Savolaismies valmisti dopingaineita keittiössään omaan käyttöön ja myyntiin – ohjeet löytyivät internetistä

Dopingaineita valmistettiin keittiössä, raaka-aineet tilattiin bitcoineilla Kiinasta.

Dopingaineita valmistettiin keittiössä, raaka-aineet tilattiin bitcoineilla Kiinasta. (Kuvituskuva Fotolia)

Mies keksi valmistamilleen aineille itse tuotenimen ja logon sekä tekaistut parasta ennen -päiväykset.

DOPING Tulli on tutkinut rikostapausta, jossa Pohjois-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla asuvia henkilöitä epäillään laajasta dopingaineiden valmistuksesta ja myynnistä 2019–2021. Tullin esitutkinnan mukaan dopingaineita on myyty yhteensä vähintään 94 000 euron arvosta.

Tullin esitutkinnan mukaan mies aloitti dopingaineiden valmistuksen vuonna 2018.  Ensin dopingaineet oli tarkoitettu omaan käyttöön. Myöhemmin, vuonna 2019, mies aloitti valmistamiensa dopingaineiden myynnin Tor-verkon kauppapaikoilla Sipulimarketissa ja Torilaudalla.

Mies hankki ohjeet dopingaineiden valmistamiseen internetistä. Raaka-aineet mies tilasi Kiinasta ja tilaukset maksettiin bitcoineilla. Mies kertoo valmistaneensa dopingaineet omassa keittiössään pääosin sieltä löytyneillä välineillä.

Hän keksi valmistamilleen aineille itse tuotenimen ja logon sekä tekaistut parasta ennen -päiväykset. Keittiössä valmistui pääasiassa testosteronia, mutta myös muita dopingaineita, kuten boldenonia, trenbolonia ja drostanolonia.

Huhtikuussa 2021 Tulli suoritti kotietsinnän miehen asuntoon, josta takavarikoitiin dopingaineiden raaka-aineita ja valmistusvälineitä, satoja ampulleja valmiita dopingaineita sekä satoja tyhjiä ampulleja odottamassa täyttämistä.

– Kotietsinnällä löytyi yli 2 200 millilitraa dopingaineita, joista olisi saatu noin 850 käyttöjaksoa. Aineista suurin osa oli testosteronia. Takavarikoitujen dopingaineiden katukauppahinta olisi ollut noin 105 000 euroa, kertoo valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Tullin esitutkinnassa selvisi, että dopingaineiden tosiasiallinen myyjä vaihtui vuodenvaihteessa 2021. Pohjoissavolainen mies kertoo luovuttaneensa myyjätilinsä tunnukset häneltä dopingaineita ostaneelle, tuntemattomalle miehelle. Tämän jälkeen pohjoissavolainen mies kuitenkin jatkoi dopingaineiden valmistusta. Mies kertoo saaneensa viestisovelluksella tiedot dopingaineiden tilauksesta ja toimittamisesta tuntemattomalta mieheltä, jolle hän luovutti myyjätilin tunnukset.

Tulli selvitti esitutkinnassaan, että uusi myyjä on Pohjois-Pohjanmaalla asuva mies. Dopingaineita lähetettiin kymmeniä kertoja Pohjois-Savosta Pohjois-Pohjanmaalle myytäväksi Tor-verkossa. Pohjois-Pohjanmaalla asuva mies ehti myydä dopingaineita vähintään 364 käyttöjakson verran Torilauta-, Sipulimarket-, Spurdomarket– ja Keskustori-sivustoilla. Myyntituotto on ollut noin 47 000 euroa.

Tulli on tutkinut tapauksia törkeänä dopingrikoksena. Tutkinnan aikana on otettu kiinni kaksi henkilöä, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla asuvat miehet, jotka ovat olleet vangittuna. Rikosasian esitutkintapöytäkirja lähetetään alkusyksystä syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjänvirastoon ja syytteet tullaan käsittelemään Pohjois-Savon käräjäoikeudessa.

Lue myös: Tulli paljasti viime vuonna yli 6 600 tullirikosta – ”Verkossa toimivat suuret laittomat kauppapaikat suljettiin”

Kommentoi Facebookissa