Seurakunnat jakoivat ruokaa lähes 100 000 ihmiselle – Kelan viivästys näkyi ruuhkina ruokajakelussa

Vuoden aikana seurakuntien yli 300 jakelupisteessä jaettiin yli 97 000 ruokakassia ja tarjottiin noin 8 000 ateriaa.

Vuoden aikana seurakuntien yli 300 jakelupisteessä jaettiin yli 97 000 ruokakassia ja tarjottiin noin 8 000 ateriaa. (Kuvituskuva Fotolia)

Ruokajakeluun on saatu mukaan vapaaehtoisia ja monesta entisestä avun saajasta on tullut auttaja.

RUOKA-APU EU-elintarviketuen jakelua seurakuntiin koordinoiva Kirkkopalvelut ry sai vuonna 2017 jaettavakseen noin 600 000 kg elintarvikkeita. Vuoden aikana seurakuntien yli 300 jakelupisteessä jaettiin yli 97 000 ruokakassia ja tarjottiin noin 8 000 ateriaa.

Ruoka-avun piirissä oli yhteensä noin 95 000 ihmistä, joista suurin osa oli perustulon varassa eläviä, osa-aikatyötä tekeviä, pienituloisia, yksinhuoltajia ja pienellä eläkkeellä kituuttavia ikäihmisiä. Ruoka-apu on saajilleen täysin ilmainen avustusmuoto.

Vuoden 2017 vaihteessa Kelaan siirtynyt sosiaalitukien maksatus käynnistyi hitaasti. Jopa viikkoja viivästyneet maksut aiheuttivat ongelmia tukien saajille. Se näkyi ruuhkina ruokajakelussa. Seurakunnat vastasivat kuitenkin nopeasti kasvaneeseen tarpeeseen.

– Liian moni ihminen joutuu turvautumaan ruoka-apuun hyvinvointivaltiossa. Keskeinen syy ulkopuolisen avun tarpeeseen on perusturvan liian alhainen taso, mistä Suomi on saanut moitteita Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitealta. Seurakunnat ja järjestöt tarjoavat ensiapua ihmisten nälkään ja muuhun akuuttiin hätään tilanteessa, jossa yhteiskunnan viralliset tukiverkot ovat pettäneet, keräysjohtaja Tapio Pajunen Kirkkopalveluista toteaa.

EU-elintarviketukea ei jaeta ulkona kiemurtelevissa leipäjonoissa, vaan seurakuntien järjestämillä aamupuuroilla, kahvilamaisissa olohuoneissa, diakonialounailla tai diakoniatyöntekijöiden vastaanotoilla. Vanhuksille ja muille vaikeasti liikkuville avustuskassit toimitetaan perille kotiin. Ruokajakelu on myös sosiaalinen tapahtuma, jossa vaihdetaan kuulumisia ja solmitaan uusia tuttavuuksia.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta tuli mukaan EU-ruokajakeluun 12 vuotta sitten. Diakoni Timo Heikan mukaan tuki on monipuolistunut ja antaa seurakunnalle mahdollisuuksia auttaa yhä kasvavaa asiakaskuntaa.

– Ruokajakeluun on saatu mukaan vapaaehtoisia ja monesta entisestä avun saajasta onkin tullut muita auttava seurakuntalainen. Vapaaehtoiset ovat ahkeria, tunnollisia, idearikkaita, lahjakkaita ja sydämellään mukana olevia, mikä on siunaus seurakunnalle, Heikka kertoo.

Lähes koko elämänsä työttömänä ollut Outi pakkaa ruokakasseja, Maija-Liisa kuljettaa ruoka-apua autolla yli 40 osoitteeseen, ja Mikko keskustelee asiakkaiden kanssa. Heidän mielestään parasta vapaaehtoistyössä on tunne siitä, että on voinut olla avuksi.

– Kaikkien yhteinen huoli on ruoka-avun hakijamäärien jatkuva kasvu. Nykyisin asiakaskunnassa on myös paljon perheitä, nuoria, maahanmuuttajia ja monella tavalla ongelmaisia, Heikka sanoo.

Kirkkopalvelut on välittänyt EU-elintarviketukea toiminnan alusta, vuodesta 1996 lähtien. Tuotteet ovat terveellisiä peruselintarvikkeita, jotka säilyvät pitkään. Tällä hetkellä jaossa on vehnä- ja sämpyläjauhoja, puurohiutaleita, makaronia, hapankorppuja, mysliä ja maitojauhetta. Mukana on myös valmisruokapakkauksia, kuten hernekeittoa, lihasäilykkeitä ja pastaa juustokastikkeella.

Kommentoi Facebookissa