Seat Ibizan viides sukupolvi on hieman entistä lyhyempi

Seatin presidentti Luca de Meo esittelee ylpeänä yhtiönsä uutuutta.

Seatin presidentti Luca de Meo esittelee ylpeänä yhtiönsä uutuutta. (Kuva Seat)

Espanjalaismerkin malli yltää silti jo lähes kompaktiluokkaan.

AUTO Seat Ibiza aloitti taipaleensa 1980-luvun puolenvälin varsin harmaana pikkuautona, mutta Ibiza kehittyi huomattavasti seuraavan vuosikymmenen aikana, jolloin VW-konserni hankki espanjalaismerkin omistukseensa. Ibizan pari viimeistä korimallia ovat olleet korostetun sporttisia kilpailijoihin verrattuna, ja sama meno jatkuu juuri esitellyn viidennen sukupolven myötä.

Uusi Ibiza on kuin kutistettu Leon, mutta muotoilussa on vieläkin terävämpiä särmiä. Toki myös edeltäjän tyyli on tunnistettavissa, mutta auto vaikuttaa istuvan aiempaa tukevammin tiessä. Tämä johtuu siitä, että Ibiza on leventynyt peräti 87 millillä, eli Seatin pikkuinen hätyyttelee jo kompaktiluokan rajoja. Pituus on puolestaan kutistunut kahden millin verran, mutta akseliväli on kasvanut hulppeat 95 milliä. Tämä lupailee entistä väljempiä sisätiloja, ja myös tavaratilan vetoisuus on suurentunut 63 litralla 355 litran volyymiin.

Entistä tehokkaammasta paketoinnista saadaan kiittää VW-konsernin uutta MQB A0 -pohjalevyä. Ibiza toimii tässä suhteessa pioneerina, koska se saa uuden perusrakenteen jo ennen emomerkin Poloa. Espanjalaismerkin uutuutta vauhdittaa alkuvaiheessa litran kokoinen kolmisylinterinen turbokone, jota saa 95- ja 115-heppaisina tehoversioina. Loppuvuodesta tarjolle tulee vielä 1,5-litrainen turbonelonen, josta irtoaa 150 hevosvoimaa.

Uudean Seat Ibizan julkistustilaisuus kiinnosti lehdistöä, Arona-nimen saava tulokas esitellään syyskuussa Frankfurtin autonäyttelyssä.
Uudean Seat Ibizan julkistustilaisuus kiinnosti lehdistöä, Arona-nimen saava tulokas esitellään syyskuussa Frankfurtin autonäyttelyssä. (Kuva Seat)

Päästöskandaalista huolimatta dieseleistäkään ei luovuta tässä kokoluokassa, ja niinpä 1,6-litraista TDI:tä saa Ibizan pellin alle peräti kolmena versiona. Niissä on 80, 95 ja 110 heppaa. Lisäksi ainakin joissakin maissa tarjotaan 1.0 TSI:n maakaasuversiota, ja vaihteistovalikoimaan kuuluvat viisi- sekä kuusipykäläiset manuaalit ja seitsemänvaihteinen DSG-kaksoiskytkinautomaatti.

Korimalleja on karsittu, eli uudesta Ibizasta ei enää nähdä kolmiovista SC:tä tai pientä ST-farkkua. Uutuus on siis aina viisiovinen hatchback, jonka varustetasot tottelevat Reference-, Style-, FR– ja XCelence-nimiä. FR on valikoiman sporttisin sekä ulkokuorensa että jousituksensa osalta, kun taas XCelencessä panostetaan luksukseen.

Ibiza seuraa Leon-isoveljensä jalanjälkiä myös valojen suhteen, eli uuteen pikkuautoonkin saa täysledit ajovaloiksi. Lähes kaikki muutkin valot ovat haluttaessa ledejä, ja FR:ään sekä XCelenceen tarjotaan punaisilla tai valkoisilla ledeillä toteutettua tunnelmavalaistusta sisustaan. Kahdeksantuumaisella ruudulla varustettu tietoviihdejärjestelmä on yhteensopiva Android Auton, Applen CarPlayn sekä MirrorLinkin kanssa, ja siihen saa lisähintaan peruutuskamerankin näkymän. Lisävarustelistalta löytyy myös 300-wattinen äänentoistojärjestelmä.

Turvavarustevalikoimaan lukeutuvat mm. mukautuva vakionopeudensäädin, liikenneruuhka-avustin ja automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä. Vaikka uudesta Ibizasta ei tule viisiovisen lisäksi muita korimalleja, auton pohjalta tehdään kuitenkin kompakti crossover. Arona-nimen saava tulokas esitellään syyskuussa Frankfurtin autonäyttelyssä, ja sekin saadaan myyntiin vielä tämän vuoden puolella.

Kommentoi Facebookissa