Tulli paljasti viime vuonna yli 6 600 tullirikosta – ”Verkossa toimivat suuret laittomat kauppapaikat suljettiin”

Kansainvälisen matkustajaliikenteen määrä romahti koronarajoitusten takia, minkä vuoksi myös matkustajaliikenteessä paljastettujen tullirikosten määrä väheni.

Kansainvälisen matkustajaliikenteen määrä romahti koronarajoitusten takia, minkä vuoksi myös matkustajaliikenteessä paljastettujen tullirikosten määrä väheni. (Kuva VNK)

Tullirikosten torjunnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus pysyi merkittävänä.

TULLI Tullirikoksia paljastettiin vuonna 2020 yhteensä yli 6 600, määrä laski alimmilleen viiteen vuoteen. Tähän vaikuttivat erityisesti poikkeuksellinen koronavuosi ja Tullin merkittävä puuttuminen huumausaineiden verkkokauppaan.

Tullirikosten kokonaismäärän lasku johtui pääosin kahdesta syystä.

– Ensinnäkin Tulli onnistui paljastamaan ja sulkemaan merkittävän määrän TOR-verkossa toimivia laittomia kauppapaikkoja, kuten Sipulimarketin ja Silkkitien. Kun nämä suuret laittomat kauppapaikat suljettiin, suoraan kuluttajaostajille toimitettavien pienten huumelähetysten määrä väheni merkittävästi.

– Toiseksi kansainvälisen matkustajaliikenteen määrä romahti koronarajoitusten takia, minkä vuoksi myös matkustajaliikenteessä paljastettujen tullirikosten määrä väheni, kertoo Tullin rikostorjunnan päällikkö Sami Rakshit.

Tullirikostorjunnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus vaihtelee vuosittain. Vuonna 2020 vaikuttavuus oli noin 57 miljoonaa euroa, kun taas vuonna 2019 se oli noin 70 miljoonaa euroa. Suurin osa yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta, 26 miljoonaa euroa, muodostui takaisin saadusta rikoshyödystä.

Vuonna 2020 Tulli paljasti 917 veropetosta, joista törkeitä veropetoksia oli 98. Tämä on vähemmän kuin vuonna 2019, jolloin veropetoksia oli 1 362 ja törkeitä veropetoksia 149. Talousrikoksiksi luokitellut törkeät veropetokset olivat pääasiassa savukkeiden, alkoholin ja nuuskan laittomia maahantuonteja sekä valmiste- ja arvonlisäveroihin, polkumyyntitulleihin sekä tullivarastointiin liittyviä petoksia. Lievien veropetosten lukumäärä laski erityisesti matkustajaliikenteen vähenemisen vuoksi.

Juttuvinkki: Tulli takavarikoi Sipulimarket-verkkopalvelimen sisällön – onnistuminen anonyymissä Tor-verkossa

Tulli takavarikoi nuuskaa yhteensä 7 011 kiloa, mikä oli noin 2 000 kiloa edellisvuotta enemmän ja kautta aikojen suurin määrä. Vuonna 2020 Tulli otti haltuun rikosasioissa 4,5 miljoonaa savuketta. Tämä oli noin 1,8 miljoonaa savuketta enemmän kuin edellisvuonna, mikä selittyy kahdella suurella takavarikolla.

Dopingaineita takavarikoitiin määrällisesti selvästi edellisvuotta vähemmän. Vuonna 2020 niitä takavarikoitiin yhteensä noin 34 700 tablettia tai ampullia, kun vuonna 2019 määrä oli noin 298 000. Lääkeaineita takavarikoitiin yli nelinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna, yli 370 000 kappaletta. Takavarikoissa yleistyi pieniin annospusseihin pakattu nikotiinivalmiste, joka luokitellaan Suomessa lääkeaineeksi.

Tulli takavarikoi huumeita vuonna 2020 yhteensä 769 kiloa, mikä oli lähes tuhat kiloa vähemmän kuin edellisvuonna. Yksittäisistä huumausaineista khatin määrä Tullin takavarikoissa pieneni merkittävästi – sitä takavarikoitiin noin 900 kiloa edellisvuotta vähemmän. Takavarikkomäärissä näkyi selvästi marihuanan käytön lisääntyminen ja toisaalta hasiksen käytön väheneminen.

Takavarikoidun kokaiinin määrä laski 10 kiloon edellisvuoden ennätyksellisestä 33 kilosta. Heroiinia takavarikoitiin vain noin 40 grammaa. Ekstaasia puolestaan saatiin takavarikkoon lähes 79 500 tablettia, mikä oli noin kaksinkertainen määrä vuoteen 2019 verrattuna. Vuonna 2020 takavarikoidun amfetamiinin määrä nousi koronarajoituksista huolimatta 42,4 kiloon. Kasvu selittyy yhdellä suurella takavarikolla.

Huumelääkkeitä Tulli takavarikoi lähes 237 000 tablettia tai ampullia, kun vuonna 2019 määrä oli noin 131 000. Määrästä noin neljännes oli buprenorfiinia sisältävää lääkevalmistetta. Nykysuuntauksen mukaisesti postiliikenteellä oli huumelääkkeiden salakuljetuksessa suuri rooli.

Lue myös: Tulli paljasti miljoonaluokan huumebisneksen – pääepäilty pääkaupunkiseudulla asuva 34-vuotias liikemies

Kommentoi Facebookissa