Skoda esittelee uuden konseptin – Vision RS antaa esimakua sekä Rapidin seuraajasta että RS-versiosta

Konseptiautossa on suorastaan häijy keulailme, ja terävät taitokset kyljissä.

Konseptiautossa on suorastaan häijy keulailme, ja terävät taitokset kyljissä. (Kuva Skoda)

Uusi konseptiauto paljastetaan Pariisin autonäyttelyssä.

AUTOT Rapid-niminen malli kuului Skodan valikoimaan jo 1930- ja 1940-luvuilla. Nimi herätettiin 1980-luvulla henkiin takamoottorisen coupén perässä, jota myytiin Suomessakin. Sitten Rapid vaipui taas unholaan, kunnes nimi kaivettiin 2010-luvulla jälleen naftaliinista. Nyt Skoda risti Rapidiksi pikku- ja kompaktiluokan välimaastoon sijoittuvan budjettimallin, jota on valmistettu vuodesta 2012 lähtien.

Nykyistä Rapidia on ollut tarjolla sekä pitkäperäisenä hatchbackina että pystyperäisenä Spaceback-versiona, mutta auton myyntiluvut ovat jääneet kauas esimerkiksi kestosuosikki Octavian vastaavista. Eri luokkien välillä taiteileva malli on jäänyt jonkinlaiseksi väliinputoajaksi, ja niinpä Skoda aikoo laittaa auton koko konseptin uusiksi sen seuraajaa kehitettäessä.

Tšekkimerkin edustajat ovat jo vahvistaneet, että Rapidin korvaajasta tulee aito kompaktiluokan malli, joka pystyy haastamaan täysillä esimerkiksi Volkswagen Golfin. Tästä huolimatta autoa ei tehdä VW-konsernin muista kompaktiautoista tutulle MQB-perusrakenteelle, vaan Rapidin seuraajassa käytetään pykälää pienempää MQB A0 -pohjalevyä. Sitä on hyödynnetty jo esimerkiksi viimeisimmässä VW Polossa ja sisarmalli Seat Ibizassa, jotka kuuluvat aivan luokkansa kärkituotteisiin.

Tutkielma on nykyisen Rapidin Spaceback-versiota pidempi, leveämpi ja matalampi.
Tutkielma on nykyisen Rapidin Spaceback-versiota pidempi, leveämpi ja matalampi. (Kuva Skoda)

Uusi kompakti-Skoda on tulossa myyntiin ensi vuonna, mutta tšekit antavat autosta esimakua jo lokakuussa ovensa avaavassa Pariisin autonäyttelyssä. Siellä paljastetaan Vision RS -niminen konseptiauto, josta julkaistiin nyt ensimmäiset tiiserikuvat. Myös auton strategiset mitat on jo julkaistu, ja ne kertovat Rapidin seuraajan kokemasta muutoksesta.

Tutkielma on tarkalleen 4356 millin pituinen, 1810 milliä leveä ja 1431 milliä korkea, eli se on nykyisen Rapidin Spaceback-versiota pidempi, leveämpi ja matalampi. Pappahenkinen hatchback pudotetaan valikoimasta kokonaan pois malliuudistuksen yhteydessä, ja myös Spacebackin korvaajasta tulee paljon nykyistä Rapidia sporttisempi ilmestys.

Konseptiautossa on suorastaan häijy keulailme, terävät taitokset kyljissä ja jo nykyisestä Rapid Spacebackista tuttu osittain lasinen perä. Auton Vision RS -nimi kertoo kuitenkin, että se antaa esimakua myös Skodan tulevista RS-sporttimalleista. Niinpä puskureissa sekä helmoissa on urheiluhenkiset mustat tehosteet, ja vanteillakin on reilusti kokoa.

RS-Skodat ovat olleet todella suosittuja, joten sporttiversio nähdään todennäköisesti myös Rapidin korvaajasta. Se voisi toimia tšekkimerkin hot hatchina, koska pykälää isompi Octavia on jo liian suuri GTI-henkisten pystyperien luokkaan.

Rapidin seuraaja saa myös täysin uuden nimen, ja auto on todennäköisesti ensimmäinen MQB A0 -perusrakenteelle tehty Skoda. Samaa pohjalevyä hyödynnetään Skodan tulevassa pienessä katumaasturissakin, mutta Rapidin korvaaja saattaa ehtiä markkinoille jo sitä ennen.

Lue myös: Skodan RS-valikoima laajenee sähköautoihin – lisätehoa ei ole kuitenkaan luvassa

Kommentoi Facebookissa