SM-liiga pitää kovan linjansa – NHL-konkari Jussi Jokiselle kova rangaistus porsastelusta

Yli 1000 NHL-ottelua pelannut olympiamitalisti Jussi Jokinen kiekkoili viimeiset kautensa Oulun Kärpissä

Yli 1000 NHL-ottelua pelannut olympiamitalisti Jussi Jokinen kiekkoili viimeiset kautensa Oulun Kärpissä. (Kuva Liiga)

Yli 1000 NHL-ottelua pelannut Jussi Jokinen sikaili SM-liigassa. Seurauksena kahdeksan ottelun pelikielto.

JÄÄKIEKKO SM-liiga on määrännyt Kärppien Jussi Jokiselle peräti kahdeksan ottelun pelikiellon päähän kohdistuneesta taklauksesta. Jokinen taklasi nuorten MM-kultaa 2016 voittanutta JYPin Julius Nättistä päähän tultuaan tilanteeseen kädet ylhäällä.

Jokinen sai ottelussa 5+20 -minuutin rangaistuksen eli suihkukomennuksen. Odotettavissa oli, etteivät rangaistukset jäisi siihen.

Kovaa rangaistusta perustellaan Liigan tiedotteessa seuraavasti:

”Kurinpitodelegaatio on katsonut otteluvideot ja kuullut Jokisen lausuman. Delegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Jokinen luistelee hyökkäyspään kulmaan, jossa Nättinen on jo hieman aiemmin pelannut kiekon ränniä pitkin kaukalon päätyyn. Jokinen taklaa tilanteessa Nättistä. Jokinen suorittaa taklauksen siten, että Jokinen kohdistaa käsillään suoran osuman Nättistä päähän. Delegaatio toteaa, että koska myöhässä suoritettu taklauksella aiheutuu voimakas osuma Nättistä päähän, kyse on säännössä 124 tarkoitetusta päähän kohdistuneesta taklauksesta, josta tulee määrätä ottelurangaistus.”

”Pelikiellon keston harkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että Jokinen suorittaa tarkoituksellisen vastustajan päähän suunnatun taklauksen siten, että taklauksen seurauksena tapahtuu voimakas kontakti vastustajan päähän. Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa edellä mainitut seikat sekä taklaustilanteen kokonaisuudessaan huomioon ja kuluvalla kaudella aiemmat päähän kohdistuneista taklauksista annetut rangaistukset. Delegaatio pitää Jokisen suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta kuuden ottelun arvoisena tekona.”

Jokisen teko on aiheuttanut suuttumusta. Häntä on syytetty porsastelusta, eikä suinkaan perusteitta. Kurinpitodelegaation päätöskin puhuu puolestaan.

Jokinen, 36, on pelannut NHL:ssä yli 1000 ottelua. Hän on voittanut Leijonissa kaksi olympiamitalia ja kolme MM-mitalia. Miksi kokenut, kunnioitettu ja erittäin menestynyt pelaaja sortuu sikailuun?

Jokinen ei ole ainoa tänä syksynä porsasteluun sortunut yli kolmekymppinen pelaaja. HIFK:n Ville Varakas sai viime viikolla kuuden ottelun pelikiellon taklattuaan JYPin Anton Stråkaa päähän tultuaan tilanteeseen myöhässä.

Kokeneista pelaajista törkytemppuihin ovat syyllistyneet myös Kim Strömberg ja Arto Laatikainen. Kohteena ovat olleet nuoremmat pelaajat, kuten Jokisen ja Varakkaankin tapauksissa

Jääkiekon luonne on viime vuosina muuttunut. Peli on nopeutunut huomattavasti ja taklausten määrä on vähentynyt. Reagointiaikaa taklaustilanteissa on selvästi vähemmän kuin silloin, kun esimerkiksi Jokinen ja Varakas saivat kiekko-oppinsa.

Jääkiekko on kontaktipeli ja sellaisena sen pitäisi lajin ystävien mielestä pysyä. Pelaajien päävammat ovat viime vuosina herättäneet kuitenkin huolta ja pelin nopeutuessa riski vain kasvaa. Turvallisuudesta ei saisi tinkiä ja rajoja on vedettävä.

Jokiselle langettamassa kovassa rangaistuksessaan Liiga teki selväksi, ettei porsastelua suvaita.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jokerit pysäytti syöksykierteensä – ”Joukkue ymmärsi ottaa itseään niskasta kiinni”

Kommentoi Facebookissa