RUOKA Jouluna nautitaan perinteikkäitä herkkuja, ja erilaiset silli- ja silakkaruuat ovat joulupöydän kestosuosikkeja. Lasimestarin silli ja sinappisilakat herättävät nostalgisia makumuistoja, mutta rohkeasti kokeilemalla löytää myös uusia elämyksiä – piparjuuri-omenasillin raikkaus tai tanskalaisen siiderietikka-sillin hienostunut happamuus voivat olla tämän joulun yllättäjät.
Sillit ja silakat eri tavoin valmistettuna kuuluvat kiinteästi suomalaiseen jouluperinteeseen. Monessa perheessä ja suvussa on omat, jouluiset kalareseptinsä, joita valmistetaan vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.
Jouluvalmisteluja tehdessä on mainio hetki tutustua suvun ruokaperinteisiin, muistella menneitä ja löytää ehkä unohtuneitakin suvun perintöreseptejä. Kysy vanhemmiltasi, isovanhemmiltasi tai muilta iäkkäämmiltä läheisiltäsi, miltä joulu maistui, kun he olivat lapsia. Millaisia kalaruokia joulupöytään katettiin, ja millaisia mausteita niihin laitettiin mukaan?
Makumuistojen lisäksi saat todennäköisesti kuulla myös mielenkiintoisia jouluun liittyviä tarinoita. Ehkä tutustut reseptiin, josta tulee uusi suosikkisi, ja joka siirtyy jatkossa myös seuraaville sukupolville.
Sinappisilakat ja lasimestarin silli ovat tärkeä osa monen juhlapöytää, mutta ne ovat myös maistuva joululahja. Pakkaa itse valmistamasi kalaherkut kauniisiin purkkeihin, koristele ne nauhoilla ja lisää mukaan jouluinen, käsin kirjoitettu tervehdys. Myös esimerkiksi sillikaviaari on helppo ja näyttävä lahja, joka sopii myös tuliaiseksi jouluvierailulle.
Liikaa stressiä ei kannata ottaa, sillä kaikkea ei aina tarvitse tehdä alusta asti itse. Voit myös ostaa kalaherkkuja valmiina ja pakata ne uudelleen kauniisti. Halutessasi voit tuunata niitä vaikkapa ripauksella omia suosikkimausteitaan. Lopputulos on yhtä lailla persoonallinen ja jouluinen – ja tuo saajalleen hyvää mieltä ja makuelämyksiä.
Joulusillit ovat myös siitä mainio ruoka, että ne voi valmistaa muutamaa päivää, tai vaikka jo noin viikkoa ennen joulua. Niiden maku vain paranee, kun ne maustuvat jääkaapissa.
Tässä maistuvat reseptit Pro Kalan tarjoamana!
Sinappisilakat
1 kg silakkafileitä
Mausteliemi:
2,5 dl väkiviinaetikkaa
2,5 dl sokeria
8 dl vettä
1,5 rkl merisuolaa
Sinappikastike:
2 dl kotimaista väkevää sinappia
1 dl sokeria
3 keltuaista
0,5 dl valkoviinietikkaa
4 g suolaa
1 dl appelsiinimehua
2 dl öljyä
1 tl Worcestershire-kastiketta
0,5 dl tillisilppua
Sekoita mausteliemen ainekset keskenään, kunnes suola ja sokeri ovat liuenneet. Laita silakat liemeen maustumaan yön yli.
Valmista kastike majoneesin tapaan: Sekoita kaikki ainekset öljyä ja appelsiinimehua lukuun ottamatta keskenään. Sekoita voimakkaasti ja kaada öljy joukkoon ohuena nauhana. Ohenna lopuksi appelsiinimehulla. Kastikkeen tulee olla sakeaa koska silakoista tuleva neste ohentaa kastiketta joka tapauksessa.
Ota silakat mausteliemiestä ja laita valumaan lävikköön vartiksi. Sekoita valutetut silakat sinappikastikkeen joukkoon ja anna maustua yön yli.
Lasimestarin silli
1,5 dl vettä
1,5 dl sokeria
1 dl etikkaa
1 tl kokonaisia maustepippureita
1 tl kokonaisia valkopippureita
3 rkl sinapinsiemeniä
4 laakerinlehteä
1 tl kokonaista neilikkaa
1 sipuli
1 porkkana
2 kevytsuolattua sillifileetä
Lasimestarin silli on perinteinen etikkapohjainen kalasäilyke, joka sisältää sipulia, porkkanaa ja maustepippuria.
Liota kevytsuolattuja sillifileitä vedessä 2-3 tuntia, vaihda välillä vesi. Kiehauta vesi, sokeri, etikka ja mausteet kattilassa. Jäähdytä.
Viipaloi sipuli ja porkkana. Huuhtele sillifileet kylmällä vedellä ja viipaloi. Lado sillipalat kannelliseen purkkiin kerroksittain porkkanan ja sipulin kanssa. Jätä päällimmäiseksi sipulirenkaita.
Kaada jäähtynyt liemi päälle. Anna sillin maustua jääkaapissa pari päivää.
Piparjuuri-omenasilli
2 kevyesti suolattua sillifileetä
1 punainen omena
2 dl majoneesia
1 dl créme fraîchea tai smetanaa
3 rkl tuoretta piparjuurta raastettuna
2 rkl ruohosipulia hienonnettuna
Liota kevytsuolattuja sillifileitä vedessä 2–3 tuntia, vaihda välillä vesi. Pilko silli ja omena sentin kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Tanskalainen siiderietikka-silli
8 kevytsuolattua sillifileetä
2 punasipulia
3 porkkanaa
1 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 dl siideriviinietikkaa
1 dl ruokokidesokeria
1 l vettä
3 laakerinlehteä
1 rkl kokonaisia mustapippureita
1 rkl katajanmarjoja
1 rkl korianterinsiemeniä
2 rkl sinapinsiemeniä
Tarjoiluun:
ruisleipää
puolikas puntti tuoretta tilliä
Liota kevytsuolattuja sillifileitä vedessä 2–3 tuntia, vaihda välillä vesi. Kuori sipulit ja porkkanat. Leikkaa sipulit ohuiksi lohkoiksi ja viipaloi porkkanat.
Laita kaikki ainekset silliä lukuun ottamatta kattilaan ja keitä hiljalleen noin 20 minuuttia, kunnes jäljellä on noin kolme neljännestä alkuperäisestä nestemäärästä. Siirrä jäähtymään. Liemi saostuu vielä jäähtyessään.
Varaa huolellisesti puhdistettu reilun kokoinen lasipurkki. Laita sillifileet purkkiin ja annostele jäähtynyt mausteliemi ja vihannekset sillien päälle. Anna maustua kylmässä 2–3 vuorokautta.
Paloittele sillifileet haarukkapaloiksi. Tarjoa ruisleivän, tuoreen tillin ja mausteliemessä marinoitujen vihannesten kanssa. Sillit säilyvät avaamattomana kylmässä pari kuukautta.
Nämä pirteän vihreässä kastikkeessa maustuneet silakat maistuvat mukavasti tillille. Tillisilakat toimivat mainiosti vaikkapa keitettyjen perunoiden ja saaristolaisleivän kera.
Tillisilakat
1 kg silakkafileitä
Mausteliemi:
2,5 dl väkiviinaetikkaa
2,5 dl sokeria
8 dl vettä
1,5 rkl merisuolaa
Tilliöljy:
puoli punttia tilliä
1 dl öljyä
1 tl suolaa
Tilli-sinappikastike:
1 dl kotimaista väkevää sinappia
0,5 dl Dijonin sinappia
1 dl sokeria
3 keltuaista
0,5 dl valkoviinietikkaa
4 g suolaa
2 dl tilliöljyä
1 dl appelsiinimehua
Sekoita mausteliemen ainekset keskenään. Laita silakat liemeen maustumaan yön yli jääkaappiin.
Valmista aluksi tilliöljy. Kuumenna litra vettä kiehuvaksi ja mausta suolalla. Kasta tillit varsineen kuumaan veteen minuutiksi ja huuhtele kylmällä vedellä. Purista ylimääräinen vesi pois. Yhdistä tilli ja öljy. Aja tasaiseksi sauvasekoittimella.
Valmista tillikastike majoneesin tapaan: Sekoita kaikki ainekset öljyä ja appelsiinimehua lukuun ottamatta keskenään. Sekoita voimakkaasti ja kaada tilliöljy joukkoon ohuena nauhana. Ohenna lopuksi appelsiinimehulla. Kastikkeen tulee olla sakeaa koska silakoista tuleva neste ohentaa kastiketta joka tapauksessa.
Ota silakat mausteliemestä ja laita valumaan lävikköön vartiksi. Sekoita valutetut silakat tilli-sinappikastikkeen joukkoon ja anna taas maustua yön yli jääkaapissa.
Sillikaviaari
2 matjessillifileetä
1 keltasipuli hienonnettuna
1 pieni omena kuutioituna
2 kovaksi keitettyä kananmunaa karkeana silppuna
2 rkl kotimaista väkevää sinappia
100 g créme fraîchea
puolikas puntti tilliä varsineen hienonnettuna
Leikkaa silli reiluiksi kuutioiksi ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarjoa joulupöydässä vaikkapa saaristolaisleivän kera.
Lue myös: Joulun perinteiset kalaherkut – lipeäkalaa on nautittu joulupöydissä jo keskiajalla
Kommentoi Facebookissa