Skodan uudesta Karoq-katumaasturista kaavaillaan jo kuumaa RS-versiota

Kompaktin SUV:n strategiset mitat ovat 4 382 mm pituutta, 1 841 mm leveyttä ja 1 605 mm korkeutta.

Kompaktin SUV:n strategiset mitat ovat 4 382 mm pituutta, 1 841 mm leveyttä ja 1 605 mm korkeutta. (Kuva Skoda)

Tšekkimerkin sporttimallin pellin alle saattaa tulla hybridivoimaa.

AUTOT Skoda lähti viime vuonna aivan uusille urille, kun se esitteli historiansa ensimmäisen katumaasturin. Kodiaq-nimen saanut SUV on ehtinyt nousta jo melkoiseksi menestykseksi, koska se tarjoaa tšekkimerkin linjan mukaisesti paljon autoa rahalle. Jopa seitsemänpaikkaisena saatava Kodiaq haastaa tiloillaan premium-merkkien isot katumaasturit, mutta sen hintalappu on kuitenkin samaa tasoa kuin monen kilpailijan kompaktimalleilla.

Skoda päätti jatkaa samoilla linjoilla, ja niinpä aiempi Yeti korvattiin kovasti Kodiaqin näköisellä uutuudella. Frankfurtin autonäyttelyssä esitelty Karoq hyödyntää siis samaa reseptiä pykälää pienemmässä autoluokassa. Tšekkien kompakti-SUV on omaa sukua Seat Ateca, ja autoissa on paljon yhteisiä osia jopa ovia myöten.

Karoqin hillityllä muotoilulla on tarkoituksensa, koska edeltäjämalli Yeti saattoi olla joidenkin silmään jo liiankin erikoisen näköinen. Hieman näyttävämmillekin Skodille on kuitenkin kysyntää, koska esimerkiksi Octavian myynnistä merkittävä osa muodostuu sporttisesta RS-versiosta. Sellainen on tulossa myös Kodiaqista, ja lisää on suunnitteilla.

Vapaasti ohjelmoitava digitaalinen näyttö on ensimmäisenä Skodalla saatavissa Karoqiin.
Vapaasti ohjelmoitava digitaalinen näyttö on ensimmäisenä Skodalla saatavissa Karoqiin. (Kuva Skoda)

Yetistä ei koskaan tarjottu RS-mallia, mutta Karoqista urheiluversio saatetaan vielä nähdä. Skodan tuotekehityksestä vastaava Christian Strube paljasti nimittäin perusmallien esittelyn yhteydessä brittiläiselle Auto Expressille, että hän on kovasti puhumassa Karoq RS:n puolesta firman sisällä. Usein hänen toiveitaan on kuunneltu, ja niinpä isoveli Kodiaqin tulevasta RS-versiostakin saadaan kiittää Strubea.

Tšekkimerkin tuotekehitysinsinöörit ovat kuulemma aitoja automiehiä, joten sporttimalli lienee heidän sydäntään lähellä. Sisarmalli Seat Atecastakin on kehitteillä urheilullinen Cupra, jossa turvaudutaan noin 300-heppaisen turbonelosen ja nelivedon yhdistelmään. Karoq RS on kuitenkin lähdössä eri linjoille, mikäli Struben sanoja on uskominen.

Hän väläytteli nimittäin sähkövoiman mahdollisuutta. Sportti-Karoqista voisi tulla joko pistokehybridi tai 48 voltin sähköjärjestelmän mukanaan tuoma mieto hybridi. Jos Skoda päätyy plug-in-ratkaisuun, tekniikka löytyy käytännössä suoraan VW-konsernin hyllystä. VW Golfista ja Passatista on nimittäin tarjottu jo usean vuoden ajan tähän tekniikkaan perustuvia GTE-versioita. Tällöin bensakoneen teholukemaksi riittäisi reilusti alle 200 hevosvoimaa, ja lopputeho syntyisi sähköstä.

Skodan tavoitteen mukaan neljänneksessä sen myymistä autoista pitäisi olla sähkövoimaa vuoteen 2025 mennessä, joten Karoq RS toteuttaisi osaltaan tätä missiota. Christian Struben mukaan kompaktiluokan SUV olisi ihanteellinen pohja RS-mallille, koska se on paljon Kodiaqia ketterämpi. Ehkäpä tšekkimerkin insinöörit ovat jo kehittäneet prototyyppiä kaikessa hiljaisuudessa, koska Strube vihjaili tarvitsevansa alleen konkreettisen auton, jotta projektille päästäisiin näyttämään vihreää valoa.

Kommentoi Facebookissa