Saattohoitopalveluja tarjonneessa kotisairaalassa vakavia rikosepäilyjä – mukana törkeä kuolemantuottamus

Hoitajan epäillään kohdistaneen rikollisen toimintansa sairaisiin ja puolustuskyvyttömiin henkilöihin tavoitellakseen muun muassa taloudellista hyötyä.

Hoitajan epäillään kohdistaneen rikollisen toimintansa sairaisiin ja puolustuskyvyttömiin henkilöihin tavoitellakseen muun muassa taloudellista hyötyä. (Kuva Fotolia)

Yrityksessä työskennellyttä sairaanhoitajaa epäillään useista törkeistä rikoksista.

KUOLEMANTAPAUKSET Lounais-Suomen poliisi on tutkinut isoa rikoskokonaisuutta, jossa ilmi tulleet vakavat rikosepäilyt liittyvät yksityisessä saattohoitoon erikoistuneessa kotisairaalassa tapahtuneisiin kuolemantapauksiin. Kotisairaalayrittäjien lisäksi asiassa on rikoksesta epäiltyinä kuusi Turun kaupungin virkamiestä koskien valvontavastuun laiminlyöntiä.​

Poliisi on kaksi vuotta kestäneessä esitutkinnassa selvittänyt poikkeuksellisen vakavia laiminlyöntejä ja väärinkäytöksiä, jotka ovat tapahtuneet vuosina 2011–2014. Kyse on Turun kaupungin kilpailutuksella hankkimasta palveluntarjoajasta, jolle kaupunki siirsi noin 185 potilaan hoitovastuun. Sopimus yksityisen kotisairaalan kanssa päättyi vuoden 2014 lopussa.

Yrityksessä työskennellyttä sairaanhoitajaa epäillään törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä kavalluksesta, törkeästä petoksesta, useista törkeistä väärennöksistä sekä huumausainerikoksista. Lisäksi yrityksessä työskennellyttä lääkäriä epäillään osallisuudesta edellä mainittuihin rikoksiin.

Turun kaupungin epäillään laiminlyöneen yrityksen toimintaa koskeva valvontavastuu. Jutussa on epäiltynä kuusi kaupungin virkamiestä, joista kolme toimii edelleen virassa. Virkamiehiin kohdistuvat rikokset olisivat vanhentuneet vuoden 2019 lopussa, mutta syyttäjä haki syytteen nostamiselle jatkoaikaa. Varsinais-Suomen käräjäoikeuden 7.2. tekemällä päätöksellä syyteoikeutta jatkettiin vuodella.

Poliisi on selvittänyt kotisaattohoidon tapahtumia kolmessa kuolemantapauksessa. Esitutkinnassa on keskitytty sairaanhoitajan epäiltyihin laiminlyönteihin, joiden epäillään vaarantaneen saattohoitopotilaiden terveyden, mahdollisesti myös hengen. Hoitajan muun muassa epäillään lääkinneen potilaita virheellisesti ja väärentäneen lääkärin allekirjoituksia resepteihin. Lisäksi potilaiden potilaskertomuksissa ja kuolintodistuksissa on todettu epäselvyyksiä ja selkeitä puutteita.

Palveluntarjoajan hoidossa olleista potilaista arviolta 100–120 ei ole säädetyn mukaisesti todettu kuolleeksi lääkärin toimesta. Tutkinnassa on ilmennyt, että suurin osa näistä tapauksista on tapahtunut epäilynä olevan sairaanhoitajan työvuoron aikana.

Sairaanhoitajan epäillään käyttäneen väärin korkeaa luottamusasemaansa potilaiden ollessa riippuvaisia hänen hoidostaan. Hoitajan epäillään kohdistaneen rikollisen toimintansa sairaisiin ja puolustuskyvyttömiin henkilöihin tavoitellakseen muun muassa taloudellista hyötyä.

Kyseessä on siten poikkeuksellisen laaja ja yhteiskunnallisesti tarkasteltuna merkittävä rikoskokonaisuus. Poliisi tulee luovuttamaan lähiaikoina noin 500-sivuisen esitutkinta-aineiston syyttäjälle. Asia on nyt edennyt loppulausuntomenettelyyn. Aineisto kattaa yhteensä 23 eri rikosta.

Salassapitosäännösten johdosta poliisi on tutkinnassa saanut haltuunsa vain kolmea potilasta koskevat potilastiedot, eikä ole siten voinut lähestyä asiassa omaisia kysyäkseen suostumusta potilastietojen tarkasteluun. Vastaavia tapauksia on mahdollisesti lisää.

Mikäli omaisesi on vuosina 2011–2014 siirretty Turun kaupungin hankkiman ostopalvelun kautta yksityiselle palveluntarjoajalle kotisaattohoitoon ja haluat poliisin selvittävän asiaa, ota sähköpostilla yhteyttä poliisiin suostumuksen antamiseksi: vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi. Jätä henkilötietosi sekä sähköpostiosoitteesi poliisin yhteydenottoa varten.

Lue myös: Saattohoitoa ei saa kotiin riittävästi ja sairaalat joutuvat paikkaamaan – ”Asiakkaat pitäisi hoitaa paremmin”

Kommentoi Facebookissa