Uusi raportti kertoo hyökkäyksistä sairaaloihin – Saudi-Arabia asetettava YK:n mustalle listalle

Avustusryhmät auttavat lapsia, jotka ovat saaneet Jemenin konfliktissa fyysisiä ja psyykkisiä vammoja.

Avustusryhmät auttavat lapsia, jotka ovat saaneet Jemenin konfliktissa fyysisiä ja psyykkisiä vammoja. (Kuvituskuva Fotolia)

Raportin mukaan Jemenin konfliktissa on isketty ainakin 160 kertaa terveysklinikoita vastaan.

JEMEN Pelastakaa Lapset sekä Watchlist on Children and Armed Conflict -verkoston raportissa dokumentoidaan Jemenin konfliktissa tapahtuneita hyökkäyksiä sairaaloita ja terveyshenkilöstöä vastaan. Raportissa vaaditaan, että YK:n pääsihteeri António Guterres lisää Saudi-Arabian johtaman sotilasliittouman listalle tahoista, jotka rikkovat lasten oikeuksia aseellisissa konflikteissa.

Lista julkaistaan lähikuukausien aikana osana YK:n pääsihteerin raporttia lasten asemasta aseellisissa konflikteissa. Listalle joutuminen on kansainvälinen häpeä valtioille ja ei-valtiollisille toimijoille, jotka yleensä voidaan poistaa vasta sen jälkeen, kun ne ovat täyttäneet tietyt ehdot rikkomusten lopettamiseksi ja ehkäisemiseksi.

Vuonna 2016 YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon nosti liittouman lyhyeksi ajaksi listalle lapsiuhrien sekä koulu- ja sairaalahyökkäysten vuoksi, mutta poisti sen Saudi-Arabian painostuksen vuoksi.

− YK:n pääsihteeri ei voi taipua Saudi-Arabian painostuksen edessä, vaan hänen on asetettava Saudi-Arabian johtama liittouma vastuuseen toistuvista hyökkäyksistä terveysklinikoita ja niiden henkilöstöä vastaan. Hyökkäykset johtavat sairaaloiden sulkemiseen, lasten hoidon vaarantumiseen ja lisääntyneeseen vammojen ja tautien määrään, sanoo Watchlistin tutkija Christine Monaghan.

Pelastakaa Lasten ja Watchlistin raportin mukaan kaikki Jemenin sodan osapuolet ovat olleet osallisina ainakin 160 hyökkäyksessä terveysklinikoita ja terveystyöntekijöitä vastaan viimeisten kahden vuoden aikana. Iskut ovat tuhonneet ja vahingoittaneet muun muassa sairaaloita. YK sekä eri ihmisoikeusjärjestöt ovat todentaneet liittouman rikkomuksia useita kertoja.

− Kahden vuoden ajan pommeja on osunut sairaaloihin, koteihin ja kouluihin. Avustusryhmämme auttavat lapsia, jotka ovat saaneet fyysisiä ja psyykkisiä vammoja, ja tuemme sairaaloita, joiden on nyt pakko pitää vahingoittuneita keskoskaappeja koossa teipillä. Kaikki osapuolet ovat olleet vastuussa Jemenin lasten kuolemista, ja Saudi-Arabian johtama liittouma on niiden joukossa. Nämä tahot on asetettava vastuuseen, sanoo Pelastakaa Lasten Jemenin väliaikainen maajohtaja Grant Pritchard.

Konflikti on pakottanut jopa puolet Jemenin terveysklinikoista lopettamaan toimintansa. Nekin, jotka ovat toiminnassa, kärsivät vakavasta lääkepulasta ja välineiden puutteesta liittouman toimeenpaneman Jemenin pääsataman saarron vuoksi.

Hodeidah’n satama on maalle elinehto ruuan ja muiden perustarvikkeiden toimittamisen kannalta. Sodan osapuolet ovat myös ottaneet avustustyöntekijöitä kiinni ja vaikeuttaneet ruuan ja lääkkeiden toimittamista maanteitse.

Kommentoi Facebookissa