Sinä ja maailma tarvitsette tänään rauhaa ja rakkautta!

The Beatles eli Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr sekä John Lennon toimivat satelliittilähetyksessä rauhanlähettiläinä.

The Beatles eli Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr sekä John Lennon toimivat satelliittilähetyksessä rauhanlähettiläinä. (Kuva BBC/Our World)

John Lennonin kaksi kappaletta ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan.

PÄIVÄN SÄVEL Surulliset uutiset maailmalta sotien lapsi- ja siviiliuhreista saavat miettimään, eikö ihmiskunta ole oppinut mitään vuosikymmenien aikana.

Maailmaa on yritetty parantaa laulamalla jo vuosia, joskus onnistuneesti, ja joskus ehkä vähemmän vilpittömästi. Vuonna 1984 brittiläinen Band Aid -projekti levytti kappaleen Do They Know It´s Christmas? ja amerikkalaiset artistit seurasivat seuraavana keväänä perässä laululla We Are the World.

Osattiin sitä Suomessakin. Juice Leskinen sanoitti ja sävelsi vuonna 1985 kappaleen Maksamme velkaa, jonka esittäjäksi merkittiin artistien yhteenliittymä Apua! Orkesteri.

Mutta jos rauhanlaulujen isä oli Bob Dylanin Blowin´ In the Wind ja äiti Pete Seegerin Where Have All the Flowers Gone, maailmanrauhan lapset ovat syntyneet John Lennonin kynästä.

Televisioitua ohjelmaa seurasi maailmanlaajuisesti yli 400 miljoonaa ihmistä 25 maassa.
Televisioitua ohjelmaa seurasi maailmanlaajuisesti yli 400 miljoonaa ihmistä 25 maassa. (Kuva BBC/Our World)

Tarvitset vain rakkautta

Kesällä 1967 ympäri maailman televisioidussa ensimmäisessä Our World -satelliittilähetyksessä britit pyysivät legendaarista The Beatlesia esittämään kappaleen, jonka sanoman kaikki ymmärtäisivät. John Lennon innostui, ja yhtye soitti studiossa lauluntekijän kappaleen All You Need Is Love, joka on yhteisestä sopimuksesta merkitty myös Paul McCartneyn nimiin.

Kappale alkaa Ranskan kansallislaulu Marseljeesilla ja se sisältää monimutkaisia, vaihtelevia tahteja. Studion taustakuoroon oli kutsuttu vierailevia tähtiä kuten Rolling Stonesin Mick Jagger ja Keith Richards, The Whon Keith Moon sekä Eric Clapton ja Marianne Faithful.

Kun laulu julkaistiin singlenä, se singahti sekä Englannissa että Yhdysvalloissa suoraan listaykköseksi. Alkuperäisestä televisio-ohjelmasta on yleisesti nähtävissä alla oleva vain hieman yli 30 sekunnin otos. Akateemisena arvauksena koko nauha saadaan kuultavaksi ensi kesänä – kun alkuperäisestä esityksestä on kulunut tasan 50 vuotta.

Maailma ilman tappamista

John Lennon tunnettiin Beatlesin radikaaleimpana jäsenenä ja yhtyeen hajoamisen jälkeen syntyivät sellaiset kappaleet kuin Give Peace A Chance sekä Power To the People. Mutta tunnetuin hänen sodanvastaisista kappaleistaan julkaistiin lokakuun 11. päivänä 1971 Phil Spectorin tuottamana.

Imagine kehottaa kuvittelemaan maailmaa, jossa ei ole taivasta tai helvettiä, valtioita eikä uskontoja, ei mitään minkä puolesta tappaa tai kuolla. Alla nähtävissä olevassa kappaleen musiikkivideossa John Lennon soittaa valkoista flyygeliä ja hänen vaimonsa Yoko Ono avaa verhoja huoneeseen.

Kohtalon ironiaa on, että John Lennon kuoli väkivaltaisesti, hänet ampui häiriintynyt ihailija Mark Chapman artistin kotiovella New Yorkin Dakota-rakennuksen edustalla 8.12.1980. Phil Spector tuomittiin vuonna 2009 elinkautiseen kuusi vuotta aikaisemmin tekemästään murhasta.

Hiljainen hetki muistolle

Mutta Imagine on jäänyt eloon. Tietystä ateistisuudesta huolimatta laulu kuullaan nykyisin rauhantapahtumien lisäksi usein myös kirkoissa.

John Lennonin tuhkat on siroteltu Central Parkiin, jossa sijaitsee pieni Imagine-aukio. Joulukuun 14. päivä 1980 yli 225 000 ihmistä vietti kymmenen minuutin hiljaisen hetken puistossa lauluntekijän muistoksi.

Ehkä jonain jouluna voimme toivottaa myös John Lennonin sanoin Happy Xmas – War Is Over. Valitettavasti kansoja yhdistävä rauhanliike tuntuu tänä päivänä vain kaukaiselta haaveelta.

  • Alla alkuperäinen John Lennonin Imagine-kappaleen musiikkivideo

Kommentoi Facebookissa