Selitykset vaihtuivat, Sipilän tuki säilyi – Berner jatkaa ministerinä hallituskauden loppuun asti

Anne Berner kertoi pankin hallituspaikan olevan hieno luottamuksenosoitus suomalaiselle naiselle.

Anne Berner kertoi pankin hallituspaikan olevan hieno luottamuksenosoitus suomalaiselle naiselle. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Wallenbergit omistavat sekä SEB-pankkia että Suomen hävittäjäkaupassa mukana olevaa Saabia saman investointiyhtiön kautta.

HALLITUS Ruotsalaisen SEB-pankin ilmoituksesta nimittää maaliskuun 26. päivä liikenneministeri Anne Berner pankin hallituksen jäseneksi käynnistyi poliittinen farssi. Pankin viestintäjohtaja vakuutti, että Berner ei tule olemaan ministeri ja samanaikaisesti pankin hallituksen jäsen.

Eduskuntavaalit pidetään Suomessa 14. huhtikuuta ja sen jälkeen nykyinen hallitus työskentelee toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus nimitetään. Berner ei asetu enää ehdokkaaksi.

Ministeri Berner kuitenkin ilmoitti itse, että ei aio jättää ministerinpestiään Sipilän hallituksessa. Hän kertoi tarkistaneensa asian oikeuskansleri Tuomas Pöystiltä. Pääministeri Juha Sipilä vahvisti Bernerin pysymisen ministerinä Kesärannassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

– Oikeuskanslerin kirjallisen vastauksen näin, että silloin täytyy olla tarkkana, ettei osallistu esimerkiksi rahoitusmarkkinaa koskevaan päätöksentekoon. Niitä tuskin edes toimitusministeristöajalle sattuu, Sipilä kommentoi.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kuitenkin kiisti antaneensa minkäänlaista kirjallista arviosta, hän oli ainoastaan keskustellut asiasta Bernerin kanssa. Vasta myöhemmin keskiviikkona Pöysti julkaisi kannanottonsa Bernerin tiedusteluun kirjallisena.

”Perustuslain esitöiden mukaan ministerin tehtävien hoitamista haittaavina tehtävinä voidaan pitää ensisijaisesti tehtäviä, jotka tekevät ministerin esteelliseksi hoitamaan keskeisiä virkatehtäviään tai jotka edellyttävät niin runsasta ajankäyttöä, että se estää täysipainoisen ministerin tehtävien hoitamisen. Tällaisia tehtäviä ovat esimerkiksi hallintotehtävät rahoituslaitoksissa sekä muissa taloudellisesti merkittävissä yrityksissä.”

Pöystin mielestä hallituspaikan vastaanottaminen oli kuitenkin mahdollista, koska kyseessä oli lyhyt aika ja Berner oli kertonut hänelle sähköpostiviestissä SEB:n ensimmäisen hallituksen kokouksen olevan vasta 29. huhtikuuta. Todellisuudessa SEB:n ensimmäinen hallituksen kokous pidetään kuitenkin jo 26. maaliskuuta.

Ruotsalaisen Saab Gripenin hankinta syventäisi pohjoismaista puolustusyhteistyötä.
Ruotsalaisen Saab Gripenin hankinta syventäisi pohjoismaista puolustusyhteistyötä. (Kuva Saab Gripen)

Nyt joutui puolestaan SEB:n viestintäjohtaja astumaan jälleen esiin ja ilmoittamaan uuden päivämäärän, Anne Berner ottaisikin pankin hallituspaikan vastaan vasta 1. kesäkuuta.

– En ole puhunut huhtikuusta muuta kuin, että silloin on ensimmäinen kokous, Berner selitti nyt toimittajille, vaikka sekään ei siis pidä paikkaansa.

Keskustan eduskuntaryhmä istui torstaina ryhmäkokouksessa puimassa tilannetta. Osa oli toivonut, että ministerivaihdos tehtäisiin nopeasti, jolloin joku eduskuntavaaleissa ehdokkaana oleva saisi nostetta ja auttaisi näin myös keskustapuoluetta parempaan vaalitulokseen. Berner pysyi kuitenkin Sipilän erikoissuojelussa ja ministerinä.

SEB-pankin hallituksen puheenjohtaja on Marcus Wallenberg, suku omistaakin investointiyhtiönsä kautta suuren siivun pankkia. Wallenberg on myös Saab AB:n hallituksen puheenjohtaja, ja Saab on puolestaan lentokone- ja puolustusvälineteollisuusyhtiö.

Wallenbergit omistavat Saabia saman investointiyhtiön kautta kuin SEB-pankkia. Saabin valmistama JAS Gripen on taas yksi hävittäjäehdokas Suomen ilmavoimille Hornetin seuraajaksi, eikä miljardikaupassa ole haitaksi yksi nykyinen ja joskus ehkä entinen ministeri suhdeverkkoineen.

Kansanedustajien, merkityksellisten virkamiesten ja ministerien värväämistä ilman karenssia liike-elämän palvelukseen on aikaisemminkin kritisoitu muun muassa terveysjättien kohdalla.

Lue myös: Anne Berner vaihtaa Suomen hallituspaikan ruotsalaispankin hallitukseen – ”Hän ei tule olemaan enää ministeri”

Kommentoi Facebookissa