Savolaiset uuden ajan dopingtehtailijat – ostokset maksettiin bitcoin-virtuaalivaluutalla

Tullin esitutkinnassa selvisi pääepäillyn vastaanottaneen ainakin 3 000 lasiampullia ja 30 litraa polyetyleeniglygolia.

Tullin esitutkinnassa selvisi pääepäillyn vastaanottaneen ainakin 3 000 lasiampullia ja 30 litraa polyetyleeniglygolia. (Kuva Tulli)

Tulli paljasti suunnitelmallisen ja ammattimaisen dopingaineiden maahantuonnin ja levityksen.

DOPING Tulli on paljastanut laajamittaisen doping- ja lääkeaineiden laittoman maahantuonnin ja levityksen, jossa epäillään kahden pohjoissavolaisen henkilön tuoneen maahan, valmistaneen ja levittäneen edelleen dopingaineita eri puolille Suomea TOR-verkossa Silkkitie-nimisellä kauppapaikalla elokuusta 2016 alkaen.

Epäillyt hankkivat dopingaineet ja niiden valmistamisessa tarvittavat raaka-aineet pääosin Kiinasta ja Saksasta. Dopingaineet ja niiden valmistamisessa tarvittavat raaka-aineet saapuivat Suomeen postipaketteina.

Tullin esitutkinnan perusteella Silkkitien kauppapaikalla elokuusta 2016 maaliskuuhun 2017 myytyjen ja esitutkinnan aikana Tullin takavarikoimien doping- ja lääkeaineiden yhteenlaskettu arvo on ollut yli 360 000 euroa. Tulli on tutkinut kolmen henkilön osalta rikoskokonaisuutta törkeänä dopingrikoksena ja useana salakuljetuksena. Esitutkinnan aikana kolmesta epäilystä henkilöstä kaksi on ollut vangittuna.

Dopingaineita valmistettiin pääasiassa Pohjois-Savossa sijaitsevassa kerrostaloasunnossa, jossa yksi pääepäillyistä asui. Valmiita doping- ja lääkeaineita myös varastoitiin kyseisessä asunnossa ennen niiden myymistä TOR-verkossa Silkkitien kauppapaikalla. Tilatut doping- ja lääkeaineet maksettiin bitcoin-virtuaalivaluutalla ja toimitettiin ostajille postin välityksellä. Tullin esitutkinnan aikana on tunnistettu satoja ostajia Suomessa.

Tullin takavarikoimien doping- ja lääkeaineiden yhteenlaskettu arvo on ollut yli 360 000 euroa.
Tullin takavarikoimien doping- ja lääkeaineiden yhteenlaskettu arvo on ollut yli 360 000 euroa. (Kuva tulli)

Tulli takavarikoi esitutkinnan aikana doping- ja lääkeampullien valmistuksessa tarvittavia muita tarvikkeita ja aineita, kuten noin 9 litraa teollisuudessa muun muassa voiteisiin ja pesuaineena käytettävää PEG-polyetyleeniglykolia, 39 litraa alkoholeja, yli 1 100 kappaletta 10 millilitran lasiampulleja ja yli 400 kappaletta 30 millilitran muovipulloja. Takavarikoitujen aineiden ja tarvikkeiden lisäksi Tullin esitutkinnassa selvisi pääepäillyn vastaanottaneen ainakin 3 000 lasiampullia ja 30 litraa polyetyleeniglygolia.

Tullin esitutkinnan mukaan laittomille markkinoille on päätynyt arviolta 1 000–1 500 kappaletta 10 millilitran ampullia ja 350 kappaletta 30 millilitran ampullia testosteronia. Dopingaineiden lisäksi laittomille markkinoille on päätynyt myös erinäisiä reseptiä vaativia erektiohäiriö- ja naisten rintasyöpään liittyvissä hormonihoidoissa käytettäviä lääkeaineita, joita lääkeaineiden väärinkäyttäjät käyttävät muun muassa vähentääkseen estrogeenin tuotantoa. Tullin esitutkinnan mukaan markkinoille päätyneiden dopingaineiden arvo on yli 75 000 euroa.

Tulli takavarikoi pääepäillyn pankkitileiltä lähes 70 000 euroa ja 9,24 bitcoinia, joiden takavarikkohetken arvo oli yli 8 300 euroa. Lisäksi Tulli on esitutkinnan aikana etsinnöissä ja maahantuonnin yhteydessä takavarikoitunut epäilyiltä yhteensä yli 14 000 millilitraa nestemäisiä ja yli 9 300 grammaa jauhemaisia dopingaineita sekä yli 7 300 millilitraa nestemäisiä ja yli 4 000 grammaa jauhemaisia lääkeaineita.

Tullin takavarioimista ja esitutkinnan aikana edelleen myydyiksi selvitetyistä dopingaineista olisi saanut yli 2 100 käyttöjaksoa. Yhdellä käyttöjaksolla tarkoitetaan Korkeimman oikeuden linjauksen mukaisesti yhden henkilön keskimääräisesti käyttämää dopingaineiden määrää neljän kuukauden käyttöajanjaksolla.

Tullin esitutkinta on valmistunut törkeän dopingrikoskokonaisuuden ja usean salakuljetuksen osalta ja siirtynyt syyttäjälle syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjänvirastoon.

Kommentoi Facebookissa