Skodan SUV-mallisto laajenee – Yetin perillisenä toimiva kompakti crossover esitellään keväällä

Vision X -konseptin tuotantomalli tuodaan parrasvaloihin ensi keväänä Genevessä.

Vision X -konseptin tuotantomalli tuodaan parrasvaloihin ensi keväänä Genevessä. (Kuva Skoda)

Tšekkimerkkikin haluaa panostaa kunnolla katumaastureihin.

AUTOT Skoda on kasvattanut katumaasturimallistoaan viimeisten kahden vuoden aikana isolla Kodiaqilla ja pykälää kompaktimmalla Karoqilla. Karoq esiteltiin täyttämään aiemman Yetin jättämä aukko tšekkimerkin valikoimassa, mutta auto on kuitenkin Yetiä suurempi ja aikuismaisempi. Niinpä Skoda lanseeraa SUV-valikoimansa aloitusmalliksi vielä Karoqia kompaktimman auton, josta annettiin esimakua jo keväällä Geneven autonäyttelyssä esitellyn Vision X -konseptin avulla.

Tuotantomalli tuodaan puolestaan saman näyttelyn parrasvaloihin vuotta myöhemmin, eli ensi keväänä. Auton linjat ovat terävämmät ja nuorekkaammat kuin isoveljissään, mutta tuotantoversiosta tulee kuitenkin konservatiivisempi ilmestys kuin tutkielmasta. Uutuus tehdään samalle perusrakenteelle kuin konsernisisarensa, eli Seat Arona ja pian esiteltävä VW T-Cross. Crossover asemoidaan kuitenkin kokonsa puolesta segmenttinsä ylärajoille Skodan muiden mallien tapaan, joten se tarjoaa paljon autoa rahalle.

Tšekkien crossover-uutuuden pitäisi nimittäin tarjota paremmat sisätilat kuin luokkaa arvokkaampi Volkswagen T-Roc. Tämä onnistuu 2645 millin akselivälin myötä, joka on auton pohjana käytetyn MQB A0 -perusrakenteen maksimimitta tässä suhteessa. Skoda yrittää pitää auton tuotantokustannukset mahdollisimman alhaisella tasolla, ja niinpä kompaktiin crossoveriin ei tarjota nelivetoa edes lisävarusteena. Teknisesti se olisi mahdollista, mutta suurin osa tämän segmentin asiakkaista ei halua maksaa lisähintaa paremmasta pidosta.

Tšekkien crossover-uutuuden pitäisi tarjota paremmat sisätilat kuin luokkaa arvokkaampi Volkswagen T-Roc.
Tšekkien crossover-uutuuden pitäisi tarjota paremmat sisätilat kuin luokkaa arvokkaampi Volkswagen T-Roc. (Kuva Skoda)

Niinpä auto on pelkästään etuvetoinen, ja sen moottorivalikoima koostuu tutusta konsernitavarasta. Bensapuolen aloitusmallina toimii litran kokoinen TSI, jota saa 95- ja 115-hevosvoimaisina versioina. Lisätehoa kaipaaville tarjotaan 150-heppaista 1,5-litraista TSI:tä, ja dieselosastoa edustaa 1,6-litrainen TDI. Pistokehybridiä ei ole sen sijaan luvassa ainakaan alkuvaiheessa, jotta kustannukset eivät karkaisi käsistä.

Viimeistään ensi kesänä myyntiin tuleva crossover osuu keskelle Skodan historian suurinta uutuustulvaa. Tšekkimerkkikin haluaa panostaa kunnolla katumaastureihin, koska niiden ennustetaan muodostavan jo 34 prosenttia Euroopan uusien autojen myynnistä vuoteen 2020 mennessä. Suunnitteilla on kuitenkin muitakin uutuuksia, ja niinpä Skoda aikoo tarjota kahden vuoden päästä peräti 20 eri mallia. Niistä yhdeksän saa myös sähkövoimaa peltinsä alle.

Vielä ennen crossoveria markkinoille ehtii nykyisen Rapidin seuraaja, joka lanseerataan tämän vuoden puolella. Auton pohjalta tehdään myöhemmin myös hybriditekniikalla vauhditettu RS-versio, joka haastaa VW Golf GTI:n ja kumppanit. Skodan ensimmäinen sähköistetty malli on kuitenkin ensi vuonna myyntiin tuleva pistokehybridi-Superb, jossa on noin 250 hevosvoimaa 1,5-litraisen bensaturbon ja sähkömoottorin ansiosta. Sähköiseksi toimintasäteeksi uumoillaan noin 70 kilometriä, mikä riittää jo monen arkiajoihin.

Seuraavaksi vuorossa on Citigo-pikkuauton täyssähkömalli noin 300 kilometrin toimintamatkalla. Jo elinkaarensa loppupuolella olevan Citigon kuoriin tehty sähköauto jäänee kuitenkin vain väliaikaisratkaisuksi, koska Skodalta on tulossa myös VW-konsernin upouutta MEB-perusrakennetta hyödyntäviä sähkömalleja.

Lue myös: Skodan sportti-SUV esiteltiin Pariisissa – Kodiaq RS:ssä on merkin historian tehokkain dieselkone

Kommentoi Facebookissa