Se on lintuinfluenssaa – ovatko kanalat ja merimetsot nyt vaarassa?

Merikotkan kantaman lintuinfluenssan pelätään leviävän laajemmalle alueelle.

Merikotkan kantaman lintuinfluenssan pelätään leviävän laajemmalle alueelle. (Kuva Fotolia)

Rauman lähistöltä löytyneen kuolleen merikotkan vuoksi on perustettu turvavyöhyke.

LINTUINFLUENSSA Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on perustanut Rauman alueelle rajoitusvyöhykkeen todetun merikotkan lintuinfluenssatapauksen vuoksi. Viikonvaihteessa löydettiin kuollut merikotka Murtamon Pirttijärveltä ja lintu toimitettiin tutkimuksiin Eviralle. Murtamo sijaitsee Raumalta sisämaahan päin.

Merikotkan lintuinfluenssa on nyt varmistunut korkeapatogeeniseksi H5N8-tyypin lintuinfluenssaksi, joka aiheuttaa korkeaa kuolleisuutta luonnonvaraisille linnuille sekä siipikarjalle. Tapaus on seitsemäs Suomessa todettu, sitä on aiemmin löydetty luonnonvaraisista linnuista Ahvenanmaalla ja Paraisten Nauvossa sekä Maarianhaminan lintutarhassa. Nyt tehty löytö on ensimmäinen mantereella.

Rajoitusvyöhyke ylettyy vähintään kymmenen kilometrin päähän merikotkan löytöpaikasta Murtamon Pirttijärveltä, jonka ympäristössä on kymmeniä siipikarjatiloja ja harrastekanaloita. Ensi viikolla alueella aloitetaan tilatarkastukset, joista on jo informoitu tilallisia.

Alueen tunteva Länsi-Suomen ympäristötoimittaja Jami Jokinen näkee tapauksessa kaksi merkittävää uhkakuvaa. Merikotkat liikkuvat parvina läheisellä Pyhäjärvellä, jossa kotkat vaanivat kalastajilta jäävää saalista. Kyseisellä alueella on myös erittäin suuria siipikarjatiloja. Keväällä merikotkat saalistavat puolestaan merimetsoja, joiden tuhansien lintujen yhdyskuntaan levitessään lintuinfluenssa tekisi tuhoisaa jälkeä.

Korkeapatogeeninen lintuinfluenssa voi levitä luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan, minkä vuoksi linnut on pidettävä sisällä. Siihen on myös jo velvoittanut joulukuussa annettu asetus, lisäksi jalkineet on vaihdettava mentäessä kanaloihin.

H5N8-tyypin lintuinfluenssavirus ei ole aiheuttanut ihmisten sairastumisia ja tartunnan riski ihmiselle on hyvin pieni. Viranomaiset kehottavat ihmisiä varovaisuuteen, jos luonnosta löytyy kuolleita lintuja. Useammasta kuolleesta linnusta on syytä ilmoittaa kunnaneläinlääkärille.

  • Päivän Lehden aikaisemman artikkelin aiheesta voit lukea tästä.

Kommentoi Facebookissa