Tullin haaviin jäi satoja kiloja ja 2,5 miljoonan arvosta dopingaineita – toiminnassa toistuu sama kaava

Kaikki valmisteet ovat laittomia ja valmistettu teollisessa prosessissa ainoastaan dopingkäyttöön.

Kaikki valmisteet ovat laittomia ja valmistettu teollisessa prosessissa ainoastaan dopingkäyttöön. (Kuva Tulli)

Dopingaineita siirretään eri maissa sijaitsevien tullivarastojen välillä, kunnes lääkeaineet häivytetään.

DOPINGAINEET Tulli on tutkinut laitonta dopingaineiden kauttakulkua, tullivarastointia, hallussapitoa ja epäiltyä levittämistä EU:n alueella. Tullin havaintojen mukaan dopingaineiden laittomassa maahantuonnissa hyödynnetään järjestelmällisesti kauttakulkua ja virheellisiä tavarankuvauksia.

Kauttakuljetuksella eli transitolla tarkoitetaan tavarankuljetuksia, jotka saapuvat EU:n alueelle, mutta kuljetetaan joko suoraan tai toisen EU-maan tai tullivaraston kautta EU:n ulkopuolelle. Kauttakuljetuksessa olevia doping- ja lääkeaineita siirretään eri maiden ja eri maissa sijaitsevien tullivarastojen välillä, kunnes ne häivytetään ja jätetään todennäköisesti EU:n alueelle.

Tulli paljasti syksyllä 2018 tullivalvonnan yhteydessä 900 kilon laittoman doping- ja lääkeaineiden kauttakuljetuksen ja tullivarastoinnin. Esitutkinnassa on selvinnyt dopingaineiden olleen lähtöisin Kiinasta, josta ne oli toimitettu lentorahtina Suomeen neljässä erässä Saksan, Puolan ja Turkin kautta.

Tullin takavarikoimat doping- ja lääkeaineet sisälsivät anabolisia steroideja, kasvuhormoneja, testosteronia ja muita dopinginaineiksi luettavia lääkeaineita. Kaikki valmisteet ovat laittomia ja valmistettu teollisessa prosessissa ainoastaan dopingkäyttöön, eikä niiden jälleenmyyntipakkauksiin merkitty valmistaja ole laillinen tai rekisteröity lääketehdas. Takavarikoitujen dopingaineiden arvo on määritelty noin 2 500 000 euron arvoiseksi.

Tulli on tutkinut tapausta yhteistyössä eri maiden viranomaisten ja Europolin kanssa törkeänä dopingrikoksena, lääkerikoksena ja luvattomana terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisena. Tapaus on siirtymässä syyteharkintaan Salpausselän syyttäjänvirastoon.

Tulli on aikaisemminkin kohdannut tapauksia, joissa Singaporen tai Hong Kongin kautta on lentorahtina kuljetettu Suomeen dopingaine-eriä, joiden yhteispaino oli lähes 1 000 kiloa ja arvo huomattava. Kaikissa tapauksissa tavarankuvaukset olivat virheellisiä, eivätkä lähetykset koskaan poistuneet EU:n alueelta.

Lue myös: Tulli takavarikoi väärennettyjä lääketabletteja – masennuslääke onkin hengenvaarallinen

Kommentoi Facebookissa