on noussut presidenttikyselyn suosikiksi – suurimmilta puolueilta puuttuu kovin kärkinimi

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola on kommentoinut ahkerasti turvallisuuskysymyksiä Ukrainan tilanteen johdosta. (Kuva AOP)

Kansanliike voi nimittää oman ehdokkaansa presidentinvaaleihin keräämällä 20 000 kannattajakorttia.

PRESIDENTTI Median tekemät presidenttikyselyt osoittavat trendin, minkä sosiaalista mediaa seuraavat kansalaiset ovat havainneet jo kuukausien ajan. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola on noussut kärkinimeksi, kun kysytään suosikkia seuraavaksi Suomen presidentiksi.

Ilta-Sanomien Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä Mika Aaltola sai 44 prosentin kannatuksen, kun haastateltaville annettiin 30 nimeä ja tiedusteltiin, keitä henkilö voisi kuvitella äänestävänsä vuoden 2024 presidentinvaaleissa. Kyselyyn osallistuja saattoi nimetä useampia henkilöitä.

Aaltolan suosio on kasvanut toukokuussa suoritetusta vastaavasta kyselystä 12 prosenttiyksikköä. Kyselyn toisena olevan vihreiden Pekka Haaviston 43 prosentin kannatus on laskenut kaksi prosenttiyksikköä, kolmanneksi listatun keskustan Olli Rehnin 42 prosentin osuus putosi 7 prosenttiyksikköä.

Suomen suurimpien puolueiden kärkinimistä SDP:n Sanna Marin sai 29 prosentin kannatuksen ja kokoomuslainen Alexander Stubb 28 prosentin suosion, kumpikaan ei välttämättä ole edes lähdössä kilpaan. Kummankin suosio on pudonnut kuusi prosenttiyksikköä. Vasemmistoliiton Li Anderssonin voisi 24 prosenttia nähdä presidenttinä, perussuomalaisten Jussi Halla-ahon 23 prosenttia.

Poliittiset puolueet eivät ole vielä nimenneet presidenttiehdokkaitaan, ja Aaltolan nimi on nostettu puolueiden ulkopuolisena ehdokkaana. Puolueiden ulkopuolisista muista nimistä taloustieteilijä Sixten Korkman sai 16 prosentin suosion ja Suomen Yhdysvaltain suurlähettiläs Mikko Hautala 13 prosenttia.

Kansanliike voi nimittää oman ehdokkaansa presidentinvaaleihin keräämällä 20 000 kannattajakorttia. Nykyinen tasavallan presidentti, kokoomuksen Sauli Niinistö oli viime presidentinvaaleissa kansanliikkeen ehdokas. Suomen seuraavat presidentinvaalit järjestetään sunnuntaina 28. tammikuuta 2024.

Taloustutkimus haastatteli kyselyyn 1 115 henkilöä internetpaneelissa lokakuun 18.–20. välisenä aikana, kyselyn virhemarginaali on noin 2,5 prosenttia suuntaansa.

Lue myös: Presidentti Niinistö valtiovierailulla Islannissa – jäätikkö osoitti konkreettisesti ilmaston lämpenemisen

Kommentoi Facebookissa