Kovaa peliä eduskunnassa – syytöksiä salaliitosta singahteli jopa presidenttiä kohtaan

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari on kritisoinut kovin sanoin myös tasavallan presidenttiä.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari on kritisoinut kovin sanoin myös tasavallan presidenttiä. (Kuva AOP)

Sininen tulevaisuus -ryhmän verkkotunnukset ovat vähän kaikkien hallussa.

HALLITUS Pääministeri Juha Sipilä esitteli tänään eduskunnalle valtioneuvoston tiedonannon hallituksen parlamentaarisessa pohjassa tapahtuneesta muutoksesta. Tiedonannosta äänestetään tiistaina klo 14 alkavassa täysistunnossa.

Sipilä totesi, että pääministerinä hänen tehtävänään on varmistaa kaikissa eteen tulevissa tilanteissa myös hallituksen toiminta- ja päätöksentekokyky.

– Perussuomalaisten puoluekokouksen päätösten jälkeen syntyi tilanne, että arvioni mukaan hallituksen toimintakyky oli uhattuna.

Tämä sai aikaan pitkällisten syytösten sarjan lähes kaikkien oppositiopuolueiden taholta. Demareiden mukaan hallituksen olisi täytynyt erota. Kun perussuomalaisista irtautui 20 hengen ryhmä, pitivät monet koko operaatiota ennalta sovittuna.

– Tämä oli härski näytelmä. Kulisseissa oli jo pidempään juoniteltu operaatiota. Jussi Halla-ahon kutsuminen hallitusneuvotteluihin oli pelkkä näytelmä. Vedottiin höpöhöpö-verukkeisiin, jotta perussuomalaisista päästiin eroon, arvosteli tiukimmin perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari.

Presidentti nimittää ministerit pääministerin ehdotuksesta, mutta ulkoministerin henkilöstä presidentti Niinistö totesi olevan syytä kysyä.
Presidentti nimittää ministerit pääministerin ehdotuksesta, mutta ulkoministerin henkilöstä presidentti Niinistö totesi olevan syytä kysyä. (Kuva Kari Kallonen)

”Jopa presidentti sortui tähän”

Huhtasaaren arvostelussa on varmasti oppositioon siirtyneen puolueen ärhäkkyyttä, mutta myös ehkä omakohtaista pettymystä. Puolueen uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli jo useaan otteeseen ehtinyt esittää, että ulkoministeri Timo Soinin olisi astuttava syrjään.

Puheenjohtajistoon nostettu Huhtasaari olisi ollut yksi Halla-ahon ensimmäisistä valinnoista ministeriksi. Timo Soinilla löytyi kuitenkin yllättävää kannatusta hallituskumppaneiden taholta, ja yleisesti arvioidaan hänen selviytyneen ulkoministerin tehtävästä hyvin.

Soinin ja presidentti Sauli Niinistön välit näyttävät myös olevan mutkattomat – toisin kuin esimerkiksi Alexander Stubbin kanssa presidentillä tuntui olevan kitkaa. Niinistö joutui isännöimiensä Kultaranta-keskustelujen aikana kommentoimaan hallituskriisiä, jolloin hän otti esiin arvot ja presidentin yhdessä valtioneuvoston kanssa johtaman ulkopolitiikan.

– Hyviin tapoihin on kuulunut, että jossain vaiheessa presidentiltä kysytään ulkoministerin henkilöstä. Onko se vain hyvä tapa vai jotain muuta, katsotaan sitten, presidentti totesi.

Läsnäolijoille jäi vahva vaikutelma, että Halla-ahon suojateista ketä tahansa – esimerkiksi Laura Huhtasaarta – presidentti tuskin nimittäisi ulkoministeriksi. Päivän Lehden artikkelin asiasta voit lukea tästä. Huhtasaari, 38-vuotias entinen uskonnon aineenopettaja, puolestaan syytti monia tahoja hurskastelusta.

– Jopa tasavallan presidentti sortui tähän.

– Nimi keksittiin oljenkorsi suussa katsoen Suomen sinitaivasta, Sampo Terho tyylitteli.
– Nimi keksittiin oljenkorsi suussa katsoen Suomen sinitaivasta, Sampo Terho tyylitteli. (Kuva AOP)

Leikkimielistä jäynää

Perussuomalaisista lähtijät kutsuivat aluksi itseään nimellä Uusi vaihtoehto, mutta lupasivat Sampo Terhon sanoin keksiä paremmalla ajalla paremman nimen.

Kun Timo Soinin taustajoukoista tunnettu strategi Jukka Jusula heitti Susanne Päivärinnan haastattelussa nimen ”Suomen puolue”, varasi halla-aholaisen kolmannen varapuheenjohtajan Juho Eerolan eduskunta-avustaja Vilhelm Junnila välittömästi suomenpuolue.fi-tunnuksen. ”Leikkimielisesti viime hetken jäynällä”, Junnila kommentoi.

Kun nyt perustettavan puolueen nimeksi kerrottiin ”Sininen tulevaisuus”, niin Junnilalla riitti leikkimieltä edelleen. Hän on varannut domainin sininentulevaisuus.net, joka johtaa perussuomalaisten sivulle. Com-päätteinen osoite vie puolestaan kokoomuksen verkkosivuille.

Varsinainen fi-päätteinen verkko-osoite on sentään Otto Juoten, Sampo Terhon erityisavustajan rekisteröimä. Muut päätteet ovat olleet myös suosittuja, niitä on rekisteröity niin ulkomaisten palveluntuottajien kautta kuin suomalaisten tietotekniikkamiestenkin toimesta.

Englanninkieliset nettiosoitteet Blue reform -alulla ovat myös olleet kiinnostavia, fi-päätteinen muoto ohjaa vihreiden verkkosivuille. Ruotsinkielisestä Blå framtiden on toistaiseksi varattu vain fi-päätteinen osoite. Olikin jo arvattavissa, että tunnus ohjaa puolestaan RKP:n sivuille.

  • Lisätty klo 23:00 tieto RKP:n sivusta.

Kommentoi Facebookissa