SAUDI-ARABIA Kansainvälinen mielenkiinto on viime viikkoina kohdistunut tapahtumiin Saudi-Arabian konsulaatissa 2.10.2018 Istanbulissa, Turkissa. Tuolloin Saudi-Arabian hallintoa ja kruununprinssi Mohammed bin Salmania kriittisesti arvostellut toimittaja Jamal Khashoggi astui sisään konsulaattiin, mutta ei koskaan tullut ulos.
Ulkopuolella odotti hänen turkkilainen kihlattunsa. Turkin viranomaiset ovat julkistaneet yksityiskohtaisia tietoja tapahtuneesta. Saudi-Arabiasta oli muun muassa saapunut samaan aikaan ryhmä miehiä kahdella yksityiskoneella Turkkiin, ja he jatkoivat matkaansa konsulaattiin käyttäen mustia pakettiautoja, ennen pikaista poistumistaan maasta.
Turkki on myös ilmoittanut, että sillä on hallussaan ääni- ja videotallenteita, joiden perusteella Khashoggia kidutettiin ennen surmaamista. Eräänä teoriana on esitetty, että nauhoitukset on saatu Khashoggin älykellosta, joka olisi ollut yhteydessä hänen rakennuksen ulkopuolelle jättämäänsä matkapuhelimeen.
Saudi-Arabia on tähän asti kiistänyt tietävänsä Khashoggin kohtalosta mitään ja todennut vain, että hän ei ole konsulaatissa tai Saudi-Arabiassa. Painostuksen alla maa päästi turkkilaiset viranomaiset tutkimaan rakennuksen tiloja, joista olisi löytynyt merkkejä Khashoggin kuolemasta huolimatta siivoamisesta ja seinien maalaamisesta.
Toimittajan kuolema on noussut kansainväliseksi poliittiseksi kysymykseksi. Myös Yhdysvallat on painostanut Saudi-Arabiaa, joka on amerikkalaisille tärkeä liittolainen Lähi-idässä. Khashoggi kirjoitti muun muassa Washington Postiin, ja oli asunut viime aikoina Yhdysvalloissa.
Monia kansainvälisiä suuryrityksiä kertoi jättäytyvänsä pois Saudi Arabian kruununprinssin isännöimästä tulevasta talouskonferenssista. Nyt viimein Saudi-Arabian syyttäjänvirasto on tiedotteessaan myöntänyt Jamal Khashoggin kuoleman lähetystössä.
”Keskustelut Khashoggin ja hänet tavanneiden henkilöiden välillä johtivat riitaan ja nyrkkitappeluun Istanbulin konsulaatissa, mikä johti kansalaisemme Khashoggin kuolemaan. Levätköön hän rauhassa.”
Saudi-Arabia sanoo myös pidättäneensä kuolemaan liittyen 18 henkilöä. Samoin maan tiedustelujohtaja Ahmed Asir sekä saudihovin neuvonantaja Saud al-Qahtani olisi erotettu kuninkaan määräyksestä. Kruununprinssi johtaa tiedustelupalvelun uudelleenjärjestelyä tekevää komiteaa.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi uutistoimisto Reutersille, että Saudi-Arabia on ollut loistava liittolainen, mutta tapahtunut ei ole hyväksyttävää. Asioiden eteneminen nyt on hyvä ensimmäinen askel tapauksen selvittämisessä.
“I think it’s a good first step, it’s a big step. It’s a lot of people, a lot of people involved, and I think it’s a great first step.”
Trump lupasi ottaa asian esille myös Saudi-Arabian kruununprinssin kanssa, mutta maiden välisiä asekauppoja ei ole syytä peruuttaa. Lisäksi Trump kiisti omalla tyylillään Twitterissä sen, että ulkoministeri Mike Pompeolla olisi hallussaan tapauksen videonauhoja.
”Secretary of State Mike Pompeo was never given or shown a Transcript or Video of the Saudi Consulate event. FAKE NEWS!”
Suomen ulkoministeriö twiittaa uutisten olevan kauhistuttavia, ja tapauksesta on suoritettava läpinäkyvä tutkinta, jotta syylliset saadaan vastuuseen. Lehdistönvapaus on tärkeää Suomelle.
”Appalling news about Jamal #Khashoggi. Transparent investigation is needed and those responsible must be brought to justice. Defending freedom of the press is a key priority for Finland.”
Yleisesti arvioidaan, että Saudi-Arabiassa valtaansa kasvattava kruununprinssi olisi toimittajan kuoleman takana, mutta syy pyritään vierittämään muiden henkilöiden harteille.
Lue myös: Uusi raportti kertoo hyökkäyksistä sairaaloihin – Saudi-Arabia asetettava YK:n mustalle listalle
Kommentoi Facebookissa