Sääprofeetta ennustaa kuuman kesän jälkeen kovaa talvea – ”Tammikuussa jysähtää tulipalopakkaset”

Sääprofeetta Unto Riihiluoma on kokenut vanhan kansan säätieteilijä.

Sääprofeetta Unto Riihiluoma on kokenut vanhan kansan säätieteilijä. (Kuva Anne Anttila)

Unto Riihiluoman mukaan lumi tulee myöhään, mutta sitä tulee reilusti ja myräkkänä.

SÄÄPROFEETTA Isojokelaisen sääprofeetan Unto Riihiluoman kesä on takana ja ajatukset huomisessa.

– Nyt odotellaan siipimuurahaisia ja kattohuurretta. Kun nämä tulevat, niin niistä yhdeksän viikon kuluttua tulee ensilumi.

Tunnetun sääprofeetan mukaan syksystä tulee pitkä ja kaunis ja väliin mahtuu myös ajan jaksoon nähden jopa lämpimiä päiviä.

– Jos jollakin on jäänyt lomia pitämättä, niin ainakin säiden puolesta niiden panttaaminen on kannattanut. Nyt eletään oikein kivaa ja jopa poikkeuksellisen kaunista syksyn aikaa.

Vaikka Unton mukaan ensilumesta ei ole vielä tietoakaan, niin vanhan kansan säätieteilijä ennustaa kuitenkin valkoista joulua.

– Tai ainakin melkein. Pääkaupunkiseutu on ikuinen arvoitus ja myös jää sellaiseksi. Joka tapauksessa joulupukki pääsee liikkumaan muualla Suomessa rekipelillä ja säätyyppi pysyttelee muutenkin talvisena. Vuodenvaihteen tienoilla pakkasasteet pyörähtävät plussalle ja luvassa on suojakeliä.

Sen sijaan tammikuun puolelle mentäessä Riihiluoma ennustaa jälleen säätyypin täydellistä muutosta.

– Suosittelen varaamaan polttopuita ja paljon, sillä silloin alkavat pakkaset, todelliset tulipalopakkaset. Mittari laskee kolmeenkymmeneen pakkasasteeseen ja saattaapa olla, että samassa yhteydessä mitataan jopa koko talven pakkasennätykset.

Juttuvinkki: Vuosi 2019 oli lähes asteen tavanomaista lämpimämpi – etelässä mittaushistorian kolmen lämpimimmän joukossa

Hyytävän kylmä kausi kestää Riihiluoman ennusteen mukaan muutamista päivästä jopa viikkoihin.

– Välillä voidaan käydä leudoimmissa tunnelmissa, mutta käytännössä koko tammikuu mennään kuitenkin kovissa pakkaslukemissa.

Myös tuleva talvi tulee olemaan sääprofeetan ennusteen mukaan täynnä tuulta ja tyyntä.

– Vuorovedoin mennään, sillä säätyyppi saattaa kellahtaa jopa muutamassa tunnissa täysin päälaelleen. Kun kova lumentulo saa rinnalleen myrskytuulet, niin luvassa on todella kurjaa ajokeliä.

Autoilijoiden ja yleensäkin tiellä liikkujien kannattaa varautua nopeisiin muutoksiin myös säässä.

– Suosittelen tarkistamaan talvirenkaiden kunnon ja nakkaamaan auton perälle myös lämmintä vaatetta sekä lapion. Tälle yhdistelmälle tulee tulevana talvena käyttöä. Yksistään pikkukengillä ja silkkipuserolla ei kannata tien päälle lähteä.

Talvilajien harrastajille sääprofeetta Riihiluoma povaa kuitenkin kohtalaisen mukavaa talvea.

– Toki Lappi on aina asia erikseen, mutta nyt voidaan päästä luonnonlumille jopa keskistä Suomea myöten. Samaa pätee myös muille ulkoilijoille. Kun tammikuun pakkaskausi hellittää, helmikuulle on ennustettavissa todella loistokkaita ulkoilukelejä. Oman kiusansa leppoisaan ajanjaksoon tuo kuitenkin navakka tuuli, joka saattaa nopeasti yltyä jopa myrskylukemiin.

Lue myös: Kesä oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi – hellepäiviä oli viikko enemmän kuin kesällä keskimäärin

Kommentoi Facebookissa