Sairaalaäänestyksestä tuli farssi – ”Edustaja Kari jätti todennäköisesti painamatta äänestyspainiketta”

Vihreiden kansanedustaja Emma Karin sormet eivät osuneet painikkeille sairaalaäänestyksessä.

Vihreiden kansanedustaja Emma Karin sormet eivät osuneet painikkeille sairaalaäänestyksessä. (Kuva AOP)

Vaasan keskussairaalan oikeus laajaan päivystykseen kaatui eduskunnassa yhden äänen turvin.

EDUSKUNTA Viime viikolla eduskunnassa käytiin jännittävä äänestys, kun Vaasan keskussairaalan oikeus laajaan päivystykseen kaatui hallitusrintaman äänin luvuin 92–91. Poissa äänestyksestä oli 16 kansanedustajaa, puhemies Paula Risikko ei äänestänyt.

Hallituksen kansanedustajista sairaalan puolesta äänestivät keskustan Pekka Puska sekä kokoomuksen Susanna Koski, joka tulee Vaasan vaalipiiristä. Sinisistä kolme oli sairaalan takana, puolustusministeri Jussi Niinistö, kansanedustaja Anne Louhelainen sekä Vaasan vaalipiiristä oleva Vesa-Matti Saarakkala.

Vihreiden Emma Kari on epäillyt, että eduskunnan äänestysjärjestelmässä olisi ollut jotain vikaa. Hän oli paikalla, mutta rekisteröitiin poissaolevaksi.

Jos Emma Karin ääni sairaalan puolesta olisi kirjattu, tulos olisi ollut tasan 92–92. Äänestys olisi uusittu lippuäänestyksellä, jolloin joku muukin hallituspuolueiden kansanedustajista olisi saattanut livetä rintamasta.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola on nyt puuttunut asiaan ja tiedottaa STT:lle, että eduskunnan äänestysjärjestelmä on toiminut koko viime viikon moitteettomasti.

– Äänestysjärjestelmä on suunniteltu ja rakennettu niin, että äänestyspainikkeissa olevan vian tulisi ilmetä laajempana ongelmana kuin vain yhden edustajan kohdalla, Paavola kertoo.

Sairaalaäänestyksessä vikoja ei ilmennyt ja ainoastaan Emma Kari on nostanut asian esille. Äänestyksiä oli käyty jo kuusi kyseisenä päivänä.

– Edustaja Karin kohdalla kyseistä äänestystä edeltäneet äänestykset rekisteröityivät asianmukaisesti, joten mikään ei viittaa siihen, että hänen äänestyspainikkeissaan olisi ollut teknistä tai muutakaan vikaa. Edustaja Kari jätti todennäköisesti painamatta äänestyspainiketta ja rekisteröityi poissaolevaksi.

Kaikkien kansanedustajien äänestyspainikkeiden toimivuus todennetaan jokaviikkoisessa salitestauksessa istuntokauden aikana aina maanantaisin.

Viime keskiviikon äänestyksen yhteydessä ilmeni vika valotaulussa, mutta sillä ei Paavolan mukaan ollut yhteyttä varsinaisen äänestysjärjestelmän toimivuuteen. Äänestyspainikkeet toimivat koko ajan virheettömästi.

Lue myös: Vaasan keskussairaalan laaja päivystysoikeus kaatui eduskunnassa yhdellä äänellä – pieni oljenkorsi jäi

Kommentoi Facebookissa