Tulli paljasti miljoonaluokan huumebisneksen – pääepäilty pääkaupunkiseudulla asuva 34-vuotias liikemies

Tulli onnistui takavarikoimaan käteisenä rahana miltei 100 000 euroa, kuoressa 5000 euroa.

Tulli onnistui takavarikoimaan käteisenä rahana miltei 100 000 euroa, kuoressa 5000 euroa. (Kuva Tulli)

Huumausainekauppaa on tehty Tullin sulkemilla Silkkitie- ja Sipulimarket-kauppasivustoilla.

HUUMAUSAINEET Tulli on tutkinut laajaa rikostapausta, jossa pääkaupunkiseudulla asuvan miehen epäillään salakuljettaneen ja välittäneen erilaisia huumausaineita vuosina 2014–2020. Huumausaineita on myyty kymmeniä kiloja sadoille henkilöille Tor-verkossa. Kauppaa on tehty Tullin sulkemilla Silkkitie- ja Sipulimarket-kauppasivustoilla sekä vuoteen 2019 asti myös Dream Market -sivustolla.

Tullin esitutkinnan mukaan pääepäilty on pääkaupunkiseudulla asuva 34-vuotias liikemies. Hän aloitti huumausainekaupan vuonna 2014 Silkkitie-sivustolla ja käytti huumeiden jakelussa postia. Vuonna 2018 huumausainebisnekseen tuli mukaan musiikkialalla toiminut 40-vuotias mies, joka myös asui pääkaupunkiseudulla. Sen jälkeen, kun Silkkitie-sivusto suljettiin 1.3.2019, huumausaineiden myynti jatkui Sipulimarket-sivustolla ainakin kolmen eri myyjäprofiilin avulla.

Kaksikon epäillään hankkineen huumausaineet Hollannista, jonne toimitettiin rahaa useita kertoja. Suurin yksittäinen huumausaineiden ostamiseen käytetty summa oli noin 100 000 euroa. Viimeisin rahanvienti helmikuussa 2020 epäonnistui, kun Saksan tulli takavarikoi kuriirin autosta käteistä rahaa yli 84 000 euroa.

Salakuljetettuja huumausaineita säilytettiin vuokratuilla varastoilla Helsingissä ja käsiteltiin myyntikuntoon toisten henkilöiden nimiin vuokratuissa asunnoissa. Paljastumisriskin pienentämiseksi myyjä ja ostaja viestivät toisilleen käyttämällä PGP-salausta tai reitittämällä viestit salausta tukevien sovellusten kautta. Myös tilausten sekä maksuliikenteen hallinnointiin käytetyt tietokoneet salattiin.

Toiminnan suunnitelmallisuutta kuvaa hyvin, että eri puolilta Suomea tilattujen huumausaineiden lähettämistä varten palkattiin erityisiä postittajia, jotta toimintaa ei voitaisi yhdistää päätekijöihin. Epäillyt kehittelivät myös bitcoin-maksuliikenteen sekoittajaohjelmistoa, joka sai työnimekseen Karuselli, mutta jota ei kuitenkaan ehditty saattaa markkinoille.

Juttuvinkki: Tuhannet suomalaiset epäiltynä rikoksista – suljetun Silkkitien kautta liikkui 50 miljoonaa euroa

Esitutkinnan aikana paljastui, että pääepäilty, joka oli saanut ehdollisen tuomion aiemmasta törkeästä huumausainerikoksesta vuonna 2017, oli pian tutkintavankeudesta vapauduttuaan jatkanut huumausainekauppaa Tor-verkossa sekä kasvattanut kannabista ammattimaisesti.

Pääepäillyn rikoskumppanina toimineen miehen asunnolta takavarikoitiin kesällä 2020 suuri määrä erilaisia huumausaineita. Suurin yksittäinen takavarikoitu erä käsitti 18 990 ekstaasitablettia. Takavarikkoon rikoskumppanin asunnolta saatiin myös 280 grammaa kidemäistä MDMA:ta, 50 kappaletta LSD-lappuja, 500 grammaa kannabista sekä vähäisiä määriä metamfetamiinia, heroiinia ja kokaiinia.

Tullin takavarikkoon päätyi myös muun muassa 18 990 ekstaasitablettia.
Tullin takavarikkoon päätyi myös muun muassa 18 990 ekstaasitablettia. (Kuva Tulli)

Tullin takavarikoimien huumausaineiden yhteenlaskettu katukauppa-arvo on arviolta 400 000 euroa, ja niistä olisi saatu yli 20 000 käyttöannosta. Huumausainekaupan laajuutta kuvaa hyvin se, että välitykseen päätyneistä huumausaineista on saatu arviolta 280 000 käyttöannosta.

Tullin esitutkinnan mukaan huumausainekaupalla on saatu rikoshyötyä arviolta miljoona euroa, josta on onnistuttu takavarikoimaan käteisenä rahana miltei 100 000 euroa. Lisäksi Tulli on takavarikoinut rikoshyödyksi epäiltyjä bitcoineja 12 000 euron arvosta sekä jonkin verran muuta omaisuutta.

Lisäksi epäillään, että rikoshyötyä on osittain myös siirretty pääepäillyn liikemiehen yhtiön ja toiminimen pankkitileille, joilta löytyi laillisiin tuloihin ja kirjanpidon tositteisiin verrattuna epäilyttävän suuria käteistalletuksia. Koska pääepäillyllä oli velkoja ulosotossa, hän käytti rikoshyödyn hankkimisessa apuna myös veljeään. Lisäksi käteistä nostettiin käyttöön bitcoin-automaateilta sekä Suomessa että ulkomailla, ja bitcoineja muutettiin euroiksi erilaisilla laskunmaksujärjestelyillä.

Juttuvinkki: Suuren huumejutun pääepäillyt kaksi Espanjassa toiminutta suomalaista – rikoshyöty jopa neljä miljoonaa euroa

Esitutkinnassa on selvinnyt, että Tor-verkon kautta on välitetty vähintään 20 kiloa 30–55-prosenttista amfetamiinia, noin 10 kiloa kidemäistä MDMA:ta, tuhansia ekstaasitabletteja, noin 500 grammaa heroiinia, satoja grammoja kokaiinia, noin 4 kiloa kannabista sekä noin 100 grammaa metamfetamiinia. Kannabisviljelmiltä saatua marihuanaa ehdittiin lisäksi välittää eteenpäin miltei 15 kiloa. Huumausaineita on kaksikolta ostanut jo pelkästään Silkkitien kautta lukuisia henkilöitä ympäri Suomen.

Tulli on tutkinut tapausta törkeinä huumausainerikoksina, huumausainerikoksina ja lääkerikoksena. Tutkinnan aikana epäiltyinä on kuultu kahtatoista henkilöä, jotka asuvat pääosin pääkaupunkiseudulla ja ovat iältään 24–52-vuotiaita. Heistä viisi on ollut vangittuna. Pääepäillyn miehen lisäksi vain osalla epäillyistä on aiempaa taustaa huumausainerikoksista.

Päätekijäksi epäilty liikemies on edelleen tutkintavankeudessa, ja hänen rikoskumppaninsa on asetettu tehostettuun matkustuskieltoon. Rikoskokonaisuuden esitutkintapöytäkirjat lähetetään vuodenvaihteessa syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjänvirastoon. Syytteen nostamisen määräajaksi on asetettu 29.1.2021, ja syytteet tullaan käsittelemään Helsingin käräjäoikeudessa.

Lue myös: Tulli takavarikoi Sipulimarket-verkkopalvelimen sisällön – onnistuminen anonyymissä Tor-verkossa

Kommentoi Facebookissa