Superlupaus Kalle Rovanperä juhlii mestaruutta – ”Vähän tietysti odotinkin tätä saavutusta”

Kalle Rovanperä on WRC 2 Pro -luokan mestari kaudella 2019.

Kalle Rovanperä on WRC 2 Pro -luokan mestari kaudella 2019. (Kuva Toni Ollikainen/ AKK Sports)

Viikonloppu eteni lähes täysin Kalle Rovanperän nuottien mukaan.

RALLI Kalle Rovanperä oli viikonlopun juhlittu suomalaissankari Walesin MM-rallissa. Nuorukainen oli liki viisi minuuttia nopeampi kuin tallikaverinsa Jan Kopecky ja varmisti suorituksellaan WRC2 Pro –luokan mestaruuden.

Viikonloppu eteni lähes täysin Rovanperän nuottien mukaan. Ainoastaan perjantainen rengasrikko tiputti sijoituksen hetkeksi luokan kakkossijalle, mutta heti lauantaiaamuna meno oli jälleen tuttua. Rovanperä kiidätti Skodansa luokan kärkipaikalle ja alkoi tehdä eroa haastajiinsa.

– Lauantaina pidettiin vielä vauhtia yllä sillä tavalla, kuin hyvältä tuntui. Sunnuntaina saikin sitten vain ajella enää erikoiskokeet läpi.

Rallin maalissa Rovanperää ja kartanlukija Jonne Halttusta odotti kauden uurastuksen palkitseva saavutus; WRC2 Pro -luokan mestaruus. Kyse ei ole aidosta MM-tittelistä, mutta yksi asia on varmaa: Rovanperä jää rallihistoriaan luokan ainoana mestarina.

Kansainvälinen autoliitto FIA tiedotti rallin aikana ensi vuotta koskevista muutoksista, joihin kuului WRC2 Pro -luokan hautaaminen. Täten jatkossa taistellaan vain WRC2 -luokan pisteistä.

Heti viimeisen erikoiskokeen maaliviivan ylityksen jälkeen Rovanperä ja Halttunen intoutuivat villiin tuuletukseen, ja taisipa Rovanperä pyyhkäistä hieman silmäkulmaansa kuivaksi.

– Kyllähän se hienolta tuntui voittaa tämä mestaruus. Vähän tietysti odotinkin tätä saavutusta, koska tuloksemme koko kauden ajan ovat olleet niin hyviä, viidennen osakilpailuvoittonsa napannut Rovanperä jutteli.

Muuten suomalaisittain ei ollut juhlittavaa. Jari-Matti Latvala, Esapekka Lappi ja Teemu Suninen munivat kisansa ajovirheisiin.

Latvala ajoi perjantaina rajusti ulos romuttaen Toyotansa niin pahasti, ettei sillä voinut jatkaa superrallisäännöllä.

– Seitsemännellä erikoiskokeella tulin nypyn yli ja auto keveni. Menetin heti perän hallinnan, osuimme penkkaan ja kaadoimme, Latvala kertasi.

Latvalan jatko rallin MM-sarjassa on vaakalaudalla. Ura huipputasolla saattaa päättyä marraskuussa Australian rallissa.

– Siinä oli vain hieman liikaa vauhtia ja hyppäsin liian pitkälle. Olihan se todellinen pettymys joutua ulos rallista. Ei vain itseni vuoksi, vaan koko tiimin. Oli minun työni koettaa varmistaa hyviä pisteitä tiimille mestaruuskamppailussa, Latvala tilitti.

Suninen ei pystynyt jatkamaan kisaa sunnuntaina. Hänen Fordinsa kärsi lauantaina liikaa vaurioita.

– Onhan se pettymys, ettemme päässeet enää tänään ajamaan, mutta monia hyviä juttuja rallista silti jäi. Olin todella tyytyväinen vauhtiini perjantaina, ja oli hienoa nähdä, että pystyin taistelemaan kärkikuljettajien kanssa, Suninen harmitteli.

Lappi ajoi ulos perjantaina. Hän jatkoi kisaa superrallisäännöllä ja otti kolme MM-pistettä oltuaan supererikoiskokeella kolmas.

Kisan ja supererikoiskokeen voiton vei Toyotan Ott Tänak. Virolaiskuljettaja johtaa MM-sarjaa 28 pisteen erolla Sebastien Ogieriin ja 41 pisteen erolla Thierry Neuvilleen.

Tänakilla on mahdollisuus mestaruutensa varmistamiseen jo seuraavassa kisassa, joka ajetaan Kataloniassa 24.-27. lokakuuta.

Teksti Miika Wuorela ja Otto Palojärvi

Lue myös: Rallin MM-sarjan 2020 ohjelma selvillä – legendaarinen Safari tekee paluun

 

Walesin MM-rallin lopputulokset

1. Ott Tänak Toyota 3.00,58,0
2. Thierry Neuville Hyundai +10,9
3. Sebastien Ogier Citroen +23,8
4. Kris Meeke Toyota +35,6
5. Elfyn Evans Ford +48,6
6. Andreas Mikkelsen Hyundai +58,2
7. Pontus Tidemand Ford +5.23,8
8. Craig Breen Hyundai +9.25,0
9. Kalle Rovanperä Skoda +10.51,1

Kommentoi Facebookissa