Skoda tuo markkinoille uuden pikku-SUV:n – autoa myydään kuitenkin vain Kiinassa

Uutuus esitellään tämän kuun lopulla ovensa avaavassa Pekingin autonäyttelyssä.

Uutuus esitellään tämän kuun lopulla ovensa avaavassa Pekingin autonäyttelyssä. (Kuva Skoda)

Skodan Euroopan mallistosta ei löydy enää tilaa toiselle kompaktille SUV:lle.

AUTOT Skodan ensimmäinen katumaasturi oli vajaat kymmenen vuotta sitten esitelty Yeti. Kompakti lumimies erottui persoonallisuudellaan edukseen kilpailijoiden joukosta, mutta auton naamailme muuttui faceliftin yhteydessä huomattavasti tavanomaisemmaksi. Yeti poistui tuotannosta viime vuonna, mutta se oli vasta alkua tšekkimerkin katumaasturivyörytykselle.

Skoda lanseerasi nimittäin mallistonsa huipulle Kodiaq-nimisen SUV:n, jota saa myös seitsemänpaikkaisena. Yetin paikan on puolestaan perinyt Karoqiksi ristitty tulokas, joka on hieman edeltäjäänsä isompi ja muodoiltaan huomattavasti tavanomaisempi. Lisäksi Skodan SUV-valikoiman aloitusmalliksi Euroopassa on tulossa Seat Aronan pohjalta tehtävä uutuus, joka asettuu kovassa nosteessa olevien kompaktien katumaasturien sarjaan.

Tässä ei ollut kuitenkaan vielä kaikki. Tšekit julkaisivat nimittäin piirrettyjä tiiserikuvia aivan uudesta SUV:sta, joka esitellään tämän kuun lopulla ovensa avaavassa Pekingin autonäyttelyssä. Autoa kuvaillaan valtavirran mukaiseksi kaupunkimaasturiksi, ja se on kehitetty erityisesti Kiinan markkinoita varten. Sitä aiotaan myös myydä pelkästään siellä, koska Skodan Euroopan mallistosta ei löydy enää tilaa toiselle kompaktille SUV:lle.

SUV:n peräpäässä ja kylkilinjassa on samaa näköä Karoqin ja Kodiaqin kanssa.
SUV:n peräpäässä ja kylkilinjassa on samaa näköä Karoqin ja Kodiaqin kanssa. (Kuva Skoda)

Uutuuden nimeä ei ole vielä kerrottu virallisesti, mutta luotettavien lähteiden mukaan auto ristitään Kamiqiksi. Nimi asettuu siis mukavasti samaan sarjaan tšekkibrändin muiden katumaasturien kanssa, ja samaa voidaan sanoa myös uutuuden muotoilusta. Tiiserikuvissa komeilee terävällä kynällä piirretty SUV, jonka peräpäässä ja kylkilinjassa on samaa näköä Karoqin ja Kodiaqin kanssa.

Kattolinja on kuitenkin pykälää tai paria viistompi, ja nokassakin on omaleimaista tyyliä. Uutuudessa ei ole nimittäin Skodan isompien katumaasturien kaltaista nelivaloilmettä, vaan maskia reunustavat valoumpiot ovat yksiosaiset. Päiväajovalot on puolestaan integroitu alemmaksi puskuriin. Myös sisustasta julkaistu tiiserikuva paljastaa tutun oloisia linjoja, mutta kaikki on astetta yksinkertaisempaa kuin Euroopan serkuissa.

Keskelle kojelautaa integroitu näyttö on seitsemäntuumainen, mikä heijastaa uutuuden hintaluokkaa.
Keskelle kojelautaa integroitu näyttö on seitsemäntuumainen, mikä heijastaa uutuuden hintaluokkaa. (Kuva Skoda)

Niinpä mittarit ovat analogista mallia, ja äänentoistojärjestelmää sekä ilmastointia ohjataan perinteisillä napeilla. Keskelle kojelautaa integroitu näyttö on puolestaan seitsemäntuumainen, mikä sekin heijastaa uutuuden hintaluokkaa.

Auto asemoidaan nimittäin Kiinan markkinoilla Karoqia edullisemmaksi vaihtoehdoksi, ja pellin alle on tulossa paikallisten lähteiden mukaan ainakin 110-hevosvoimainen 1,5-litrainen bensakone. Kuusivaihteinen manuaalivaihteisto on vakiona, mutta DSG-kaksoiskytkinautomaatti pitäisi saada lisähintaan.

Kiina on Skodan tärkein yksittäinen markkina-alue, joten oman katumaasturin kehittäminen pelkästään Kiinaa varten on ymmärrettävää. Joka neljäs Skoda myydään nykyään siellä, ja viime vuonna tšekkimerkki sai Kiinassa kaupaksi 325 000 autoa. Uuden Kamiqin valmistajana toimii paikallisen Shanghain sekä VW:n yhteenliittymä, ja auton hintojen pitäisi startata noin 90 000 Kiinan juanista.

Meidän valuutassamme tämä tarkoittaa reilun 11 000 euron summaa, joten kyseessä on todella edullinen katumaasturi.

Kommentoi Facebookissa