Saunahulluus virittää villejä ideoita – ”Löylyhuoneeksi taipuu jopa vanha vesivaraaja”

Teuvan sauna-ajoihin rullaa paikalle lähemmäs 60 saunaa, joista osa on aina niin sanotusti ensikertalaisia.

Teuvan sauna-ajoihin rullaa paikalle lähemmäs 60 saunaa, joista osa on aina niin sanotusti ensikertalaisia. (Kuva Anne Anttila)

Siirrettävien saunojen kokoontumisajoissa korpikansan kekseliäisyydellä ei ole mitään rajoja.

SUOMI 100 Teuvan sauna-ajoissa löylyhuoneiksi taipuvat niin vanha rivitalon vesivaraaja, palo-auto, kylmiö kuin farmari-ladakin. Myös pellon reunalla nuokkuvan puimurivanhuksen piipusta nousee tummanpuhuva savu.

Maamiehen mattapintainen työkone ei kuitenkaan yski eikä puhise, vaikka pellin kylki on kuuma ja peräpäästä puskee vaimeaa höyryä.

– Tulehan tyttö saunaan! Nyt olisi tarjolla hyvää seuraa ja takuuvarmasti Suomen parhaimmat löylyt, punakka herrasmies huikkaa oven raosta ja pyytää tutustumaan puimurisaunan erikoisuuksiin.

Kiitän kutsusta, mutta tällä kertaa jätän saunomisen väliin. Asuni on aavistuksen verran liian järeä kahdeksaankymmeneen lämpöasteeseen.

Kuumuudesta huolimatta kurkistan kuitenkin persoonalliseen löylyhuoneeseen. Hämmästys on suuri. Entinen viljapuimuri on tyylikkäästi sisustettu. Peppupaikat ovat kymmenelle ja lämmönlähteenä toimii perinteinen puukiuas. Puimurisaunan erikoisuutena on kuitenkin suihkukaappi sekä pyyhkeenkuivatin.

Teuvalaisten Harri Nisulan ja Tero Sievi-Korteen rakentama ja omistama puimurisauna on ollut alusta lähtien mukana Siirrettävien Saunojen Kokoontumisajoissa.

– Vuosittain on puimuri vedetty saunakansan keskelle ja aina on kylpijöitä riittänyt. Kiuas on sihissyt aamusta iltamyöhään, joten eiköhän tämä kerro jo paljon suomalaisesta saunakulttuurista, Tero Sievi-Korte hymähtää tyytyväisenä.

Sauna-ajojen vakiokävijöihin lukeutuu teuvalaisten Harri Nisulan ja Tero Sievi-Korteen ideoima ja rakentama puimurisauna. Viljapuimurista tehdyn saunan erikoisuuksiin lukeutuu muun muassa pyyhkeenkuivatin.
Sauna-ajojen vakiokävijöihin lukeutuu teuvalaisten Harri Nisulan ja Tero Sievi-Korteen ideoima ja rakentama puimurisauna. Viljapuimurista tehdyn saunan erikoisuuksiin lukeutuu muun muassa pyyhkeenkuivatin. (Kuva Anne Anttila)

”Kylähulluus on helppo olotila!”

Saunahullun kansan todellinen taidonnäyte on pesiytynyt Pohjanmaalle. Löylyhulluus virittää tunnetusti myös villejä ideoita, joista hurjimmat löytyvät saunapitäjäksi nimetyltä Teuvalta.

Raitilla saattaa körötellä vastaan outoja menopelejä, pyörillä kulkevia luomuksia, joilla kaikilla on kuitenkin kaksi yhdistävää tekijää; hymyilevä kuljettaja ja piipusta nouseva savu. Pienessä pohjalaispitäjässä ollaan aidosti ylpeitä kylähullun maineesta.

– Kylähulluus on helppo ja luonnollinen olotila. Olemme tavattoman onnekkaita siitä, että voimme toteuttaa syntyperäistä idearikkauttamme, saunamajurit Nisula ja Sievi-Korte luonnehtivat tyytyväisinä.

Teuvan Sauna-ajot pidettiin ensimmäisen kerran vuonna 2006. Tapahtuman ideanikkareihin kuuluvan Eija Sievi-Korteen mukaan kaikki sai alkunsa kuitenkin sattumalta, vaikka taustalla oli Teuvan kyläaktiivien vierailu Muuramen Saunakylään.

– Retki sai ajatukset lentämään ja kotiin päästyämme ryhdyimme jalostamaan ideaa omasta saunafestivaalista. Lähtökohtana oli luoda tapahtuma, joka olisi täysin erilainen ja samalla myös tarpeeksi hassu sekä hullunkurinen. Näin yksinkertaisella reseptillä syntyi siirrettävien saunojen kokoontumisajot..

Ensimmäiset sauna-ajot käynnistyivät pohojalaaseen tyyliin räväkästi ja paikalle hinattiin erilaisin menetelmin 18 erilaista saunaa. Jo seuraavana vuonna löylyhuoneiden määrä lähes kaksinkertaistui. Suosio näkyi myös satapäisen yleisön muodossa.

– Suomalaisen saunahulluuden tuntien odotimme suosiota, mutta tällaisesta menestyksestä emme uskaltaneet edes unelmoida. Nykyään paikalle rullaa lähemmäs 60 saunaa, joista osa on aina niin sanotusti ensikertalaisia.

Teuvan sauna-ajojen ideanikkareihin lukeutuva Eija Sievi-Korte sanoo hassun ja hullunkurisen tapahtuman saaneen alkunsa sattumalta.
Teuvan sauna-ajojen ideanikkareihin lukeutuva Eija Sievi-Korte sanoo hassun ja hullunkurisen tapahtuman saaneen alkunsa sattumalta. (Kuva Anne Anttila)

Saunasissit saapuvat kaukaa

Teuvan sauna-ajot ovat saunafanien valtakunnallinen kokoontumistapahtuma. Vaikka valtaosa siirrettävistä löylyluomuksista ovat lähialueelta, niin kaukaisimmat saunat köröttelevät paikalle jopa 500 kilometrin päästä.

Myös luomusten kirjo on hyvin sekalainen ja ennen kaikkea idearikas. Laudeseurustelua voi harjoittaa mieltymysten mukaan heinäseipäillä sisustetussa pakettiautossa, peltilaatikossa, Volvon katolla, kasvihuoneessa, hevoskuljetuskärryssä tai neuvostoarmeijan komentoautossa.

Viikonlopun aikana saunat lämpenevät aamusta iltamyöhään ja myös yleisöllä on mahdollisuus testata luomusten löylynhenkeä.

Eija Sievi-Korteen mukaan rakentajat ovat luonnollisesti oma rotunsa, mutta myös yleisön joukosta löytyy todellisia saunafaneja.

– Muutama vuosi sitten eräs mies kiersi saunasta saunaan koko viikonlopun ajan. Käytännössä hän istui lauteilla yli 40 tuntia. Mies osoittautui todelliseksi saunasissiksi, sillä pois lähtiessään kaveri kiitteli hyvistä löylyistä ja tuumasi lähtevänsä kotiin saunan lämmitykseen, Eija paljastaa naureskellen.

Raahelainen Mika Raetsaari tunnustautuu saunahulluksi mieheksi, joka saunomisen lisäksi kunnostautuu myös saunojen rakentajana. – Mitä hullumpi idea, sitä hienompi lopputulos, Mika tietää kertoa.
Raahelainen Mika Raetsaari tunnustautuu saunahulluksi mieheksi, joka saunomisen lisäksi kunnostautuu myös saunojen rakentajana. – Mitä hullumpi idea, sitä hienompi lopputulos, Mika tietää kertoa. (Kuva Anne Anttila)

Siirrettävä kansanhuvi

Joku viisas on joskus sanonut, että saunan salaisuutta ei voi selittää, mutta sen voi aistia vain saunomalla. Näin väittää myös raahelainen Mika Raetsaari, jolle saunomisesta on tullut osa arkea.

– Olen tyypillinen mies, sillä lauteilla istumisesta on tullut tärkeä elämäntapa. Saunassa suomalainenkin köriläs saa suunsa auki ja sanoma saattaa olla hyvinkin syvällistä. Kehtaakohan sitä sanoa, että saunomisella on myös terapeuttista vaikutusta, raahelaismies pohtii.

Saunomisen ohella Raetsaari on kunnostautunut myös saunanrakentajana.

– Muutama on tullut naputeltua. Osa on kiinteitä, mutta tähän erähenkiseen luomukseen pistimme muiden kylähullujen kanssa pyörät alle. Näin syntyi siirrettävä kansanhuvi, Mika esittelee naureskellen.

Aidoksi saunahulluksi itsensä nimittävä Mika Raetsaari sanoo osallistuneensa sauna-ajoihin lähes vuosittain.

– Tätä tapahtumaa ei herkästi jätetä väliin. On todella mahtavaa tavata samanhenkistä porukkaa ja vaihtaa ajatuksia ihmisiä yhdistävästä kylähulluudesta. Olemme niin sosiaalista porukkaa, että voimme varastaa toisiltamme jopa sopivia ideoita. Kukaan ei pistä pahakseen, vaikka löylyhuoneessa vilkkuvat tutut valoledit tai etuterassin stereot ovat retromallin samaa vuosikertaa.

Suomalaisella saunalla on likimain tuhatvuotinen historia ja löylyn lumo opittiin tuntemaan laajasti jo ennen Sibeliuksen sinfoniaa. Saunassa tittelit unohtuvat, mieli virkistyy, elämä uudistuu ja mikä parasta; saunan tuottamaa hyvän olon tunnetta ei ole vielä edes kateus pilannut.

Saunamajuri Tero Rantala kehuu vanhasta rivitalon vesivaraajasta rakennettua Sputnik-saunaa hyvistä löylyistään. – Ei tämä ulkoapäin lämmitettävä sukkula mikään tilaihme ole, mutta löylyt ovat kuitenkin taivaallisen hyvät.
Saunamajuri Tero Rantala kehuu vanhasta rivitalon vesivaraajasta rakennettua Sputnik-saunaa hyvistä löylyistään. – Ei tämä ulkoapäin lämmitettävä sukkula mikään tilaihme ole, mutta löylyt ovat kuitenkin taivaallisen hyvät. (Kuva Anne Anttila)

Kahta samanlaista saunaa ei ole

Jokaiseen saunaan liittyy jotakin ainutlaatuista ja jännittävää, sillä kahta samanlaista löylyhuonetta ei ole olemassakaan. Siirrettävien saunojen kokoontumisajoissa aika menettää merkityksensä, kun historia sulautuu sopuisasti nykyhetkeen ja monessa tapauksessa myös tulevaisuuteen.

Teuvalaisen Janne Raittilan rakentama Sputnik on ollut sauna-ajojen erikoisimpia luomuksia, sillä sauna on rakennettu vanhasta rivitalon vesivaraajasta.

– Eihän tämä mikään tilaihme ole, mutta löylyt ovat hemmetin hyvät. Kiuas lämmitetään ulkoa ja jos peput ovat kapeita, niin eiköhän tänne kolme mahdu istumaan, Raittila hymähtää tyytyväisenä.

Seitsemän vuotta sitten valmistunut Sputnik ei ollut rakentajalleen ihan helppo työ.

– Matkan varrella oli monenlaisia mutkia. Ensimmäinen haaste oli tehdä panelointi pyöreään saunaan. Oman ongelmansa aiheutti myös oikean kokoisen kiukaan asentaminen. Näistä kuitenkin selvittiin ja nyt vain nautitaan loistavista löylyistä, Raittila iloitsee.

Vanhasta vesivaraajasta rakennettu sauna saa runsaslukuiselta saunayleisöltä vilpittömät kehut.

– Tässä tapauksessa ulkonäkö saattaa hieman pettää. Vaikka isommalla kaverilla saattaa jäädä varpaat ulkopuolelle, niin löylyt ovat pehmeät ja tunnelma erinomainen. Suosittelen lämpimästi, saunamajuriksi tunnustautuva Tero Rantala kiittelee.

Teuvan sauna-ajot ovat erinomainen todiste siitä, että sauna voidaan rakentaa mihin tai mistä tahansa.

– Tärkeintä on vain sopiva määrä saunahulluutta sekoitettuna luovaan idearikkauteen, niin lopputulokseen ei voi olla muuta kuin tyytyväinen, kurikkalaismiesten valtaamalta saunaterassilta ohjeistetaan.

  • Teuvan sauna-ajot järjestetään jälleen 29.7.2017 entisellä paikalla ja entiseen malliin. Lisätietoa löydät tapahtuman sivuilta klikkaamalla tästä.
  • Videolla vuoden 2015 Saunaparaati Teuvalta.

Erikoisuuksien TOP 5

* Kiuas rakennettu Fordin V6-moottorista

* Savukoneella ja karaokelaitteistolla varustettu Citikka-sauna

* Omalla moottorilla kulkeva, pienihousuisille tarkoitettu ambulanssisauna

* Paloautoon rakennettu kuuden henkilön sauna, jossa aiheeseen liittyvä sisustus

* Kylmiöstä kyhätty löylyhuone, jota käytetään myös pilkkikoppina.

Kommentoi Facebookissa