Skodan sportti-SUV esiteltiin Pariisissa – Kodiaq RS:ssä on merkin historian tehokkain dieselkone

Ulkoisesti auton erottaa perusmalleista muun muassa RS-tyylisten puskurien ja kiiltävän mustien koristeosien ansiosta.

Ulkoisesti auton erottaa perusmalleista muun muassa RS-tyylisten puskurien ja kiiltävän mustien koristeosien ansiosta. (Kuva Skoda)

Suurin osa myynnissä olevista sporttisista katumaastureista on Skodaa kalliimpia premium-luokan autoja.

AUTOT Skoda lähti pari vuotta sitten mukaan isojen katumaasturien markkinoille alaskalaisen karhun mukaan nimetyllä Kodiaqilla. Seitsemänpaikkaisenakin saatava auto on käynyt mukavasti kaupaksi, mutta sporttista SUV:ia etsivät ovat toistaiseksi jääneet tyhjin käsin. Urheilullinen RS-versio on ollut esimerkiksi Octavian kohdalla niin suosittu, että tšekkimerkki päätti hyödyntää samaa reseptiä myös Kodiaqin kohdalla ja iskeä uuteen markkinarakoon.

Suurin osa tällä hetkellä myynnissä olevista sporttisista katumaastureista on nimittäin huomattavasti Skodaa kalliimpia premium-luokan autoja. Kodiaq RS:n urheilullista imagoa on kiillotettu jo ennen auton esittelyä varsin erikoislaatuisen kierrosennätyksen avulla. Sportti-SUV:n prototyyppi kirjasi nimittäin kesällä nimiinsä seitsemänpaikkaisten autojen nopeimman ajan Nürburgringin Nordschleifella, ja autosta on annettu tämän jälkeenkin monenlaisia tiiserikuvia.

Nyt Kodiaq RS paljastettiin vihdoinkin koko komeudessaan Pariisin autonäyttelyn parrasvaloissa. Ulkoisesti auton erottaa perusmalleista muun muassa RS-tyylisten puskurien, kiiltävän mustien koristeosien, näkyvillä olevien pakoputkenpäiden ja 20-tuumaisten Xtreme-alumiinivanteiden ansiosta. Vanteiden välistä pilkottavat jarrut ovat puolestaan 17-tuumaiset.

Kodiaq RS:ää vauhdittaa tupla-ahdettu kaksilitrainen TDI, joka luovuttaa 240 hevosvoiman huipputehon ja 500 newtonmetrin maksimiväännön.
Kodiaq RS:ää vauhdittaa tupla-ahdettu kaksilitrainen TDI, joka luovuttaa 240 hevosvoiman huipputehon ja 500 newtonmetrin maksimiväännön. (Kuva Skoda)

Sisustassakin on ulkokuoren tavoin lukuisia RS-logoja, ja kuppimaiset sporttipenkit on verhoiltu alcantaralla. Kojelautaa on koristeltu hiilikuitua muistuttavilla paneeleilla, joka saa kontrastia muun muassa istuinten, ratin ja vaihdekepin nupin punaisista tikkauksista. Kattoverhoilu on urheilullisen musta, ja myös alareunastaan litistetty ratti sekä alumiinipolkimet edustavat samaa linjaa.

Varustepuolen herkkuihin lukeutuvat esimerkiksi uuden Sport View -näkymän tarjoava virtuaalimittaristo ja Bolero-niminen tietoviihdejärjestelmä. Lisähintaan tarjolla on myös kaksi arvokkaampaa systeemiä, jotka on nimetty Skoda-tyyliin Amundseniksi ja Columbukseksi. Sporttimallissa tärkeintä on kuitenkin konepellin alla piilevä tekniikka, joka on tässä tapauksessa Skodan historian tehokkain diesel.

Kodiaq RS:ää vauhdittaa nimittäin esimerkiksi VW Tiguanista ja Passatista tuttu tupla-ahdettu kaksilitrainen TDI, joka luovuttaa 240 hevosvoiman huipputehon ja 500 newtonmetrin maksimiväännön. Ne välitetään seitsemänvaihteisen DSG-automaatin kautta kaikille neljälle pyörälle. Tšekkimerkin sportti-SUV pinkaisee nollasta sataan tasan seitsemässä sekunnissa, ja huippunopeutta riittää 220 km/h:n verran. Arvot eivät ole huonoja, mutta identtisellä tekniikalla varustettu VW Tiguan Allspace kiihtyy sataseen 0,3 sekuntia nopeammin ja yltää 8 km/h korkeampaan huippunopeuteen.

Skodassa on kuitenkin enemmän urheiluhenkisiä varusteita, ja dieselkoneen äänestäkin on tehty keinotekoisesti sporttisempi Dynamic Sound Boost -nimisen tekniikan avulla. Sitä päästään kuuntelemaan jo lähiaikoina, koska Kodiaq RS:n myynti alkaa pian Pariisin autonäyttelyn jälkeen.

Lue myös: Skoda esittelee uuden konseptin – Vision RS antaa esimakua sekä Rapidin seuraajasta että RS-versiosta

Kommentoi Facebookissa