Sankarikoira käy pelkäämättä vaikka karhua vastaan

Sankarikoirat 2016, saksanmetsästysterrierit Wody ja Wolf olivat metsälenkillä isäntänsä kanssa, kun ne kohtasivat karhun.

Sankarikoirat 2016, saksanmetsästysterrierit Wody ja Wolf, olivat metsälenkillä isäntänsä kanssa, kun ne kohtasivat karhun. (Kuva Kennelliitto)

Kennelliitto palkitsee 17 ihmisen parasta ystävää, jotka pelastivat henkiä.

SANKARIKOIRAT Se oli tavallinen metsälenkki, niitä oli tehty usein aikaisemminkin. Saksanmetsästysterrierit Wody ja Wolf kulkivat metsätiellä isäntänsä mukana.

Äkkiä metsästä kuului outo ulvahdus. Wody tuli isäntänsä jalkoihin, joka oli sille poikkeuksellista käytöstä. Miehen ajatuksiin tuli viedä koirat takaisin pienen matkan päähän pysäköityyn autoon. Kun kolmikko oli vain muutaman metrin päässä autosta, metsätielle juoksi yllättäen karhu.

Karhu nousi takajaloilleen, ja nyt Wody toimi. Se hyppäsi kohden karhua, joka töytäisi koiraa ja lennätti sen ojaan. Wolf puolestaan puri karhua takaapäin, ja se sai kontion liikkeelle. Koira jatkoi karhun ajamista poispäin miehestä, joka nyt sai aikaa juosta autolle.

Kohtaamisessa olisi voinut käydä paljon pahemmin, ilman koirakaksikon rohkeaa toimintaa.

Jo yli 150 Sankarikoiraa

Wody ja Wolf ovat kaksi vuoden 2016 Sankarikoiraa. Suomen Kennelliiton hallitus otti arvonimen käyttöön ensimmäisen kerran lähes 20 vuotta sitten, vuonna 1997. Kunnian on tähän mennessä saanut jo yli 150 koiraa.

Tänä vuonna eniten Sankarikoiran arvoja myönnettiin koirille, jotka olivat pelastaneet ihmisiä tulipalolta. Koirat pelastivat ihmishenkiä myös varoittamalla ajoissa sairauskohtauksista, löytämällä huonokuntoisia ja eksyneitä henkilöitä sekä pelastamalla ihmisiä hengenvaarallisista tilanteista.

– Sankarikoirat ovat arkemme todellisia sankareita, ja meidän jokaisen kotoa voikin löytyä sellainen, sanoo Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Helena Suni.

Sankarikoiran arvon saavat tänä vuonna prahanrottakoira Rico, labradorinnoutaja Nelli, englanninbulldoggi Riki, valkoinenpaimenkoira  Rex, saksanmetsästysterrierit Wody ja Wolf, karjalankarhukoira Piki, labradorinnoutaja Lumi, englanninspringerspanieli Nero, monirotuinen Halla, saksanpaimenkoira poliisikoira Väinö, monirotuinen Haiku, saksanpaimenkoira Rita, coton de tulear Demi, serra de
airesinpaimenkoira Banja, rottweiler Bimbu ja rhodesiankoira Esko.

Nyt myönnettyjen 17 Sankarikoiran arvon lisäksi saman verran koiria sai kunniamaininnan. Seuraavassa lyhyesti Sankarikoirien urotyöt Wodyn ja Wolfin lisäksi:

Hengenpelastajat

Perheen emäntä jäi kaksistaan monirotuisen Hallan kanssa nukkumaan takkahuoneeseen, sillä perheellä oli hoidossaan toinen koira. Isäntä nukkui eri puolella taloa, illalla poltettiin takkaa. Halla alkoi tökkiä aamulla hereille emäntäänsä, joka pääsi juuri ja juuri ovelle, kunnes kaatui pihan laatoitukselle ja menetti tajuntansa. Raikkaan ilman ansiosta hän kuitenkin virkosi. Paikalle kutsuttiin ambulanssi ja mittaukset osoittivat, että Hallan emännällä oli 30-prosenttinen häkämyrkytys.

***

Serra de airesinpaimenkoira Banjan emäntä oli lähtemässä käyttämään koiria ulkona, kun Banja alkoi murista matalaa varoitusmurinaa. Emäntä oli avaamassa ovea, kun Banja aloitti varoitushaukun ja esti menemästä ovelle. Yhtäkkiä mökki alkoi tutista ja kuului jylisevä ääni. Lumet putosivat katolta alas siihen paikkaan, jossa emäntä aina aamuisin seisoo, kun koirat käyvät ulkona. Banjan emäntä uskoo, että olisi jäänyt lumen alle, ellei Banja olisi varoittanut häntä.

***

Rhodesiankoira Esko kävi tönimässä kuonollaan perheen äitiä hereille keskellä yötä. Kuulosti kuin Esko juoksisi ulko-ovesta pihalle ja äiti huomasi pimeässä pienen hahmon, jota Esko yritti varovasti töniä takaisin sisälle. Toinen perheen viisivuotiaista kaksostyttäristä oli täydessä unessa, hän oli kävellyt unissaan ulos keskelle pimeää pihaa. Äiti kaappasi tytön syliin ja toi hänet sisälle takaisin sänkyyn peittojen alle. Esko tuijotti tyttöä eikä hievahtanutkaan hänen vierestään. Kun äiti uskalsi mennä itse takaisin nukkumaan, hän huomasi, että Esko oli kiivennyt tytön viereen, ikään kuin varmistaakseen ettei lapsi enää poistu sängystään.

Rico haukkui omistajansa ylös, seinänaapurissa oli syttynyt tulipalo. (Kuva Kennelliitto)
Rico haukkui omistajansa ylös, seinänaapurissa oli syttynyt tulipalo. (Kuva Kennelliitto)

Tulipalon havainneet

Lokakuisena iltana prahanrottakoira Rico alkoi yhtäkkiä haukkua eikä kielloista huolimatta lopettanut. Ricon omistaja nousi ylös sohvalta, jolloin hän haistoi hieman savun hajua. Hän olisi lähtenyt tarkastamaan tilannetta pation kautta, mutta Rico haukkui rappukäytävän ovelle. Samaan aikaan ovikello soi ja mieshenkilö huusi varoittaen tulipalosta. Kolmikerroksisen kerrostalon seinänaapurissa oli levinnyt palo pation kautta viereiseen asuntoon.

***

Englanninbulldoggi Rikin emäntä heräsi loppiaisyönä siihen, että Riki tuli hänen viereensä sänkyyn haukkumaan. Katosta kuului outoa pauketta ja veden valumista. Välikatto heidän yläpuolellaan oli jo tulessa ja lieskat olivat polttaneet makuuhuoneen viereisen ilmalämpöpumpun putket poikki, koko terassin takaseinä oli tulessa. Emäntä otti kaksivuotiaan poikansa sängystä ja he pakenivat yhdessä ulos. Palovaroitin alkoi hälyttää vasta, kun savu painui ulkoapäin sisälle.

***

Äiti oli uppoutunut tietokoneella kirjoittamiseen, kun valkoinenpaimenkoira Rex tuli vinkumaan työhuoneeseen. Äiti luuli, että koiralla on hätä tarpeilleen ja lähti päästämään Rexiä ulos. Keittiössä äiti huomasi takkahuoneen olevan savun vallassa ja saunan ilmiliekeissä. Hän kiirehti yläkertaan herättämään tyttöä. Tytär, äiti ja Rex pääsivät viime hetkellä ulos palavasta talosta. Palokunta sai sammutettua palon niin, että runkorakenteet jäivät lähestulkoon ehjäksi, mutta melkein kaikki irtaimisto tuhoutui.

***

Labradorinnoutaja Lumi herätti emäntänsä voimakkain kuonon tökkäisyin. Palovaroitin, joka sijaitsee viereisessä kodinhoitohuoneessa, ei ollut vielä lauennut. Omistajan avatessa teknisen tilan oven vastaan puski paksu savumassa ja kuumuus. Myös kodinhoitohuoneen palovaroitin alkoi hälyttää. Talon yleissyttyminen oli vain minuuttien kysymys, mutta ripeä alkusammutus riitti tulen tukahduttamiseen. Emäntänsä ja isäntänsä lisäksi Lumi pelasti myös yläkerrassa nukkuneen pojan.

***

Sauna oli laitettu päälle ja englanninspringerspanieli Neron kanssa lähdettiin iltalenkille. Kun Nero ja sen isäntä palasivat ei mennyt kauaa, kun Nero lähti muristen ja haukkuen pesuhuoneeseen. Isäntä meni perässä ja huomasi saunan kiukaan olevan ilmiliekeissä. Ilman Neroa tuli olisi voinut levitä ja koko asunto palaa. Palovaroittimet alkoivat hälyttää vasta, kun tuli oli saatu jo sammutettua.

***

Monirotuinen Haiku herätti omistajansa aamuyöllä vinkumalla ja tökkimällä tätä kuonollaan. Omistajan herätessä talon alakerta oli jo liekeissä, mutta omistajat pääsivät yläkerran oven kautta ulos Haikun sankarillisen toiminnan ansiosta.

Nelli huomasi isäntänsä saaneen nukkuessaan sydäninfarktin. (Kuva Kennelliitto)
Nelli huomasi isäntänsä saaneen nukkuessaan sydäninfarktin. (Kuva Kennelliitto)

Hengenvaaran huomanneet

Labradorinnoutaja Nelli oli tullut makuuhuoneeseen herättämään perheen äitiä. Tämä luuli koiran haluavan ulos tarpeilleen, mutta koira menikin tökkimään perheen isää hereille. Kun Nelli sai isän hereille, tämä kertoi rintakivusta, oli tuskanhiestä märkä ja huonovointinen. Isä oli saanut nukkuessaan sydäninfarktin ja hänet kuljetettiin ambulanssilla sairaalaan, jossa hänelle tehtiin välittömästi pallolaajennus.

***

Coton de tulear Demi tuli yöllä isäntänsä viereen sänkyyn vinkumaan. Demin isäntä sairastaa kakkostyypin diabetesta. Kun isäntä ei heti herännyt, Demi hyppäsi tämän päälle tuijottamaan kasvoja. Isäntä huomasi olonsa olevan heikko ja hiostava. Hän ymmärsi verensokeriarvonsa olevan hyvin alhaalla. Isäntä lähti keittiöön hakemaan ruokaa ja Demi vahti vieressä, kun isäntä söi hedelmiä ja kun tämä oli syönyt, Demi lähti takaisin nukkumaan. Verensokeriarvo oli mitattaessa vaarallisen alhaalla.

***

Emäntä ei aluksi herännyt rottweiler Bimbun herätysyrityksistä huolimatta, sillä hänen verensokerinsa oli päässyt tippumaan todella matalalle. Bimbu hyppäsi sänkyyn ja nosti emäntänsä ylös, eikä antanut hänen mennä uudelleen makuulle. Tämän jälkeen se huolehti, että emäntä lähtee alakertaan syömään jotakin. Bimbu on epävirallinen hypokoira, se on opetettu kotioloissa toimimaan ja huolehtimaan emännästään.

Demin isäntä sairastaa kakkostyypin diabetesta, koira huomasi arvojen laskeneen liikaa. (Kuva Kennelliitto)
Demin isäntä sairastaa kakkostyypin diabetesta, koira huomasi arvojen laskeneen liikaa. (Kuva Kennelliitto)

Eksyneitä löytäneet

Karjalankarhukoira Piki oli harjoittelemassa hirven jäljestämistä omistajiensa kanssa. Pikillä oli GPS-panta, josta nähtiin sen liikkeet. Jonkun ajan kuluttua omistajat huomasivat Pikin käyttäytyvän poikkeuksellisesti, se seisoi lähes paikallaan. Omistajat käskivät Pikiä luokseen. Piki tuli näkyville, mutta meni aina takaisin metsään käytyään näyttäytymässä. Lopulta omistajat lähtivät metsään katsomaan. Piki istui keskellä metsän pahinta ryteikköä kuusen alla ja vieressä makasi iäkkäämpi mies heikossa kunnossa. Pikin ansiosta pelastuslaitos saatiin kutsuttua paikalle.

***

Poliisikoira, saksanpaimenkoira Väinö löysi ensimmäisen kerran ihmisen talvella vaikeakulkuisesta maastosta. Väinö sai kohteesta vainun ja johdatti ohjaajansa kolme kilometriä sivuun metsäautotieltä. Lopulta Väinö löysi etsityn henkilön kuusen alta kylmettyneenä, ilman päällysvaatteita neljän ja puolen tunnin etsintöjen jälkeen. Toisen kerran kesällä Väinö oli liikkeellä ohjaajansa kanssa ja he haravoivat lohkoa, jolta oli havainto etsittävästä henkilöstä. Kuljettuaan kilometrin matkan pari kääntyi takaisin lopettaakseen etsinnät. Väinö sai kuitenkin vainun ja lähti kulkemaan hajun suuntaan. Ohjaaja löysikin Väinön, joka oli jäänyt odottamaan löytämänsä, lähes tajuttoman henkilön vierelle.

***

Saksanpaimenkoira Rita oli lenkillä metsäpolulla ulkoiluttajansa kanssa. Pian Rita vaistosi jotain ja veti ulkoiluttajan noin 50 metriä polulta syvemmälle metsään. Lumihangesta löytyi makaamasta iäkäs henkilö. Ritan ansiosta ulkoiluttaja sai soitettua hätäkeskukseen ja apua paikalle. Ilman Ritaa lumihankeen tuupertunut henkilö olisi jäänyt huomaamatta ja apu olisi tullut paikalle todennäköisesti liian myöhään.

  • Kennelliitto palkitsee Sankarikoirat Koiramessut-tapahtumassa 11. joulukuuta 2016 Messukeskuksessa Helsingissä.

Kommentoi Facebookissa