Shokkiuutinen – Aston Martinin uutta avoautoa saa vain Mersun moottorilla

Aston Martin DB11 Volante näyttää perinnetietoisten silmään kauniimmalta kuin umpimalli.

Aston Martin DB11 Volante näyttää perinnetietoisten silmään kauniimmalta kuin umpimalli. (Kuva Aston Martin)

Britit mainostavat avouutuuttaan historian sporttisimmaksi katottomaksi Aston Martiniksi.

AUTOT James Bondin merkkinäkin tunnettu Aston Martin nousi uuteen kukoistukseen vuonna 2004, kun DB9-nimen saanut kuvankaunis GT lanseerattiin. Umpikattoinen coupé sai pian seuraa Volante-avoversiosta, ja autot pysyivät tuotannossa yli 10 vuoden ajan. Niiden muotoilu oli sen verran onnistunutta, että kaikki muutkin tulevien vuosien Astonit tehtiin samalla kaavalla.

Britti-ikonin design alkoi kuitenkin toistaa sen verran pahasti itseään, että oli jälleen suuremman muutoksen aika. Se koettiin toissakeväänä, kun DB9:n seuraaja esiteltiin Geneven autonäyttelyssä. DB11:ksi ristityssä autossa lanseerattiin Aston Martinin uusi muotokieli, joka vaikuttaa paljon entistä terävämmältä. Tästä kertovat muun muassa erikoisesti leikatut etupyöränaukot ja katon kontrastiväriset reunapalat.

Takalokasuojien pullistuksetkin erottuvat katottomassa autossa paremmin.
Takalokasuojien pullistuksetkin erottuvat katottomassa autossa paremmin. (Kuva Aston Martin)

DB11:stä lanseerattiin aluksi vain tuplaturbo-V12:lla varustettu huippuversio, mutta se sai pari kuukautta sitten seuraa V8:lla vauhditetusta aloitusmallista. Kasi on yllättäen hankittu Saksasta Mercedes-AMG:ltä, mutta esimerkiksi äänten osalta tehty hienosäätö on Astonin omaa käsialaa. DB11:n Volante-avomalliakin on testattu jo pitkään, ja nyt sen esittelyvuoro koitti nyt.

Britit mainostavat avouutuuttaan historian sporttisimmaksi katottomaksi Aston Martiniksi. Autolle on kylläkin tullut lisää painoa 110 kilon verran umpimalliin verrattuna, mutta se on silti 26 kiloa kevyempi ja viisi prosenttia jäykempi kuin edeltäjänsä. Osa painonsäästöstä menee moottorin piikkiin, koska DB11 Volantea saa yllättäen vain V8:lla.

Saksasta hankitusta pannusta irtoaa 510 hevosvoiman teho ja 675 newtonin maksimivääntö, joten varsinaista voimanpuutetta ei tarvitse potea. Potku ohjataan takapyörille kahdeksanvaihteisen automaatin kautta. Ajettavuutta parantaa veekasin pienempi massa auton nokalla, ja uutuusavon paino jakautuu 47/53-suhteessa etu- ja taka-akselin kesken.

Avomalliselle autolle on tullut lisää painoa 110 kilon verran umpimalliin verrattuna.
Avomalliselle autolle on tullut lisää painoa 110 kilon verran umpimalliin verrattuna. (Kuva Aston Martin)

DB11 Volante näyttää perinnetietoisten silmään kauniimmalta kuin umpimalli, koska aerobladeiksi nimetyt katon reunapalat loistavat poissaolollaan. Takalokasuojien pullistuksetkin erottuvat katottomassa autossa paremmin. Kankainen katto ja sen mekanismi on laitettu täysin uusiksi Astonin aiempiin avoihin verrattuna. Katossa on peräti kahdeksan kerrosta, ja sen pystyy nostamaan sateen sattuessa 16 sekunnissa. Avaaminen vie puolestaan kaksi sekuntia vähemmän.

Kattoa voi liikutella myös vauhdissa 50 km/h:n nopeuteen asti, ja sitä saa joko punaisena, mustana tai harmaana. DB11 Volanten myynti aloitettiin heti esittelyn jälkeen, ja esimerkiksi Ison-Britannian kotimarkkinoilla siitä joutuu pulittamaan 15 000 puntaa umpimallia enemmän.

Perinnetietoisten ei muuten kannata heittää vielä kirvestään kaivoon V12-version osalta, koska sekin saattaa täydentää myöhemmin Volanten mallivalikoimaa. Suorituskyvyssä ei ole juurikaan eroa AMG:n veekasiin verrattuna, mutta moni ostaja saattaa haluta brittiautoonsa myös brittiläisen moottorin.

Kommentoi Facebookissa