Presidentti näpäytti perussuomalaisia – onko Timo Soinin kohtalo jopa hallituskysymys?

Ministeritason keskustelussa Kultarannassa Erkki Tuomioja, Ilkka Kanerva, Antti Rinne sekä Timo Soini.

Ministeritason keskustelussa Kultarannassa Erkki Tuomioja, Ilkka Kanerva, Antti Rinne sekä Timo Soini. (Kuva Kari Kallonen)

Hyviin tapoihin on kuulunut, että presidentiltä kysytään ulkoministerin henkilöstä.

PÄIVÄN LEHTI KULTARANNASSA Tasavallan presidentin kesäasunnolla Kultarannassa alkoivat niin sanotut Kultaranta-keskustelut, joita presidentti Sauli Niinistö isännöi nyt viidettä kertaa. Ensimmäisen päivän vieraina olivat EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini, Norjan ulkoministeri Børge Brende sekä Naton varapääsihteeri Rose Gottemoeller.

Päivän aloitti lehdistötilaisuus, joka lipesi Euroopan turvallisuusasioista lopulta Suomessa olevaan hallituskriisiin, josta vieraat olivat hyvin tietoisia. He varoivat ottamasta suoraan kantaa Suomen sisäpolitiikkaan, vaikka asiaa melko suoraan Norjan ulkoministeriltä kysyttiinkin.

Norjassa nimittäin vuonna 2013 ensimmäistä kertaa oikeistopopulistinen edistyspuolue nousi hallitukseen konservatiivipuolue Høyren – Norjan kokoomuksen – kanssa, jota puoluetta ulkoministerikin edustaa. Hän kuitenkin sivusi aihetta vertauskuvainnollisesti.

– Nationalismi, protektionismi ja populismi muodostavat myrkyllisen cocktailin, jota ei pitäisi juoda.

Tilaisuuden lopuksi ulkomaiset vieraat päästettiin valmistautumaan keskustelutilaisuuteen, ja presidentti Niinistö jäi lehdistön tentattavaksi. Presidentti ei halunnut puuttua hallituspohjaan tai hallituksen muodostamiseen, mutta hän totesi kuitenkin viikonvaihteessa syntyneen uuden perussuomalaisen puolueen.

Presidentti nimittää ministerit pääministerin ehdotuksesta, mutta ulkoministerin henkilöstä presidentti Niinistö totesi olevan syytä kysyä.
Presidentti nimittää ministerit pääministerin ehdotuksesta, mutta ulkoministerin henkilöstä presidentti Niinistö totesi olevan syytä kysyä. (Kuva Kari Kallonen)

Presidentti johtaa ulkopolitiikkaa

Sen sijaan ulkoministerin nimittämiseen presidentillä oli sanansa sanottavana. Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho on jo ehtinyt vaatia, että Timo Soinin olisi siirryttävä syrjään tehtävästä.

– Hyviin tapoihin on kuulunut, että jossain vaiheessa presidentiltä kysytään ulkoministerin henkilöstä. Onko se vain hyvä tapa vai jotain muuta, katsotaan sitten.

Niinistö viittasi asiaan vielä toistamiseen, ja kuulijoille jäi selkeä käsitys presidentin antamasta vahvasta tuesta Timo Soinille. Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston eli hallituksen kanssa, ja Niinistö on selkeästi ollut tyytyväinen yhteistyöhön Soinin kanssa. Ketä tahansa hän ei ulkoministeriksi hyväksyisi.

Soini on myös yleisesti saanut kiitosta ulkoministerin tehtävän hoitamisesta. Kun iltakeskustelua veti International Institute for Strategic Studiesin johtaja Franҫois Heisbourg, kiitti Federica Mogherini oma-aloitteisesti oman vastauksensa yhteydessä erityisesti ”Timoa”.

Perussuomalaisten muuhun hallituskelpoisuuteen Niinistö ei puuttunut, mutta kysyttäessä puheenjohtajiston tuomioista totesi, ettei ole huomannut heidän tuomion jälkeen ”parantaneen tapojaan”. Puolueen mahdollista liittymistä Niinistön taakse presidentinvaaleissa hän kommentoi, että kuka tahansa yksityishenkilö voi antaa tukensa, mutta ei uskonut ”sellaista vaaraa olevan”, että perussuomalaiset itse tulisivat kysymään.

Timo Soinin ja Petteri Orpon keskustelun aihe oli varmasti ajankohtainen.
Timo Soinin ja Petteri Orpon keskustelun aihe oli varmasti ajankohtainen. (Kuva Kari Kallonen)

Hallituksen ratkaisun hetket

Kun vielä hetkeä aikaisemmin näytti siltä, että vanhan puoluejohtajan saama kiitos kulminoituisi yksinäiseen kävelyyn pois puoluekokouksesta, Kultarannassa tukea tuli jo yllättäviltä tahoilta. Heti ulkoministerin saavuttua nähtiin leppoisasti keskustelemassa nelikko, johon kuuluivat Soinin lisäksi entiset ulkoministerit Erkki Tuomioja ja Ilkka Kanerva sekä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Presidentti Niinistö oli keskustellut hallitustilanteesta jo lauantaina pääministeri Juha Sipilän kanssa. Kultarannassa hän tapasi sunnuntaina sekä Soinin että valtiovarainministeri Petteri Orpon. Myös Orpo ja Soini nähtiin vaihtamassa mielipiteitä.

Juha Sipilä, Petteri Orpo ja Jussi Halla-aho tapaavat maanantaina aamupäivällä, jonka jälkeen todetaan onko nykyisellä hallituspohjalla jatkamisen edellytyksiä. Tapaamisessa keskustellaan varmasti arvoista, mutta vahvasti vaikuttaa siltä, että Timo Soinin jatkaminen ulkoministerinä voi muodostua sekä hallituskumppaneiden että presidentin Halla-aholle asettamaksi kynnykseksi, johon hän saattaa kompastua.

Ennen uusia vaaleja hallitusvaihtoehtoina ovat myös muun muassa RKP:n ja kristillisdemokraattien avulla saatava niukka eduskuntaenemmistö. Mutta ilmaiseksi sekään hallituskoalitio ei syntyisi, hintana olisi muun muassa erään Vaasan sairaalan säilyminen.

Kommentoi Facebookissa