Sauli Niinistö arvostaa Risto Rytiä – ”Hän kantoi yksin vastuun ja joutui kärsimään”

Presidenttiparin päivä alkoi melontaretkellä Kokemäenjoen suistossa Porin Melamajavien kanssa.

Presidenttiparin päivä alkoi melontaretkellä Kokemäenjoen suistossa Porin Melamajavien kanssa. (Kuva Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia)

Maakuntakiertueen haastattelutuntiin Satakunnassa oli lähetty satoja yleisökysymyksiä.

SUOMI 100 Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio jatkoivat Suomi 100 -maakuntakiertuetta Satakuntaan ja Poriin. Aurinkoinen päivä alkoi tutustumisella kajakista käsin Kokemäenjoen suistoon Porin Melamajavien kanssa.

Veden jälkeen elementeistä koettiin ilma, kun presidenttipari seurasi Satakunnan laskuvarjourheilijoiden hyppyä Suomen suurimman siniristilipun kanssa. Valtaisa lippu pudotettiin hypyn lopuksi Kirjurinluodolla sijaitsevalle Hanhipuiston areenalle, jossa Noormarkun Pääskyparven lippukunnan partiolaiset laskostivat lipun.

Suomi 100 -juhlallisuuksiin kuului lisäksi juhlavuoden tammen istuttaminen Ystävyyden aukion puistoalueelle. Presidenttipari tapasi Porissa myös kaupungin ja maakunnan johtoa. Keskusteluissa oli esillä erityisesti alueen talouskehitys.

Suomi100 -juhlallisuuksiin kuului lisäksi juhlavuoden tammen istuttaminen Ystävyyden aukion puistoalueelle.
Suomi 100 -juhlallisuuksiin kuului lisäksi juhlavuoden tammen istuttaminen Ystävyyden aukion puistoalueelle. (Kuva Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia)

Suurvaltasuhteista syntyvyyteen

Presidentti Niinistö osallistui vierailun yhteydessä MTV-uutisten SuomiAreenalla järjestämään tasavallan presidentin haastattelutuntiin.

Päätoimittaja Merja Ylä-Anttilan ja politiikan toimituksen esimiehen Jussi Kärjen vetämä keskustelu aloitettiin Japanin pääministeri Shinzo Aben Suomen vierailusta, josta kirjoitimme tässä.

Presidentti kertoi pääministeri Aben avanneen G20-kokouksen tunnelmia tarkastikin.

– Kaikissa yhteyksissä on puhuttu maailman politiikasta ja puhuttu hyvinkin luottamuksellisesti. Mutta joskus meidän halutaan välittävänkin viestiä ja sitäkin minä olen tehnyt.

Itämeri on rauhan meri

EU:n puolustuksesta ja puolustusliitto Natosta presidentti Niinistö totesi, että häntä tyydyttää hyvin hallitusohjelman nykyinen kirjaus, joka ei sulje Suomelta mahdollisuutta hakea jäsenyyttä.

– Se, että pidämme mahdollisuuden auki on jo väline, turvallisuuselementti – kun kaikki tietävät, että meillä on se mahdollisuus.

Myös Itämerellä lisääntynyt sotilaallinen toiminta ja sen aiheuttama mahdollinen huoli sekä presidentin viime kesänä presidentin tekemä aloite transponderien käyttöönotosta olivat esillä.

– Aion pitää yleisemminkin esillä sitä, että Itämeri on rauhan meri, presidentti sanoi.

SuomiAreenan kansalaistorilla on mukana myös OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen, joka osallistuu presidentin käynnistämään kiusaamisen vastaiseen #kannustusryhmä-hankkeeseen.
SuomiAreenan kansalaistorilla on mukana myös OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen, joka osallistuu presidentin käynnistämään kiusaamisen vastaiseen #kannustusryhmä-hankkeeseen. (Kuva Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia)

Parasta on ihmisten tapaaminen

Haastattelutuntiin oli lähetty satoja yleisökysymyksiä, joista vain murto-osa ehdittiin esittää. Yleisö kysyi muun muassa valtiovallan mahdollisuuksista toimia syntyvyyden lisäämiseksi, presidentin valtaoikeuksista, urheiluharrastusten kalleudesta ja siitä, ketä Suomen presidenttiä Niinistö itse arvostaa eniten.

Presidentti Niinistö sanoi arvostavansa montaa presidenttiä, mutta nosti esille perustuslakimme luojan K.J. Ståhlbergin sekä Risto Rytin.

– Ryti kantoi yksin vastuun siitä, että Suomea pelastettiin ja joutui kärsimään siitä. Se koskettaa.

Viimeinen kysymys oli kahdeksanvuotiaan salolaisen Antonin lähettämä. Hän tahtoi tietää, mikä on kivointa presidenttinä olossa.

– Nämä ihmiset ja heidän tapaamisensa, presidentti Niinistö vastasi kohdistaen sanansa kansalaisille, jotka täyttivät ääriään myöten Porin torin.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Kommentoi Facebookissa