TALOUS Menee se viisaskin vipuun.
Tamperelainen juristi perusti sijoitusyhtiön, joka kävi osakekauppaa lainarahalla. Yhtiö lupasi sijoitukselle 15–20 prosentin tuoton. Toiminta sai lentävän lähdön, kun yhtiöstä julkaistiin muutama juttu Kauppalehdessä – eikä suinkaan protestilistalla.
Kymmenet sijoittajat lainasivat rahaa sijoitusyhtiölle, yhtenä heistä Kytäjän kartanoa isännöivä suursijoittaja Mikko Laakkonen. Hän sijoitti yhtiöön omia ja suvun rahoja 220 000 euroa.
Suomen varakkaimpiin miehiin lukeutuvan Mikko Laakkosen miljoonaomaisuus on peräisin suvun autokaupasta, hän myi osuutensa Autotalo Laakkosesta 2000-luvun alussa. Pohjois-Karjalan Kirjapainon hallituksessa Laakkonen viihtyi 14 vuotta.
Lehtitietojen mukaan Mikko Laakkonen keskittyy riskisijoittamisen – jopa velkarahalla – lisäksi luksusasuntoja rakentavaan Westpro-yhtiöön, joka oli rakennuttamassa Espoon Tapiolaan 63 miljoonan euron Marriott-ketjun luksushotellia. Laakkosen puoliso on triathlonpiireistä tyttönimellään tuttu Katarina Ebeling. Laakkonen on sijoittanut myös vaimonsa perustamaan BMX-rataan Helsingin Kivikossa.
Välillä voittoa, välillä tappiota?
Kaiken kaikkiaan lainarahaa virtasi tamperelaisen juristin yhtiön kassaan 1,8 miljoonaa euroa. Sijoitusyhtiön asioita jouduttiin kuitenkin käsittelemään Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella.
Syyttäjä Marita Vilkon mielestä yhtiön saamat lainarahat olivat päätyneet aivan toisiin taskuihin, kuin mikä oli ollut sijoittajien tarkoitus. Sijoittajien rahat menivät suoraan sanoen kankkulan kaivoon.
Törkeästä petoksesta ja velallisen epärehellisyydestä syytteeseen asetetun juristin puolustus vetosi siihen, että kyseessä oli riskibisnes. Siinä tulee välillä voittoa, välillä tappiota. Nyt tuli rutkasti tappiota. Puolustus vetosi myös siihen, että osakekauppaa tehtiin ammattitaidolla. Sijoituksissa käytettiin asiantuntijana takavuosien pankkigurua Juhani Riikosta.
Riikonen oli Säästöpankkien Keskus-Osake-Pankin varatoimitusjohtaja 1990-luvun lamaa edeltävinä kasinovuosina. SKOP teki konkurssin ja valtio haki Riikoselta korvauksia, mutta hävisi asian Korkeimmassa oikeudessa. Juhani Riikonen on tehnyt kymmenkunta viimeisintä vuotta pörssianalyysejä eri julkaisuille.

Kovan linjan ammattilaisia
Puolustuksen mukaan yhtiöön sijoittaneet eivät siis olleet mitään harrastelijoita. He olivat ammattisijoittajia, joiden on pitänyt tiedostaa riskit. Tosin amatöörejäkin joukossa oli, kuten muuan urheiluseura sekä sosialidemokraattien paikallisyhdistys.
Syytteeseen asetettu juristi on puolestaan entinen asianajaja. Sattuneesta syystä asianajajan titteli oli otettu mieheltä pois.
Juristilla oli asianajotoimisto, joka meni konkurssiin. Sitä ennen se kuitenkin lainasi samaisen juristin sijoitusyhtiölle noin 300 000 euroa. Se toi lakimiehelle syytteen törkeästä velallisen epärehellisyydestä.
Asianajotoimiston leivissä oli toinen takavuosien kuuluisa pankkimies Christopher Wegelius. Wegelius oli puolestaan ollut SKOP:n toimitusjohtaja ja pääjohtaja, joka todisti aikoinaan valtakunnanoikeudessa ministeri Kauko Juhantalon tapauksessa. Juhantalo oli ehdottanut neuvotteluissa Wegeliukselle valtion ja hänen omien laina-asioidensa koplausta.
Wegeliukselle jäi asianajotoimistosta 10 000 euroa saatavia, jotka rahat oikeus määräsi hänelle maksettavaksi.
Säästöä syntyy tunnustamalla
Oikeus varautui käsittelemään monimutkaista asiaa 20 päivää kolmen tuomarin kokoonpanolla. Syyttäjä vaati petosmiehelle monen vuoden vankeusrangaistusta.
Istunnon alkajaisiksi nähtiin yllätys. Juristi tunnusti kaiken. Homma oli sillä selvä. Käräjien ei tarvinnut puida asiaa viikkotolkulla. Säästö oli huimaava.
Juristi hyötyi tunnustuksesta itsekin. Normaalisti kyseisistä rikoksista langetetaan neljä vuotta vankeutta. Nyt juristille tuomittiin vain vuosi ja kymmenen kuukautta. Tuomio on ehdoton.
Juristi määrättiin myös maksamaan korvauksia 1,5 miljoonaa euroa, muun muassa Mikko Laakkoselle todelliseksi riskisijoitukseksi osoittautuneen 220 000 euroa.

Kommentoi Facebookissa