Sveitsiläinen Rinspeed esittelee hurjan vision autonomisesta autosta – Snap koostuu kahdesta osasta

Rinspeedin uran alkutaipaleella esittelemät sporttiset tuning-autot ovat vaihtuneet ekohenkiseen autonomisen ajamisen näyteikkunaan.

Rinspeedin uran alkutaipaleella esittelemät sporttiset tuning-autot ovat vaihtuneet ekohenkiseen autonomisen ajamisen näyteikkunaan. (Kuva Rinspeed)

Täysin itsenäinen meno perustuu niin sanottuun Lidar-teknologiaan.

AUTOT Sveitsiläisen Frank M. Rinderknechtin perustama Rinspeed aloitti taipaleensa tuning-pajana, mutta pian kuvioihin tulivat mukaan villit konseptiautot. Yritys on luonut niitä jo 23 kappaletta, joista viimeisissä on keskitytty sähköistymisen ja autonomisen ajamisen kaltaisiin trendeihin. Komea sarja saa pian jatkoa, kun Rinspeed esittelee Las Vegasissa tammikuussa järjestettävässä Consumer Electronics Show’ssa uusimman luomuksensa.

Sveitsiläisten viimeisin konsepti on nimetty Snapiksi auton kaksiosaisen rakenteen vuoksi. Futuristisen näköisen laitteen alaosa koostuu skeittilautamaisesta alustasta, joka kätkee sisäänsä tekniikan. Snapia vauhdittaa saksalaisspesialisti ZF:n kehittämä täyssähköinen voimalinja, ja molempien akselien pyörät kääntyvät kaupunkiajon ketteryyden nimissä.

Alustan päällä on helposti irrotettava koppimainen matkustamo-osa, jota voi hyödyntää jopa pienenä kauppana tai leiriytymisessä.
Alustan päällä on helposti irrotettava koppimainen matkustamo-osa, jota voi hyödyntää jopa pienenä kauppana tai leiriytymisessä. (Kuva Rinspeed)

Renkaat ovat puolestaan varsin kapeaa 225/35 18 -kokoa taloudellisuuden kohentamiseksi. Rinspeedin luomuksella ei tarvitse ajaa itse, koska se yltää viitostason autonomiseen ajamiseen. Täysin itsenäinen meno perustuu niin sanottuun Lidar-teknologiaan, jossa hyödynnetään kaukokartoituslaitteiden kaltaisia optisia tutkia.

Snapin kaksiosaisen rakenteen taustalla piilee idea siitä, että koko alustan voi vaihtaa uuteen, kun tekniikka kaipaa päivittämistä. Näin autonomisen ajamisen ja muiden toimintojen tarvitsema teknologia pysyy aina ajan tasalla. Alustan päällä on helposti irrotettava koppimainen matkustamo-osa, joka taipuu moneksi. Sitä voi Rinspeedin visioiden mukaan hyödyntää jopa pienenä kauppana tai leiriytymisessä.

Snapin matkustajien käytössä on henkilökohtaiseksi avustajaksi nimetty softa, joka muistaa eri ihmisten omat asetukset. Niinpä se osaa suositella esimerkiksi ravintoloita ja auttaa ongelmatilanteissa. Jokaisella matkustajalla on peräti kolme näyttöä, ja auton ulkopinnoillakin on kuusi isoa ruutua. Niillä voidaan välittää viestejä matkustajien lisäksi muille tielläliikkujille.

Futuristisen näköisen laitteen alaosa koostuu skeittilautamaisesta alustasta, joka kätkee sisäänsä tekniikan.
Futuristisen näköisen laitteen alaosa koostuu skeittilautamaisesta alustasta, joka kätkee sisäänsä tekniikan. (Kuva Rinspeed)

Jos kyytiläiset kaipaavat yksityisyyttä, matkustamon isot lasiosat voidaan tummentaa Boeing Dreamliner -matkustajalentokoneen ikkunoiden tavoin. Snapin mukitelineet voi puolestaan napata mukaansa, ja juomapuolta on muutenkin mietitty varsin pitkälle. Auton matkustamossa on nimittäin kaupunkiviljelyyn varattu osastonsa, jossa kasvatetut mansikat ja minttu voidaan hauduttaa kyytiläisten teekuppeihin.

Rinspeedin uran alkutaipaleella esittelemät sporttiset tuning-autot ovat siis vaihtuneet ekohenkiseen autonomisen ajamisen näyteikkunaan. Jotakin on kuitenkin entiselläänkin. Rinspeed on nimittäin perinteisesti esitellyt luomuksiaan Geneven autonäyttelyssä, ja myös Snap tuodaan sinne Las Vegasin debyyttinsä jälkeen.

Kommentoi Facebookissa