Sähköliesistä, mikroaaltouuneista ja lämmityslaitteista alkaneet palot lisääntyivät – yli 2400 viime vuonna

Sähköpaloissa menehtyi viime vuonna kuusi ihmistä. (Kuvituskuva Fotolia)

Sähköpalojen suurin yksittäinen syy on lieden huolimaton käyttö.

SÄHKÖPALOT Turvallisuus- ja kemikaalivirasto kertoo, kuinka sähkölaitteesta tai sähköasennuksesta alkavia rakennuspaloja tai rakennuspalovaaroja kirjataan vuosittain PRONTO-tietokantaan, johon merkitään myös palon syttymislähde, jos se on tiedossa. Viime vuonna tietokantaan kirjattiin 2414 sähköpaloa.

Eniten sähköpaloja aiheuttaneita laitteita kotitalouksissa olivat liedet ja uunit 917 kpl, valaisimet 208 kpl ja kiukaat 107 kpl. Sähköpalojen määrä on lisääntynyt kahdessa vuodessa noin parilla sadalla, kun taas aiempina vuosina paloja oli keskimäärin 2400–2500.

–  Liedestä alkaneita paloja on vuodesta toiseen eniten. Liesipalon syynä on hyvin harvoin itse liedestä johtuva vika, useimmiten syynä on ihmisen huolimattomuus, varomattomuus tai kiire. Yleisin palon aiheuttaja on lieden unohtuminen päälle tai sen kytkeytyminen päälle vahingossa, jolloin lieden päällä tai lähettyvillä olevat materiaalit syttyvät ja palo leviää yleensä melko nopeasti läheisiin rakenteisiin. Ahtaissa keittiötiloissa saatetaan säilyttää lieden päällä kahvin- tai vedenkeitintä, ja kun liesi kytkeytyy päälle jostain syystä, sen päällä oleva keitin syttyy palamaan, sanoo Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö.

Televisioista on saanut alkunsa viime vuonna vain kaksi paloa. Tv-palojen määrä on laskenut tasaisesti parinkymmenen vuoden ajan. Merkittävimpänä syynä tähän on laitekannan kehittyminen, eli vanhoista kuvaputkitelevisioista on vähitellen luovuttu ja niiden tilalle on hankittu digitaalisia televisioita, jotka ovat huomattavasti paloturvallisempia laitteita.

Kiuaspalojen määrä on vaihdellut viiden vuoden aikana noin 90 palosta 150 paloon. Eniten kiuaspaloja oli vuonna 2019, minkä jälkeen palojen määrä väheni vuosina 2020–2021 ja kääntyi taas nousuun 2022, jolloin palojen määrä nousi yli sataan.

Kiuaspaloissa pyykin kuivattaminen saunassa ja kiukaalle kuulumattomat esineet ovat tavallisimpia palon aiheuttajia. Riskinä on, että kiuas laitetaan vahingossa päälle ja kiukaan ympärille tai päälle kasatut tavarat syttyvät tuleen.

Valaisimista lähteneitä tulipaloja oli viime vuonna 208, toissa vuonna 213 ja sitä aiempina vuosina alle 200. Valaisinpalo voi johtua esimerkiksi viallisesta loisteputkesta tai sen sytyttimestä. Valaisimet, joissa on kuuma lamppu voivat aiheuttaa syttymisen kaatuessaan, irrotessaan kiinnityksestä tai pudotessaan.

– Valaisimista alkaneet palot tulevat todennäköisesti tulevaisuudessa vähenemään, koska valaisimissa käytetyt valonlähteiden eli lamppujen toimintaperiaatteet muuttuvat. Loisteputket, halogeeni- ja hehkulamput ovat poistumassa tai poistuneet valonlähteinä, ja ne on korvattu ja tullaan korvaamaan matalaenergisemmillä, vähemmän kuumilla valonlähteillä, Lepistö kertoo.

Sähköpaloissa menehtyi viime vuonna kuusi ihmistä.

Lue myös: Sankarikoirat pelastivat ihmishenkiä – varoittivat tulipaloista, löysivät eksyneitä ja havaitsivat vaaratilanteita

Kommentoi Facebookissa