George Saundersin romaani palkittiin englanninkielisen kirjamaailman Man Bookerilla

George Saundersin Lincoln in the Bardo ilmestyy kustantamo Siltalalta ensi keväänä Kaijamari Sivillin suomentamana. (

George Saundersin Lincoln in the Bardo ilmestyy kustantamo Siltalalta ensi keväänä Kaijamari Sivillin suomentamana. (Kuva Tim Knox)

Palkittu Lincoln in the Bardo -teos on kokeellinen ja omaperäinen historiatarina.

KIRJAPALKINTO Englanninkielisen kirjamaailman Nobel-palkinnoksikin tituleerattu Man Booker Prize on myönnetty yhdysvaltalaiselle kirjailijalle George Saundersille hänen esikoisromaanistaan Lincoln in the Bardo.

Palkinto meni nyt toisena perättäisenä vuonna Yhdysvaltoihin, kun sen viime vuonna sai ensimmäisen kerran amerikkalainen kirjailija Paul Beatty The Sellout -teoksellaan.

Saundersilta on suomennettu kaksi novellikokoelmaa, Joulukuun kymmenes (Tenth of December) vuonna 2015 ja viime vuonna hänen esikoisnovelliteoksensa Sotapuiston perikato (CivilWarLand in Bad Decline).

Yhdysvaltalaista Saundersia pidetään kokeellisena tyylitaiturina, jonka novellien satiirisessa otteessa käsitellään synkkiä aiheita kuten itsemurhia, sieppauksia ja sotatraumoja.

Lincoln in the Bardo -romaania on luonnehdittu muun muassa The New York Timesissa tyyliltään kokeelliseksi ja surrealistiseksi. Romaanissa kuljetaan hautausmaalla 1862, jossa sureva Abraham Lincoln vierailee kappelissa, johon on haudattu hänen yksitoistavuotiaan poikansa Willien ruumis. Lavantautiin kuolleen Willien henki on liittynyt sekalaiseen haamujen joukkoon, joka on elämän ja kuoleman välisessä rajatilassa.

George Saundersin Lincoln in the Bardo ilmestyy kustantamo Siltalalta ensi keväänä Kaijamari Sivillin suomentamana.

Man Booker Prize -palkinnon arvo on 50 000 puntaa eli noin 56 000 euroa. Se voidaan myöntää alunperin englanniksi kirjoitetulle ja Britanniassa julkaistulle romaanille. Aikaisempia voittajia ovat olleet muun muassa Margaret Atwood, Kazuo Ishiguro, V. S. Naipaul ja Hilary Mantel.

 

Kommentoi Facebookissa