Skodakin lähtee mukaan kuumaan autoluokkaan – pienten crossovereiden markkinoille

Skodan tutkielma on ristitty Vision X:ksi, ja sitä vauhdittaa hybridivoimanlähde.

Skodan tutkielma on ristitty Vision X:ksi, ja sitä vauhdittaa hybridivoimanlähde. (Kuva Skoda)

Tulevaa tuotantoautoa enteilevä konsepti esitellään maaliskuussa Genevessä.

AUTOT Skoda oli todella aikaisin liikkeellä, kun tšekkimerkki toi markkinoille pienen Yeti-katumaasturin jo lähes kymmenen vuotta sitten. Varsin persoonallisesti muotoiltu auto ei ollut kuitenkaan kaikkien makuun, ja niinpä seuraajan suhteen pelattiin varman päälle. Äskettäin myyntiin tullut Yetin manttelinperijä Karoq on muotoilultaan huomattavasti tavanomaisempi, ja se on kasvanut myös kokoa.

Karoq on mitoiltaan jo täysiverinen kompaktiluokan edustaja, mikä on jättänyt pienen crossoverin kokoisen aukon Skodan mallistoon. Tämä autoluokka kuuluu nykyhetken kuumimpiin, ja myös Skodan emokonserni VW on siinä edustettuna. Espanjalaisbrändi Seat on juuri lanseerannut pienen Arona-crossoverin, ja Volkswagenin oma tulkinta seuraa pian perässä. Se perustuu Poloon, ja auton nimeksi annetaan T-Cross.

Skodan mallistosta pieni crossover sen sijaan puuttuu vielä, mutta asia korjaantuu pian. Tšekit julkaisivat nimittäin tiiseripiirroksia Geneven autonäyttelyssä esiteltävästä uudesta konseptistaan, joka enteilee tämän autoluokan tuotantomallia. Tutkielma on ristitty Vision X:ksi, ja sitä vauhdittaa hybridivoimanlähde.

Takavalojen ja takaluukun linjoissa on paljon samaa kuin Skodan isossa Kodiaq-katumaasturissa.
Takavalojen ja takaluukun linjoissa on paljon samaa kuin Skodan isossa Kodiaq-katumaasturissa. (Kuva Skoda)

Konseptiauto antaa siis esimakua myös Skodan sähköistymisestä, minkä suhteen tšekkimerkillä on varsin suuria suunnitelmia. Tavoitteena on, että neljännes myydyistä autoista olisi joko pistokehybrideitä tai täyssähköisiä vuoteen 2025 mennessä. Tällä hetkellä Skodan mallistoon ei kuulu vielä ainoatakaan tällaista autoa, mutta niiden sarja alkaa ison Superbin facelift-version pistokehybridin myötä.

Vision X -konseptissa on jotakin kovin tutun oloista jo piirroskuvissa. Kattolinja on hyvin samankaltainen kuin Seat Aronassa, jota käytetään todennäköisesti Skodan uutuuden pohjana. Myös kompaktiluokan Karoq jakaa monia osia Seatin vastaavan Atecan kanssa, millä säästetään tuotantokustannuksia. Autot jopa valmistetaan samalla tehtaalla Tšekissä, joten tällä logiikalla Vision X:n tuotantoversio tehtäisiin Espanjassa yhdessä Aronan kanssa.

Sisusta näyttää tuotantovalmiilta keskellä kojelautaa komeilevaa tietoviihdejärjestelmän ruutua myöten.
Sisusta näyttää tuotantovalmiilta keskellä kojelautaa komeilevaa tietoviihdejärjestelmän ruutua myöten. (Kuva Skoda)

Kattolinjaa lukuun ottamatta Vision X:n muodot ovat tuttua Skodaa. Kylkeä koristaa terävä taitos, ja nokalla on uusi tulkinta tšekkimerkin viime aikoina suosimasta nelivaloilmeestä. Maskin yläkulmat on puolestaan viistetty samalla tavalla kuin myöskin Genevessä esiteltävässä Fabian facelift-versiossa. Takavalojen ja takaluukun linjoissa on paljon samaa kuin Skodan isossa Kodiaq-katumaasturissa, eli muotoilu ei tarjoa suuria yllätyksiä. Jopa konseptin pirteän vihreä väri on tuttu Skodan aiemmista tutkielmista.

Sama koskee myös sisustaa, jota koristaa valaistu böömiläinen kristalli. Sitä on käytetty aiemminkin tšekkimerkin konseptiautoissa kertomaan maan pitkistä perinteistä kristallinvalmistuksessa. Kristallikoristeita tuskin nähdään tuotantoautossa, mutta muuten sisusta näyttää käytännössä tuotantovalmiilta keskellä kojelautaa komeilevaa tietoviihdejärjestelmän ruutua myöten. Ulkokuoressakaan tuskin tapahtuu suuria muutoksia, mutta massiiviset 20-tuumaiset pyörät jäänevät tutkielman erikoisherkuksi.

Kommentoi Facebookissa