SM-liiga nöyrtyi kuluttajaviraston edessä – Jokerit saattaa kohdata HIFK:n

Jokerit juhlii maalia.

Jokerit juhlii maalia. (Kuva Mikko Taipale/ Jokerit)

SM-liiga ei enää estä Jokereiden pelaajia siirtymästä seuroihinsa kesken kauden. Harjoitusottelutkin Jokereita vastaan ovat jälleen sallittuja.

JÄÄKIEKKO Jokerit hävisi KHL:ssä torstaina Lokomotiv Jaroslavlille 1-4. Peliesitys oli Jokereilta heikko, mutta muuten päivä oli Jokereille positiivinen Kilpailu- ja kuluttajaviraston  ansiosta.

Vuonna 2014 SM-liigan seurat tekivät sopimuksen, jossa ne sitoutuivat olemaan palkkaamatta kesken kauden pelaajia, joilla on ollut kauden alkaessa sopimus Jokereiden kanssa. SM-liigan mukaan päätöksen taustalla oli erityisesti huoli suomalaispelaajien pelaajapolusta ja sarjan kilpailullisuuden säilymisestä. Lisäksi sovittiin, etteivät Liiga-seurat pelaa Jokereita vastaan harjoitusotteluita. Nyt tämäkin kielto poistuu.

SM-liigassa Jokereiden lähtö KHL:ään 2014 sapetti suuresti. Jokereiden sulkeminen Liigan pelaajasiirroista sekä harjoitusottelukielto eivät kuitenkaan palvele viime kädessä kenenkään etua. Sopimus sotii myös markkinatalousyhteiskunnassa tapahtuvan liiketoiminnan perusperiaatteita vastaan.

KKV päätti, että SM-liigan kieltosopimuksessa on ongelmia. SM-liiga ottikin KKV:n päätöksen nöyränä vastaan.

– Selvitimme asiaa yli kahden vuoden ajan hyvässä yhteistyössä KKV:n kanssa. Kunnioitamme tietenkin viranomaisen tekemää päätöstä, ja siksi olemme päättäneet kaikkien seurojen yhteisellä päätöksellä luopua sopimuksesta. Jatkossa jokainen Liiga-seura voi yleisten siirtosääntöjen puitteissa itse päättää, kuinka toimii Jokereiden kanssa, Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi toteaa tiedotteessa.

Jatkossa Jokereiden sopimuspelaajat voivat siis siirtyä SM-liigaan kesken kauden. Jokereita vastaan SM-liigan seurat voivat jatkossa pelata harjoitusotteluitakin.

Jokereiden junioreilla on jatkossa paremmat mahdollisuudet päästä SM-liigaan. Moni Jokereiden lupaava pelaaja on jäänyt jumittamaan Mestikseen, koska harppaus KHL-tasolle on Mestiksestä tai A-junioreista liian suuri. Pelaajat ovat olleet Jokereiden juniorien tilanteesta ymmärrettävästi huolissaan.

Jokerit todennäköisesti tekee yhteistyösopimuksen jonkin Liigan seuran kanssa. Sekin on mahdollista, että Jokerit ja HIFK kohtaisivat kaukalossa näytösottelussa jo ensi vuonna. Viimeksi HIFK ja Jokerit ovat kohdanneet toisensa 2014.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Onko SM-liigan taso sittenkään niin huono? – ”Ei olla niin kaukana, kuin joku voi ehkä ajatella”

Kommentoi Facebookissa