Skodan RS-valikoima laajenee sähköautoihin – lisätehoa ei ole kuitenkaan luvassa

Autosta annettiin esimakua jo viime syksynä kun paljastettiin täyssähköinen Vision E -konsepti.

Autosta annettiin esimakua jo viime syksynä kun paljastettiin täyssähköinen Vision E -konsepti. (Kuva Skoda)

Ensimmäinen malli kehitetään tšekkimerkin tulevan sähkö-crossoverin pohjalta.

AUTOT Skodan sporttiset RS-mallit ovat nousseet jopa yllättävän suureen suosioon, koska ne tarjoavat lisätehoa ja -näyttävyyttä kohtuuhinnoilla kilpailijoihin nähden. Niinpä esimerkiksi Octavia RS on ollut Suomessakin välillä koko mallisarjan myydyin versio. Aiemmin Skoda tarjosi sporttista RS:ää myös Fabia-pikkuautonsa pohjalta, mutta se pudotettiin valikoimasta nykyisen Fabian lanseerauksen yhteydessä.

Lähitulevaisuudessa RS-mallisto on laajenemassa aivan toiseen suuntaan, koska isosta Kodiaq-katumaasturista esitellään tuplaturbodieselillä vauhditettu RS jo syksyllä. Auton prototyyppiversiolla napattiin muutama viikko sitten seitsemänpaikkaisten autojen uusi kierrosennätys Nürburgringin Nordschleifella, joten markkinointi on käynnistynyt jo tehokkaasti. Rehellisyyden nimissä on tosin pakko myöntää, että tähän ennätyskategoriaan ei ole ollut aiemmin tunkua.

Nyt Skodan myynnistä ja markkinoinnista vastaava Alain Favey paljasti brittiläiselle Auto Expressille, että RS-valikoimaa laajennetaan seuraavaksi sähköautojen suuntaan. Sähkö-RS:t saavat tunnuksekseen eRS-kirjaimet, ja niistä ensimmäinen kehitetään tšekkimerkin tulevan sähkö-crossoverin pohjalta. Autosta annettiin esimakua jo viime syksynä järjestetyssä Frankfurtin autonäyttelyssä, jossa paljastettiin täyssähköinen Vision E -konsepti.

Ensimmäisessä sähkö-RS:ssä panostetaan näyttävään muotoiluun, sporttisempaan sisustaan ja ylipäätään urheilullisempaan yleistunnelmaan.
Ensimmäisessä sähkö-RS:ssä panostetaan näyttävään muotoiluun, sporttisempaan sisustaan ja ylipäätään urheilullisempaan yleistunnelmaan. (Kuva Skoda)

Coupe-henkisellä kattolinjalla varustetun sähköauton tuotantomalli saadaan myyntiin vuoden 2020 loppupuolella, ja auto tehdään VW-konsernin useimpien sähköuutuuksien tavoin upouudelle MEB-perusrakenteelle. Sähkö-Skoda tulee siis markkinoille vain muutama kuukausi emomerkin ensimmäisten MEB-pohjaisten sähköautojen jälkeen. Volkswagenin uusia sähköautoja tarjotaan erikokoisilla akkupaketeilla, mutta Vision E:n tuotantomalliin saa ainoastaan yhtä akkukapasiteettia.

Auton pitäisi yltää sen turvin noin 500 kilometrin toimintamatkaan. Vain yhdessä akkukapasiteetissa pitäytyminen tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että sähköauton eRS-versio ei saa lisätehoa perusmalleihin nähden. Ensimmäisessä sähkö-RS:ssä panostetaan sen sijaan näyttävään muotoiluun, sporttisempaan sisustaan ja ylipäätään urheilullisempaan yleistunnelmaan. Lisäksi ajettavuutta viilataan sporttibrändin edellyttämällä tavalla.

Sähkötekniikalla on edelleen hintansa, ja niinpä Vision E asemoidaan markkinoilla samalle tasolle ison Kodiaqin arvokkaampien versioiden kanssa. Sporttihenkinen eRS-malli nousee vielä kalliimmaksi, mutta Skoda uskoo silti löytävänsä autolle tarpeeksi maksukykyisiä ostajia. Vaikka Vision E on ensimmäinen täysin uusi sähkö-Skoda, merkin jälleenmyyjät ja huoltopisteet pääsevät harjoittelemaan sähkötekniikan kanssa toimimista jo ensi vuoden lopulla lanseerattavan sähköisen Citigon avulla.

Jo pitkään markkinoilla olleen miniauton täyssähköversio on tarkoitettu vain väliaikaisratkaisuksi, mutta RS-brändin osalta tšekeillä on pidemmälle kantavia suunnitelmia. Sähköisen eRS:n lisäksi perinteisempäänkin RS-mallistoon panostetaan, ja Fabia RS saattaa tehdä paluun vuonna 2021 lanseerattavan seuraavan sukupolven myötä.

Hot hatchista voi tulla huhujen mukaan hybridi, ja sama muutos saattaa olla edessä myös muiden polttomoottorin voimin liikkuvien RS-Skodien kohdalla.

Lue myös: Skoda tuo markkinoille uuden pikku-SUV:n – autoa myydään kuitenkin vain Kiinassa

Kommentoi Facebookissa