Säveltäjä Kaija Saariaholta miljoonalahjoitus Musiikkitalolle – ”Urut ovat ihmisikään verrattuna ikuiset”

Kaija Saariaho on kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia nykysäveltäjiä.

Kaija Saariaho on kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia nykysäveltäjiä. (Kuva Musiikkitalo)

Urkuja ei rakennettu aikoinaan säästösyistä, säätiö avasi tänään asialle myös kansalaiskeräyksen.

MUSIIKKI Helsingin Musiikkitalon säätiö on vastaanottanut säveltäjä Kaija Saariaholta miljoonan euron lahjoituksen konserttiurkujen hankkimiseksi Musiikkitalon Konserttisaliin. Konserttiurkujen hankinta oli alun perin suunnitelmissa, mutta urut päätettiin jättää rakennusvaiheessa säästösyistä toteuttamatta.

– Päätökseni aloittaa tämä hanke tilaisuuden tullen oli nopea. Vaikka ympärillämme on monta kipeätä tarvetta, katson, että musiikki-ihmisenä ja säveltäjänä tämä on konkreettinen mahdollisuus vaikuttaa kauaskantoisesti Suomen musiikkielämään – urut ovat ihmisikään verrattuna ikuiset, Kaija Saariaho kertoo lahjoituksensa taustoista.

Saariahon mukaan Musiikkitaloon rakennettavat urut takaavat onnistuessaan jatkuvuuden sille musiikkiperinteelle, jota orkesteriurkumusiikki edustaa: ne antavat sekä tämän päivän että tulevien polvien säveltäjille mahdollisuuden inspiroitua soittimesta.

– Mutta ennen kaikkea urut tarjoavat suomalaiselle yleisölle tilaisuuden kokea urkuorkesteriteokset niiden mahtavasti ja autenttisesti soivassa muodossa, Saariaho jatkaa.

Säveltäjä Kaija Saariahon lahjoituksen innoittamina urkuhankkeeseen mukaan ovat lähteneet Jane ja Aatos Erkon säätiö (500 000 €), Svenska litteratursällskapet i Finland Fredrik Paciuksen muistorahasto (500 000 €), Jenny ja Antti Wihurin rahasto (300 000 €), Suomen Kulttuurirahasto (300 000 €), Svenska kulturfonden (100 000 €) ja Pro Musica -rahasto (26 000 € hankkeen viestintään ja verkkosivuihin).

Musiikkitalon päätoimijoiden edustajien, Helsingin kaupungin, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Ylen, rahoitusosuus hankkeelle on kunkin osalta on 500 000 euroa.

Konserttiurkujen hankinta oli alun perin suunnitelmissa, mutta urut päätettiin jättää rakennusvaiheessa säästösyistä toteuttamatta.
Konserttiurkujen hankinta oli alun perin suunnitelmissa, mutta urut päätettiin jättää rakennusvaiheessa säästösyistä toteuttamatta. (Kuva Musiikkitalo)

Musiikkitaloon tavoitellaan urkuja, joissa on 90–100 äänikertaa. Konserttisaliin suunniteltavien urkujen kokoon vaikuttaa muun muassa käytettävissä oleva tila. Mikäli urut toteutuvat tämänhetkisen suunnitelman mukaisessa koossa, tulevat ne olemaan Suomen suurimmat urut. Urkujen kokonaiskustannusarvio on noin 4,2 miljoonaa euroa, sisältäen muun muassa urkujen rakentamisen ja asennustöiden aiheuttamat kustannukset Musiikkitalossa.

Urkujen suunnittelutyöryhmää johtaa professori, musiikin tohtori, urkutaiteilija Olli Porthan. Ryhmän muut jäsenet ovat professori emeritus, urkutaiteilija Kari Jussila, lehtori, musiikin tohtori, urkutaiteilija Jan Lehtola, musiikin opiskelija, urkutaiteilija Petúr Sakari, lehtori, diplomiurkuri, urkutaitelija Pekka Suikkanen, lehtori, musiikin tohtori, urkutaiteilija Ville Urponen sekä professori, urkutaiteilija Olivier Latry Pariisin konservatoriosta. Suunnittelutyössä tullaan konsultoimaan myös Musiikkitalon sekä Musiikkitalon akustikko Yasuhisa Toyotaa.

Helsingin Musiikkitalon säätiö avasi tänään myös kansalaiskeräyksen, jonka tuotoilla tuetaan urkukonserttien järjestämistä Musiikkitalossa ja tilataan uusia urkuteoksia kotimaisilta säveltäjiltä. Tällä hetkellä tavoitteena on, että urut soivat Musiikkitalossa syksyllä 2021, jolloin Musiikkitalo viettää kymmenvuotisjuhlaa.

  • Tietoa kansalaiskeräyksestä ja hankkeesta löydät tästä.

Kommentoi Facebookissa