Sähköpyörällä töihin – onko se järkevää?

Kuva Pexels/ Salo Al

Kohtuullisen pituiset matkat saattavat mennä jopa nopeammin sähköpyörällä kuin ruuhkassa autolla ajaen.

Sähköpyörät ovat kehittyneet valtavasti ja vaikka ne ovat edelleen hintavia, niiden kustannukset ovat laskeneet tasolle, jolla hankinta on monelle jo mahdollista. Sähköpyörällä töihin ajaminen olisikin monille järkevä ratkaisu, jonka avulla voi yhdistää liikunnan työmatkaan nopeasti ja tehokkaasti. Sähköpyörissä on useita etuja verrattuna autoiluun; se ei vaadi polttoainetta, koska siihen kuluu vain sähköenergiaa. Lisäksi siihen ei tarvitse vakuutusta, ja se on ympäristön kannalta parempi vaihtoehto.

Samaan aikaan sähköpyöräilyyn liittyy myös haasteita eikä se ole jokaiselle realistinen vaihtoehto työmatkan taittamiseen. Seuraavassa artikkelissa kerromme tarkemmin sähköpyöräilyn hyödyistä ja siitä, milloin on järkevää ottaa se käyttöön työmatkojen taittamiseen.

Kunto kasvaa pyöräillessä

Pyöräily on erinomainen tapa parantaa kuntoa. Se on hauska ja helppo tapa liikkua, joka sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille. Pyöräillessä saavuttaa monia terveyshyötyjä, koska pyöräily vahvistaa lihaksia, polttaa rasvaa ja parantaa sydän- ja verisuoniterveyttä. Pyöräily auttaa myös lievittämään stressiä ja ahdistusta sekä edistämää hyvinvointia yleensä. Se tarjoaa myös mahdollisuuden tutustua uusiin paikkoihin ja nauttia luonnon kauneudesta. Lisäksi pyöräilijöiden ei tarvitse huolehtia liikenteen ruuhkista, jotka ovat autoteillä yleensä massiivisia juuri silloin, kun mennään töihin tai tullaan sieltä kotiin.

Jos haluaa kasvattaa kuntoaan, onkin erittäin helppoa lähteä tekemään sitä ottamalla työmatkoille pyörän auton sijaan. Jokaisen kunnostaan välittävän kannattaakin lähteä etsimään itselleen paras sähköpyörä ja ottaa se käyttöön työmatkoille jos vain mahdollista. On täysin selvää, että useiden kymmenien kilometrien työmatkan taittamiseen tarvitaan autoa, mutta kohtuullisen pituiset matkat saattavat mennä jopa nopeammin sähköpyörällä kuin ruuhkassa autolla ajaen. Juokseminen ja pyöräileminen on hyödyllistä aerobista liikuntaa ja työmatkojen taittaminen tuo sitä jo aimo annoksen päivään.

Saavutat selvää säästöä

Sähköpyörällä ajaminen on erittäin taloudellinen tapa liikkua. Se tarjoaa selviä säästöjä auton kustannuksiin verrattuna, sillä siihen ei tarvita polttoainetta, kalliita huoltoja tai vakuutuksia. Auton joutuu yleensä hankkimaan osamaksulla, mutta sähköpyörän kustannus on kertaluontoinen ja huomattavasti edullisempi kuin auton.

Nykyään myös bensan hinta on noussut huomattavasti. Lisäksi näyttää siltä, että se vain jatkaa nousuaan. Tämä tekee autoilusta entistä kalliimpaa. Mikäli matkat taittaa sähköpyörällä, bensaan kuluu tasan nolla euroa. Jos taitat tällä hetkellä työmatkat autolla, kannattaakin ottaa kynä ja paperia käteen ja laskea autoilun kustannukset. Voi yllättää, kuinka paljon rahaa siihen kuukaudessa kuluu.

Jos työmatka ei ole kohtuuttoman pitkä, tuokin yleensä huomattavaa säästöä vaihtaa kulkuneuvo sähköpyörään. Mikäli omasta autosta luopuminen mietityttää, on hyvä muistaa, että monilla alueilla vuokrataan alueautoa. Tällaisella pääsee tekemään isompia ostoksia tai taittamaan matkan, joka ei pyörällä suju. Omaa autoa ei siis välttämättä tarvitse omistaa.

Useita etuja perinteiseen pyörään verrattuna

Sähköpyörä on erinomainen vaihtoehto perinteiselle polkupyörälle, sillä se tarjoaa monia etuja. Sähköpyörissä on sisäinen moottori, joka auttaa liikuttamaan pyöräilijän eteenpäin. Tämä tarkoittaa sitä, ettet tarvitse yhtä paljon voimaa ajamiseen ja voit nauttia matkan tekemisestä ilman suurta hikoilua. Ei tarvitse siis miettiä sitä, onko töissä mahdollisuus käydä suihkussa vai ei. Sähköpyörän avulla taittaa pidemmänkin matkan kohtuullisen pienellä hikoilulla, ja on sen jälkeen valmis aloittamaan työpäivän.

Sähköpyörän avulla voi tietysti myös taittaa pidempiä työmatkoja kuin tavallisella polkupyörällä. Ei siis kannata säikähtää, vaikka töihin olisi pidempi matka kuin muutama kilometri. Sähköpyörän avulla matka taittuu nopeasti ja helposti.

Hyötyä myös vapaa-ajalla

Sähköpyörällä pääsee taittamaan myös vapaa-ajan ajoja. Esimerkiksi kaupassa käyminen sähköpyörällä on helppoa ja hauskaa. Pyöriin on mahdollista asentaa nykyään erilaisia koreja ja laukkuja, joihin saa pakattua ostokset helposti matkan ajaksi. Ostokset saa siis sähköpyörällä kotiin yhtä helposti kuin autolla ajaessa.

Sähköpyörän edut eivät lopu tähän vaan ne sopivat yhtä lailla kaikkeen muuhun vapaa-ajan ajoon. Niillä voi lähteä kauniina kesäpäivänä retkelle ja nauttia matkasta kuumassa autoilussa hikoilun sijaan. Sähköpyörällä pääsee ajamaan uusia reittejä ja nauttimaan kauniista maisemista. Pyöräillessä stressi lievittyy ja saa raitista ilmaa. Samaan aikaan saavuttaa selvää säästöä, kun jättää auton kotipihaan tai parhaimmillaan luopuu siitä kokonaan.

Ympäristö kiittää

Sähköpyörä on tietysti autoon verrattuna erittäin ympäristöystävällinen ja energiatehokas tapa liikkua. Se sopii erinomaisesti kaupunkiympäristöön, sillä se tarjoaa nopean ja helppokäyttöisen vaihtoehdon autoilulle. Sähköpyörillä voi on hyvin alhaiset pakokaasupäästöt eivätkä ne aiheuta melusaastetta ympäristöön.

Ympäristö kiittää silloin, kun vaihtaa auton sähköpyörään. Sähköpyörän edut ovat kiistattomat eivätkä ne aiheuta samalla tavalla ongelmia ilmanlaatuun kuin autot. Mikäli ympäristö on lähellä sydäntä, kannattaakin lähteä vakavasti pohtimaan, onko auto pakollinen vai voisiko siitä luopua.

Sähköpyörällä töihin lähteminen voikin olla erittäin järkevä vaihtoehto, jos asut kohtuullisen matkan päässä työpaikastasi. Sähköpyörä on hauska ja ympäristöystävällinen tapa liikkua. Siihen ei tarvita ajokorttia, vakuutusta tai polttoainetta, minkä ansiosta rahaa säästyy. Pyöräily tekee myös äärimmäisen hyvää terveydelle, ja vaihtamalla auton polkupyörään saa lukuisia terveyshyötyjä.

Artikkeli on yhteistyökumppanimme tuottamaa sisältöä

Kommentoi Facebookissa