Sähköalan lakko alkaa ja voi jatkua pitkään – näissä yrityksissä työt pysähtyvät

– Riitaa ei pystytä nyt ratkaisemaan sovittelun keinoin. Lakon alkaminen on siten erittäin todennäköistä, valtakunnansovittelija Minna Helle sanoo.

– Riitaa ei pystytä nyt ratkaisemaan sovittelun keinoin. Lakon alkaminen on siten erittäin todennäköistä, valtakunnansovittelija Minna Helle sanoo. (Kuva AOP)

Valtakunnansovittelija Minna Helle toteaa, että työriita on periaatteellinen eikä siksi nyt ratkaistavissa.

SÄHKÖLAKKO Sähköliiton ja Teknologiateollisuuden välistä työriitaa soviteltiin eilen tuloksetta. Työtaistelutoimet uhkaavat teknologiateollisuutta 1.11.2017 kello 6 alkaen.

Sähköalojen ammattiliitto ry ja Teknologiateollisuus ry tapasivat toistamiseen valtakunnansovittelijan johdolla. Sähköliitto on jo aikaisemmin ilmoittanut teknologiateollisuutta koskevista työtaistelutoimista.

Valtakunnansovittelija Minna Helle ei näe nyt mitään edellytyksiä työriidan ratkaisemiselle.

– Riitaa ei pystytä nyt ratkaisemaan sovittelun keinoin. Lakon alkaminen on siten erittäin todennäköistä, Helle sanoo.

Sovittelua jatketaan mahdollisesti ensi viikolla. Valtakunnansovittelijan toimisto tiedottaa sovittelun ajankohdasta erikseen.

– Tilanne on erittäin vakava. Sovittelua jatketaan, kun sille on edellytyksiä, Helle jatkaa.

Työriidassa on kyse sähköalan työntekijöiden neuvotteluoikeuksista teknologiateollisuuden toimialalla. Kiista on valtakunnansovittelijan mukaan periaatteellinen ja jo lähtökohtaisesti vaikea ratkaista sovittelun keinoin.

Sähköalojen ammattiliitto vaatii Teknologiateollisuutta aloittamaan neuvottelut liittojen välisen sähköalan työntekijöiden työehtosopimuksen jatkamisesta. Sopimus päättyy 31.10.2017.

Teknologiateollisuus on taas ilmoittanut, että sähköalan työntekijöiden työehdot sisällytetään alan pääsopimukseen eli niin sanottuun metallin sopimukseen, jonka työntekijäsopijapuoli on Teollisuusliitto. Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto ovat saavuttaneet omissa neuvotteluissaan neuvottelutuloksen eilen.

Teknologiateollisuudessa tehtävät sähköalan työt ovat ratkaisun piirissä. Sähköliitto ei kuitenkaan hyväksy, että Teollisuusliitto on tehnyt sen puolesta sopimuksen.

Useat työnantajaliitot paheksuvat Sähköliittoa aikeista aloittaa keskiviikkona laajat työtaistelutoimet. Energiateollisuus, Metsäteollisuus, Palvelualojen työnantajat Palta ja Teknologiateollisuus arvioivat, että toteutuessaan SAK:laisen Sähköliiton työtaistelut aiheuttavat mittavat vahingot yrityksille, niiden alihankkijoille ja asiakkaille. Ilmoitetut tukitoimet voivat lisäksi aiheuttaa vakavaa haittaa kotitalouksille ja maataloudelle muun muassa sähköverkkojen viankorjauksen vaarantumisen vuoksi.

Sähköliitto toimeenpanee ilmoituksensa mukaan työtaistelun Teknologiateollisuus ry:n erikseen nimetyissä jäsenyrityksissä 1.11.2017 klo 6 – 8.11.2017 klo 6.

Sähköliitto on ilmoittanut myös uudesta työtaistelusta kaikissa Teknologiateollisuus ry:n jäsenyrityksissä 10.11.2017 klo 6 – 27.11.2017 klo 6. Liitto on ilmoittanut lisäksi tukitoimista, jotka laajenevat 10.11.2017 lähtien myös metsäteollisuuden toimialalle.

Tiedot Sähköliiton ilmoittamista työtaisteluista

Työnseisaus 1.11.2017 klo 6–8.11.2017 klo 6, seuraavissa Teknologiateollisuus ry:n jäsenyrityksissä tehtävät sähköalan työt.

Arctech Helsinki Shipyard Oy

Boliden Harjavalta Oy

Boliden Kokkola Oy

Caverion Suomi Oy

Konecranes Oyj

Konecranes Finland Oy

Konecranes Global Oy

KONE Hissit Oy

Meyer Turku Oy

Otis Oy

Outokumpu Chrome Oy

Outokumpu Stainless Oy

Ovako Imatra Oy Ab

Pyhäsalmi Mine Oy

SSAB Europe Oy

Valmet Automotive Oy

Sähköliitto on lisäksi ilmoittanut Laivasähkötyö Oy:tä koskevasta työnseisauksesta samalle ajalle. Lisäksi Sähköliitto on ilmoittanut koko Teknologiateollisuuden sopimusalaa koskevasta ylityökiellosta, joka alkaa 1.11.2017 klo 06.00. Työtaisteluiden ulkopuolelle on jätetty ihmishengen ja terveyden turvaamiseksi tehtävät työt.

10.11.2017 klo 6–27.11.2017 klo 6 työnseisauksen piirissä ovat kaikki Teknologiateollisuus ry:n sopimusalalla työskentelevät Sähköliiton jäsenet. Työtaistelun ulkopuolella ovat ihmishengen ja terveyden turvaamiseksi tehtävät työt.

Kommentoi Facebookissa