Se oli jälleen terrori-isku – nyt kohteena Lontoossa olivat muslimit

Konservatiivipuolueen parlamenttiedustaja ja entinen ministeri muslimitaustainen Sajid David saapui iskun tapahtumapaikalle rauhoittelemaan ihmisten tunteita.

Konservatiivipuolueen parlamenttiedustaja ja entinen ministeri muslimitaustainen Sajid David saapui iskun tapahtumapaikalle rauhoittelemaan ihmisten tunteita. (Kuva AOP)

Tekijä saatiin kiinni paikan päällä, poliisin mukaan mies joutuu mielentilatutkimukseen.

TERRORI-ISKU Keskiyön jälkeen 48-vuotias mies ajoi pakettiautolla henkilöiden päälle lähellä Finburyn puiston moskeijaa Pohjois-Lontoossa. Paastokuukausi ramadanin johdosta ihmisiä oli moskeijassa myöhään, ja auton alle jääneet olivat nimenomaan muslimeja.

– Tänä aamuna maamme heräsi jälleen uutiseen terrori-iskusta pääkaupunkimme kaduilla. Se on jo toinen tässä kuussa ja kaikilla tavoilla yhtä kuvottava kuin ne, jotka tehtiin aiemmin, pääministeri Theresa May kommentoi iltapäivällä.

Poliisi kertoo yhden ihmisen kuolleen ja kahdeksan loukkaantuneen. Tapahtunutta tutkitaan terrori-iskuna, ja tekijä joutuu poliisin mukaan mielentilatutkimukseen. Mies otettiin kiinni paikalla olleiden kansalaisten toimesta.

Tapauksesta on liikkunut lehdistössä erilaisia huhuja. On väitetty miehellä olleen myös puukko, ja hän olisi huutanut kuolemaa muslimeille. Jotkut silminnäkijät ovat väittäneet autossa olleen kolme ihmistä, mutta poliisilla ei ole tietoa muista tekijöistä.

Lontoo ja Iso-Britannia ovat joutuneet kokemaan viime aikoina useita terroristi-iskuja. Maaliskuussa mies ajoi Lontoossa jalankulkijoiden yli ja puukotti poliisia, terrori-iskussa kuoli viisi henkilöä. Toukokuussa islamilaistaustainen itsemurhaiskijä tappoi 22 ihmistä nuorison suosiman konsertin yhteydessä Manchesterissa. Kesäkuun alussa kolme muslimimiestä ajoi lontoolaisella sillalla jalankulkijoiden yli ja puukotti sen jälkeen ihmisiä läheisellä torilla, kunnes poliisi ampui heidät.

Muslimiyhteisö on pyrkinyt irtisanoutumaan iskuista ja suuri joukko islamilaisia uskonnollisia johtajia kieltäytyi siunaamasta viimeisimmän terrori-iskun tekijöitä.

Tapahtumapaikan lähistöllä oleva viisikerroksinen Finburyn puiston moskeija avattiin yleisölle vuonna 1994 ja paikalla oli tuolloin myös Prinssi Charles. Moskeija tuli sittemmin tunnetuksi radikaalista imaamistaan Abu Hamza al-Mastrista, joka sai kaksi vuotta sitten elinkautisen tuomion Yhdysvalloissa tuettuaan sekä al-Qaidaa että Talebaneja.

Poliisi on kertonut lisäävänsä turvatoimia moskeijoiden läheisyydessä ja toivoo, että välikohtaus ei kärjistä eri ryhmien välejä entisestään.

Kommentoi Facebookissa